Μύδια τηγανητά σε αρωματικό κουρκούτι από τη Ντίνα Νικολάου

Πεντανόστιμα μύδια.

Η περιοχή της Ολυμπιάδας δεν είναι μόνο διάσημη, ως γενέτειρα του Αριστοτέλη, είναι γνωστή και για την μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών, σε όλη τη χώρα. Τα μύδια της Ολυμπιάδας ξεχωρίζουν τόσο για τη γεύση τους, αλλά και για τον τρόπο καλλιέργειάς τους.

Υλικά:

  • 500 γρ. μύδια Ολυμπιάδας, καθαρισμένα (ψίχα)
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 330 γρ. μπύρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους, τριμμένους
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:

Αφήνω τα μύδια σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα υγρά τους.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Προσθέτω τους τριμμένους μαραθόσπορους, την πάπρικα, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αρχίζω να ρίχνω την μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός.
Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά.
Πιάνω 2 μύδια και τα κολλάω μαζί. Τα βουτάω στον χυλό και τα ρίχνω κατευθείαν στο τηγάνι.
Τα τηγανίζω για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Τα σερβίρω ζεστά.

Εκτέλεση

Ετοιμάζω το ζελέ φράουλας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, αντικαθιστώντας το νερό με το χυμό φράουλας.
Γεμίζω τα ποτήρια που θα σερβίρω μέχρι τη μέση και τα βάζω στο ψυγείο δίνοντάς τους μια κλήση ώστε όταν παγώσουν να καλύπτουν το μισό ποτήρι. Αφήνω το ζελέ να παγώσει για 3 ώρες.
Βάζω στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε και τη σκόνη μαστίχας και χτυπάω μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω λίγη λίγη τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, απαλή κρέμα. Μεταφέρω την κρέμα σε ένα κορνέ με δαντελωτή μύτη.
Βγάζω τα παγωμένα ζελέ από το ψυγείο και απογεμίζω τα ποτήρια με την κρέμα μαστίχας.
Σερβίρω αμέσως.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.