Made in Greece το Chateau Margaux το διάσημο γαλλικό κρασί; Η ιστορία του από την Κορίνα Μεντζελοπούλου - Το ανέλαβε στα 27 της (Φωτό)

Ιστορία ελληνικής επιτυχίας στη Γαλλία.

Η κυρία Κορίνα Μεντζελοπούλου δηλώνει: «Πράγματι, εκείνη την εποχή το 1977 - όταν ο πατέρας μου αγόρασε το Chateau Margaux το σοκ ήταν μεγάλο για τη χώρα, καθώς ένας μη Γάλλος αγόρασε έναν από τους μύθους της Γαλλίας. Μάλιστα, επειδή είχε χαρακτηριστεί εθνικός θησαυρός, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είχε απαγορεύσει την πώλησή του λίγους μήνες νωρίτερα σε μια αμερικανική πολυεθνική. Βέβαια, ο πατέρας μου ζούσε πολλά χρόνια στη Γαλλία, είχε παντρευτεί Γαλλίδα και είχε αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δράση στο Παρίσι, οπότε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Ομως χρειάστηκε να πάρει άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για αυτή την αγορά».

Ο πάμπλουτος Ελληνας επιχειρηματίας που ζούσε στη Γαλλία, ο Ανδρέας Μεντζελόπουλος μαζί με τη σύζυγό του Λάουρα προσέφεραν το 1977 στην οικογένεια Ginestet το ποσό των 72 εκατ. γαλλικών φράγκων (περίπου 16 εκατ. δολάρια) και εξαγόρασαν την επιχείρηση.

Το μυστικό της επιτυχίας του Château Margaux, σύμφωνα με την ιδιοκτήτριά του, «βρίσκεται στη σωστή αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικού terroir, που βασίζεται σε γνώση και σοφία αιώνων. Η θέση όπου τα αμπέλια μας έχουν φυτευτεί, ο τρόπος που καλλιεργούνται, είναι επιστήμη. Παράδοση σημαίνει ότι ο γιος έμαθε από τα σωστά και τα λάθη του πατέρα, του παππού, του προπάππου. Σε αυτή τη σοφία χρωστάμε την επιτυχία μας, όχι στο μάρκετινγκ».

Οι αμπελώνες της κοινότητας ανέρχονται σε περίπου 3.200 στρέμματα και βρίσκονται στα περισσότερο χαλικώδη εδάφη. Το Château Margaux με το όνομα και την έκταση που έχει ακόμα και σήμερα ιδρύθηκε από την οικογένεια Lestonnac το 1572.

Η τιμή που θα μπορούσε να πιάσει κάνει την ίδια μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Γαλλία και την επιχείρησή της, η οποία απασχολεί μόλις 81 υπαλλήλους, μία από τις μικρότερες επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κόσμο. Τα 262 εκτάρια πολύτιμης γης του αμπελώνα παράγουν γύρω στις 280.000 φιάλες κρασί ετησίως, η τιμή των οποίων μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 δολάρια η μία για οίνους πρόσφατης παλαίωσης.

Σήμερα οι τιμές ανά φιάλη όλων των premier cru κρασιών είναι αστρονομικές, αφού ξεκινούν από τα 150-200 ευρώ (για τις χρονιές με μέτριας ποιότητας παραγωγή) και ξεπερνούν ακόμα και τα 2.000 ευρώ για τις εξαιρετικές χρονιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα Margaux του 2003 κοστίζει περίπου 900 ευρώ, ενώ μια φιάλη από τη χρονιά του 1961 μπορεί να κοστίζει ακόμα και 1.200 έως 1.500 ευρώ. Τονίζεται τέλος ότι μια φιάλη από τη χρονιά του 1787 του Ch. Margaux έχει ασφαλιστεί από μεγάλη αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία αντί του ποσού των 225.000 δολαρίων.

Με τους εύπορους Κινέζους οινόφιλους να οδηγούν τη ζήτηση, το κρασί έχει γίνει το είδος πολυτελείας με τη δεύτερη καλύτερη απόδοση, μετά τα κλασικά αυτοκίνητα, υποστηρίζει η εταιρεία συμβούλων ακίνητης περιουσίας Knight Frank.

Το όνομα Margaux είναι τόσο εμβληματικό», λέει ο Michael Baynes, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Vineyards-Bordeaux, η οποία συνεργάζεται με την Christie’s International Real Estate. «Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη κατάταξη του 1855», λέει. «Ως πωλητής, είσαι σε πάρα πολύ ισχυρή θέση», εξηγεί.

Όταν αγόρασε τον αμπελώνα, η οικογένεια αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν μακροπρόθεσμα. Ξερίζωσαν τα παλιά κλήματα, φύτεψαν νέα, αγόρασαν καινούργιες κάδες και προσέλαβαν εξειδικευμένο σύμβουλο – ανήκουστο την εποχή εκείνη – ο οποίος τους βοήθησε να επιλέξουν καινούργια δρύινα βαρέλια, τους εξήγησε πότε ακριβώς έπρεπε να γίνεται η συγκομιδή και επέβλεπε την επανεισαγωγή ενός δεύτερου κρασιού, ενός λιγότερο ακριβού Pavillon Rouge.

Γιος ενός αγράμματου ξενοδόχου, ο Ανδρέας Μεντζελόπουλος έκανε μια ολόκληρη περιουσία πουλώντας σιτηρά στην Ινδία και το Πακιστάν. Μετά τη γνωριμία του με τη Γαλλίδα που θα γινόταν αργότερα η σύζυγός του, ενώ ήταν για σκι στις Άλπεις, μετακόμισε στο Παρίσι και αγόρασε τη Felix Potin, μια αλυσίδα παντοπωλείων που βρίσκονταν σε κάθε γωνία στη Γαλλία. Ωστόσο, όταν ο ανταγωνισμός από τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ άρχισε να αυξάνεται, η Κορίν αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρηση.

Η Κορίνα Μεντζελοπούλου προετοιμάζει για διάδοχό της το δεύτερο από τα τρία παιδιά της: την 32 ετών Αλεξάνδρα. Παρ’ όλο που η Αλεξάνδρα ζει στο Λονδίνο, όπου έχει ένα wine bar και εστιατόριο, ταξιδεύει στο Bordeaux κάθε φορά που χρειάζεται, όπως την εποχή της συγκομιδής.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Με τον πατέρα της, Ανδρέα Μεντζελόπουλο.

Mε την κόρη της και διάδοχο της Αλεξάνδρα Μελντζελοπούλου  

Η Αλεξάνδρα.

Η βασίλισσα του Chateau Margeaux περνάει τα κλαοκαίρια της στην Αιγείρα Αχαΐας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ