Ντίπακ Τσόπρα : Θεραπεύει με εναλλακτική ιατρική από την Όπρα ως την Lady Gaga - η συναρπαστική ζωή του διασημότερου γκουρού (φωτο- βίντεο)

Για τον Chopra, οι απαντήσεις για την υγεία και την ευτυχία μας βρίσκονται μέσα μας. Το μήνυμά του συνηχούσε στο ευρύ κοινό

Ο Ντίπακ Τσόπρα (Deepak Chopra) γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1947 στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Γιος ενός διαπρεπούς Καρδιολόγου, του Krishnan Chopra, ο Deepak αρχικά αποφάσισε να πάει ενάντια στη σταδιοδρομία του πατέρα του και να γίνει δημοσιογράφος. Τελικά ενθουσιάστηκε με την ιατρική και γράφτηκε στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας στο Νέο Δελχί.

Ο Chopra οραματίστηκε μια σταδιοδρομία στη Δυτική Ιατρική και το 1970 μετακόμισε στις Η.Π.Α. αφήνοντας την πατρίδα του με μόνο 25 δολάρια στην τσέπη και την υπόσχεση για μια θέση σε ένα νοσοκομείο στο New Jersey. Αφού έμεινε για κάποιο διάστημα στο νοσοκομείο αυτό, κατέληξε στη Βοστόνη όπου γρήγορα έγινε επικεφαλής ιατρός στο New England Memorial Hospital.

Παρά την ανοδική του σταδιοδρομία, ο Chopra απογοητεύτηκε από τη Δυτική Ιατρική και την εξάρτησή της από τα φάρμακα. Η δουλειά εξάντλησε τον υποσχόμενο γιατρό, ο οποίος αργότερα αποκάλυψε ότι κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα κι έπινε συνεχώς. «Πολύ δυστυχισμένοι άνθρωποι οι γιατροί», δήλωσε. «Οι συγγενείς των ασθενών είναι απαιτητικοί κι εκφοβιστικοί. Αυτό είναι το περιβάλλον της ιατρικής. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν απίστευτο άγχος. Πολλοί είναι εθισμένοι σε ουσίες. Εγώ συνήθως βίωνα τεράστια απογοήτευση και πίεση. Ο μεγάλος μου φόβος ήταν μήπως μπλέξω κάπου. Οι μηνύσεις για αμέλεια είναι πολύ σημαντικές στις Η.Π.Α.»

Εκείνο το διάστημα ο Chopra διάβασε ένα βιβλίο για την υπερβατική ιατρική, το οποίο του άλλαξε τη ζωή και τη σταδιοδρομία  Καθώς το ενδιαφέρον του για την εναλλακτική ιατρική γινόταν πιο βαθύ, το ίδιο γινόταν και η οπτική του για τα όρια της Δυτικής Ιατρικής.

Μετά από μια συνάντηση με τον γκούρου της υπερβατικής ιατρικής Maharishi Mahesh Yogi, ο Chopra παραιτήθηκε από το New England Memorial Hospital και ίδρυσε την Maharishi Ayur-Veda Products International, μια εταιρία που ειδικευόταν σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως τσάι από βότανα και έλαια. Η εταιρία εκτόξευσε τον Chopra στον κόσμο της εναλλακτικής ιατρικής. Ο Chopra βοήθησε στην επίβλεψη της δημιουργίας αρκετών σχετικών κλινικών κι έγινε δημοφιλής σε διασημότητες όπως η Elizabeth Taylor, ο Michael Jackson και η σχεδιάστρια μόδας Donna Karan.

 Συγγραφέας των Best seller

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Chopra έφυγε από την εταιρία και μετακόμισε στην Καλιφόρνια όπου έγινε γενικός διευθυντής του Sharp Institute for Human Potential and Mind/Body Medicine. Όμως διαφώνησε με τα αφεντικά του και το 1995 ίδρυσε το Chopra Center for Well Being.

Εκείνη την εποχή, ο Chopra έγινε διεθνώς γνωστός. Το πρώτο του βιβλίο, «Quantum Healing: Exploring the Frontiers of Mind/Body Medicine» το οποίο εκδόθηκε το 1989, έγινε best seller. Όμως, το βιβλίο του «Ageless Body, Timeless Mind» που εκδόθηκε το 1993, έδωσε στον Chopra διαστάσεις διασημότητας, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα όπως αναφέρει το  Awaken.gr

Σε μια εποχή όπου η αυτο-βοηθούμενη βιομηχανία αναπτυσσόταν, ο Chopra έγινε ο κύριος εκφραστής της. Το βασικό του μήνυμα επικεντρωνόταν στην ιδέα ότι η εξάρτηση από τον υλικό κόσμο δυσκολεύει την εύρεση της γαλήνης και της ευτυχίας.

Για τον Chopra, οι απαντήσεις για την υγεία και την ευτυχία μας βρίσκονται μέσα μας. Το μήνυμά του συνηχούσε στο ευρύ κοινό. Γενικά, ο Chopra εξέδωσε 86 βιβλία, στα οποία περιλαμβάνονται 14 best sellers όπως το «The Seven Spiritual Laws of Success», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο Chopra έχει συνεργαστεί ως τακτικός αρθρογράφος στις εφημερίδες «San Francisco Chronicle» και «Washington Post».

Το 1999, το περιοδικό «Time» ανακήρυξε τον Chopra ως τον «ποιητή-προφήτη της εναλλακτικής ιατρικής» και τον ονόμασε έναν από τους 100 ήρωες του αιώνα.

Ο Chopra είναι παντρεμένος με τη σύντροφο της ζωής του, Rita. Έχει δύο παιδιά και ζει στην Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ