Απολαυστικό ριζότο με θαλασσινά και ταχίνι με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. ούζο
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 600 γρ. θαλασσινά (μύδια καθαρισμένα, καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες)
  • 600 γρ. καυτό ζωμό λαχανικών ή 600 γρ. καυτό νερό και ένα κύβο λαχανικών
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 50 γρ. ταχίνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρόκα, για το σερβίρισμα

 

Μέθοδος εκτέλεσης:

Σε μία βαθιά και στενή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Δεν θέλουμε να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Στο σημείο αυτό σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Ανακατεύουμε καλά και συχνά το ρύζι αλλά όχι συνέχεια για να μην σπάσει. Ξεκινάμε να προσθέτουμε τον ζωμό μέχρι το ριζότο μας να χυλώσει. Παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα θαλασσινά. Μερικές λεπτομέρειες για το σοτάρισμα των θαλασσινών. Πάντα το τηγάνι πρέπει να είναι καυτό και πρέπει να το έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάζει καπνό. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των θαλασσινών και πάντα τη λιπαρή ουσία τη βάζουμε δευτερόλεπτά πριν μπουν τα θαλασσινά στο τηγάνι. Είναι πολύ σημαντικό τα θαλασσινά να είναι στεγνά πριν μπουν στο τηγάνι οπότε πρέπει απαραίτητα να τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί πριν τα σοτάρουμε. Επίσης καλό είναι να καλύπτουμε την επιφάνεια των θαλασσινών με λίγο αλεύρι ώστε να μην καούν στο σοτάρισμα σε περίπτωση που έχει κάψει πολύ το λάδι στο τηγάνι. Πάντα όμως πρέπει να τα έχουμε πολύ καλά τινάξει ώστε να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Και τέλος τα θαλασσινά θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα 2-3 λεπτά και είναι έτοιμα. Τελειώνοντας το ριζότο έχουμε έτοιμα και τα θαλασσινά. Αφαιρούμε το ριζότο από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο ριζότο τη μαργαρίνη και το ταχίνι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα θαλασσινά και τη ρόκα. Σερβίρουμε αμέσως.

Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ