Οι δυσκολότερες εκλογές για τον Ερντογάν στην Τουρκία σήμερα- 60 εκατ. ψηφοφόροι στις κάλπες

60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες που έχουν ανοίξει από τις 8 το πρωί.

Ίσως η πιο δύσκολη μέρα της πολιτικής του πορείας ξημέρωσε για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθως φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε όπως θα το επιθυμούσε ο "Σουλτάνος".

Τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την σημερινή εκλογική αναμέτρηση προβλέπουν δύο γύρους προεδρικών εκλογών, καθώς και είσοδο στη Βουλή για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί, με 60 εκατομμύρια ψηφοφόρους να αναμένεται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα της γειτονικής χώρας, τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Υποψήφιοι είναι ο, εδώ και 15 χρόνια πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κοινός υποψήφιος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) και Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ο Μουχαρέμ Ιντζέ, Υποψήφιος Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İyi Parti), Μεράλ Άκσενερ, ο Υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμίρτας,  ο Τεμέλ Καραμολάογλου, Πρόεδρος του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP) και ο Ντογού Περίντσεκ, Πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας (Vatan).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου

Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαντάζει πλέον καθόλου απίθανο με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Η εταιρεία βλέπει πιθανότητα ο Μουχαρρέμ Ιντζέ να κερδίσει τον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9% και ο Μουχαμμέρ Ιντζέ λαμβάνει 28%, η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. 

Για τη Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σήμερα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε όλη τη χώρα, με πάνω από 38.000 αστυνομικούς, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Σε αυτές της εκλογές για πρώτη φορά στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

(Photo: Chris McGrath/Getty Images) 

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το σενάριο που επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ο Ερντογάν και με βάση το οποίο ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές αναφέρει πως ο "Σουλτάνος" κερδίζει τις εκλογές από τον α' γύρο και το AKP διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία και η νέα ορμή της αντιπολίτευσης έχουν μειώσει τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Όσον αφορά, δε, την πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών, είναι πλέον ένα ορατό ενδεχόμενο.

Ο πιο πιθανός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεξήγαγε μια εξαιρετικά δυνατή προεκλογική εκστρατεία. Μαζί με τους άλλους υποψήφιους, η αντιπολίτευση μπορεί να υπολογίζει σε έναν δεύτερο γύρο.

Και αν το AKP χάσει την πλειοψηφία του στις βουλευτικές που θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο την Κυριακή, «ο Ερντογάν θα μπει σε έναν δεύτερο γύρο με την παραδοσιακή του εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου να έχει πληγεί σοβαρά», σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί του Brookings Institution, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

Ένα άλλο σενάριο είναι ο Ερντογάν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά το AKP να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. 

Το σενάριο αυτό θα βύθιζε την Τουρκία σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας, θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εκλογές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αντιτίθεται σφόδρα στον Ερντογάν και κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, θα εξασφαλίσει το 10% των ψήφων που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Το AKP έχει χάσει ήδη μια φορά την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2015. Ο Ερντογάν είχε τότε γρήγορα προκηρύξει νέες εκλογές για να την ανακτήσει, δίνοντας σαφώς το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχόταν συνασπισμούς.

Ωστόσο, βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί θεωρητικά να διακινδυνεύσει και τις προεδρικές εκλογές προκηρύσσοντας βουλευτικές, καθώς οι δύο εκλογικές διαδικασίες θεωρείται ότι γίνονται ταυτοχρόνως.

(Photo: Getty Images)

Εάν τώρα ο Μουχαρέμ Ιντζέ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στον β' γύρο, η αντιπολίτευση ελέγχει το κοινοβούλιο.

Ο Ιντζέ είναι σαφώς το φαβορί για τη δεύτερη θέση μετά τον απερχόμενο πρόεδρο και θα επωφεληθεί σε έναν δεύτερο γύρο από την υποστήριξη των συμμάχων του CHP στις βουλευτικές και ενδεχομένως και του HDP.

Αν η αντιπολίτευση πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Κυριακή, η νίκη αυτή θα βοηθήσει πολύ τον Ιντζέ στις 8 Ιουλίου.

Όσο για το πιο "θολό" σενάριο, είναι εκείνο που αναφέρει πως η αντιπολίτευση κερδίζει τις προεδρικές, ενώ το AKP διατηρεί το κοινοβούλιο.

Όμως, το AKP δεν έχει καμία εμπειρία "συγκατοίκησης" και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ