Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ανοίγει η πόρτα ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία - Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα κι Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

Κρίσιμες διαβουλεύσεις και συναντήσεις.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αρχίζει, σήμερα (11/07), στις Βρυξέλλες, με την πόρτα της Συμμαχίας να ανοίγει στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η πρόσκληση ένταξης θα απευθυνθεί «στην κυβέρνηση στα Σκόπια» ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναφορά στη χώρα.

Επίσης, η πρόσκληση ένταξης θέτει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε, χθες (10/07), ότι «όταν θα ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία, θα είμαστε σε θέση να καλέσουμε την ΠΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος υπό το νέο όνομά της, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ένα ισχυρό μήνυμα ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ανοικτή».

Η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τόνισε: «Η συμμετοχή θα σημάνει σταθερότητα και ασφάλεια για τη “Μακεδονία” και τους πολίτες της, αλλά και μια ευκαιρία για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία».

Τετ α τετ Τσίπρα - Ερντογάν

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, αύριο (12/07), στις 15:30 ()ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλες, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορητήριο αναμένεται να είναι το επίκεντρο της συζήτησής του.

Όπως δήλωσε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, «θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Το πρόγραμμα (ώρες Ελλάδας):

Τετάρτη 11 Ιουλίου

  • 15:30 Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.
  • 20:30 Δείπνο εργασίας

Πέμπτη 12 Ιουλίου

  • 09:45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας
  • 11:30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν
  • 15:30 Διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ