Πώς η εντερική χλωρίδα επηρεάζει το βάρος σου

Το σώμα σου περιέχει τρισεκατομμύρια βακτήρια, η πλειοψηφία αυτών των βακτηριδίων βρίσκονται στο έντερο.

Τα βακτήρια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, όπως στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην παραγωγή ορισμένων βιταμινών. Η χλωρίδα του εντέρου μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνονται τα διάφορα τρόφιμα και παράγουν χημικές ουσίες που σε βοηθούν να αισθανθείς χορτάτη. Αποτέλεσμα; μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σου.

Τι είναι η εντερική χλωρίδα;

Τρισεκατομμύρια βακτηρίων και μικροοργανισμών ζουν στο δέρμα μας και μέσα στο σώμα μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στο σώμα μας από ό,τι ανθρώπινα κύτταρα.

Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια ζουν σε ένα μέρος του παχέως εντέρου, που ονομάζεται τυφλό.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι βακτηρίων στο έντερο. Παρότι μερικοί τύποι από αυτά μπορεί να σε κάνουν να αρρωστήσεις υπό ορισμένες συνθήκες, οι περισσότεροι από αυτούς εκτελούν βασικά καθήκοντα για να σε κρατήσουν υγιή.

Για παράδειγμα, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν ορισμένες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ, και επικοινωνούν με το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει μια μόλυνση.

Επίσης, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο χωνεύεις ορισμένα τρόφιμα και παράγεις χημικές ουσίες που σε βοηθούν να αισθανθείς γεμάτος. Έτσι, τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν το βάρος μας.

Βακτήρια και χώνεψη.

Τα βακτήρια του εντέρου έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα που καταναλώνεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά που απορροφά το σώμα σου και πώς αποθηκεύεται η ενέργεια σε αυτό. Μελέτες έδειξαν ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν διαφορετικά βακτήρια εντέρου από τους μη παχύσαρκους. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία συσχετίστηκε με την ποικιλομορφία των βακτηριδίων του εντέρου, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν λιγότερα είδη βακτηριδίων στο έντερο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αν τα βακτήρια του εντέρου από παχύσαρκους ανθρώπους τοποθετηθούν σε ποντικούς, τα ποντίκια αυξάνουν το βάρος τους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση των βακτηρίων στην πέψη των διαφόρων τροφίμων, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τις ίνες, αλλά ορισμένα βακτήρια του εντέρου μπορούν. Με την πέψη ινών, αυτά τα βακτήρια του εντέρου παράγουν μια σειρά από χημικές ουσίες που ωφελούν την υγεία του εντέρου και ενδεχομένως βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα βακτηρίδια του εντέρου, χωνεύουν επίσης, ορισμένα αντιοξειδωτικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τέλος, τα βακτηρίδια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο απορρόφησης των λιπαρών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσουν το πώς αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ