Λιποαναρρόφηση κοιλιάς, γλουτών και όχι μόνο: Μέθοδοι, τιμές και κίνδυνοι

Μάθετε τα πάντα.

Το όμορφο, σμιλευμένο και καλλίγραμμο σώμα με την επίπεδη κοιλιά και τα λεπτά πόδια δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται χρόνια με δίαιτες και το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Ο βασικός λόγος είναι πως υπάρχουν σώματα που τείνουν να αποθηκεύουν το λίπος τοπικά, κάνοντας την απομάκρυνση του δυσκολότερη. Η λιποαναρρόφηση ωστόσο είναι ένα σημαντικό όπλο για όποιον επιθυμεί να καταπολεμήσει την τοπική συσσώρευση λίπους.

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους απαλλαγής από το λιπώδη ιστό που υπόσχεται μόνιμα αποτελέσματα. Με τα χρόνια η κλασσική λιποαναρρόφηση έχει εξελιχθεί και έχουν δημιουργηθεί νέες μέθοδοι πιο αναίμακτες και χωρίς τη χρήση νυστεριού. Οι πιο διαδεδομένες είναι η λιποαναρρόφηση με laser και η 4D λιποαναρρόφηση.

Στη συνέχεια θα μάθετε τα πάντα γύρω από τις μεθόδους λιποαναρρόφησης, τους κινδύνους και το κόστος της. Επίσης, θα ανακαλύψετε τις βασικές διαφορές με την κρυολιπόλυση και για ποιο λόγο δεν πρέπει να την συγχέουμε με την λιπογλυπτική.

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

Λιποαναρρόφηση (2)

Η λιποαναρρόφηση είναι μια επεμβατική μέθοδος αφαίρεσης του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Βοηθάει στη σμίλευση του σώματος με την αφαίρεση τοπικού λίπους στο βαθμό που επιθυμεί ο καθένας. Η μέθοδος αυτή δημιουργεί ελάχιστες μελανιές, προσωρινό πρήξιμο και πόνο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για μια μέθοδο απώλειας βάρους, αντιμετώπισης της χαλάρωσης και της παχυσαρκίας.

Η αφαίρεση του υποδόριου λίπους με αυτή την μέθοδο πλαστικής χειρουργικής γίνεται με την βοήθεια ειδικών λεπτών κανουλών που εισχωρούν στο δέρμα μέσα από μικροσκοπικές οπές λίγων χιλιοστών. Καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης έχετε τις αισθήσεις σας, αφού χορηγείται από τους γιατρούς τοπική αναισθησία.

Προκειμένου να αδυνατίσετε και να συσφίξετε το σώμα σας θα πρέπει να συνδυάσετε την λιποαναρρόφηση με έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άσκησης. Αυτός μάλιστα είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η λιποαναρρόφηση είναι πιο αποτελεσματική και ενδείκνυται για άτομα με ελαστικό δέρμα που δεν έχουν υπερβολικό βάρος. Είναι ιδανική για ανθρώπους με τοπική συσσώρευση λίπους που θέλουν να απαλλαγούν από αυτό και δεν μπορούν να το επιτύχουν με το αδυνάτισμα και την άσκηση.

Τα λιποκύτταρα υπάρχουν στον οργανισμό μας και μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σταματούν να δημιουργούνται νέα. Ο αριθμός τους είναι γενετικά καθορισμένος, εκτός από την περίπτωση της παθολογικής παχυσαρκίας. Από εκεί και πέρα, η αύξηση του λίπους στο σώμα γίνεται όταν αυξάνεται ο όγκος των λιποκυττάρων. Αυτό εξαρτάται από την διατροφή και τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό, στην απόκτηση ενός όμορφου, υγιούς και καλοσχηματισμένου σώματος, παίζει σημαντικό ρόλο η άσκηση.

Διαφορές λιποαναρρόφησης – λιπογλυπτικής – κρυολιπόλυσης:

Λιποαναρρόφηση (3)

Η λιποαναρρόφηση είναι η μέθοδος αφαίρεσης με πλαστική χειρουργική του 70% – 80% τοπικού λίπους, ενώ η κρυολιπόλυση είναι μια αναίμακτη και χωρίς νυστέρι μέθοδος εξάλειψης του 20% – 40% του λίπους.

Από την άλλη μεριά, η λιπογλυπτική, αν και πολλές φορές συγχέεται, τόσο από τον κόσμο όσο και από τους ίδιους τους γιατρούς, με την λιποαναρρόφηση, στην ουσία είναι μια διαφορετική επεμβατική μέθοδος. Κατά την εφαρμογή της λιπογλυπτικής, ο γιατρός αφαιρεί το τοπικό λίπος από τα σημεία που έχει επιδείξει ο πελάτης και το τοποθετεί σε άλλα μέρη του σώματος που έχουν έλλειψη. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να σμιλεύσει το σώμα και να του δώσει το σχήμα που αναζητά ο ασθενής.

Εξίσου διαφορετικός είναι και ο χρόνος αποθεραπείας κάθε μεθόδου. Για παράδειγμα στην κρυολιπόλυση ο χρόνος ανάρρωσης είναι μηδενικός, ενώ στην λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική χρειάζονται συνήθως 3-4 εβδομάδες προκειμένου να επανέλθει πλήρως ο οργανισμός στα φυσιολογικά.

Χρησιμοποιώντας την κρυολιπόλυση για την αφαίρεση του τοπικού λίπους, μπορείτε ταυτόχρονα να συσφίξετε το δέρμα. Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με την κλασσική λιποαναρρόφηση.

Τέλος, μεγάλη διαφορά υπάρχει πολλές φορές και στο κόστος κάθε μεθόδου.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση;

Λιποαναρρόφηση (8)

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε κάθε σημείο του σώματος που υπάρχουν λιποκύτταρα. Βέβαια υπάρχουν και ελάχιστες περιοχές που εξαιρούνται επειδή είναι ανατομικά ευαίσθητες.

Ωστόσο, οι περιοχές του σώματος που επιλέγουν περισσότερο όσοι κάνουν την πλαστική χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης είναι:

– Κοιλιά
– Γλουτοί / Ψωμάκια
– Μηροί
– Ισχία
– Γάμπες
– Γόνατα
– Χέρια / Μπράτσα
– Στήθος
– Πλάτη
– Μέση
– Προγούλι

Ποιες μέθοδοι λιποαναρρόφησης υπάρχουν;

Η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί φέρνοντας νέες πιο εξελιγμένες μεθόδους λιποαναρρόφησης με ακτίνες λέιζερ, δόνηση, υπερήχους κλπ. Βέβαια η κλασσική μέθοδος λιποαναρρόφησης χρησιμοποιείται ακόμη από πολλούς ειδικούς και θεωρείται η πιο δημοφιλής.

Ας δούμε μία μία τις μεθόδους αφαίρεσης τοπικού λίπους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Παραδοσιακή – Κλασσική λιποαναρρόφηση:

Λιποαναρρόφηση (4)

Η παραδοσιακή μέθοδος για λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια, αν και έχει εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. Μάλιστα θεωρείται πως πλέον εφαρμόζεται ευκολότερα, έχει πολύ λιγότερους κινδύνους και μικρότερο χρόνο αποθεραπείας.

Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο με γενική αναισθησία, αν πρόκειται να γίνει μεγάλος όγκος λιποαναρρόφησης, είτε με τοπική αναισθησία για μικρότερες αναρροφήσεις. Και στις δυο περιπτώσεις γίνεται εισχώρηση μιας κάνουλας (η διάμετρος της οποίας ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες της επέμβασης) στο δέρμα μέσα από μια μικρή οπή κάποιων χιλιοστών. Η κάνουλα αυτή συνδέεται μέσω ενός σωλήνα με ένα μηχάνημα που δημιουργεί κενό αέρος και χρησιμοποιείται για να αποκολληθούν και να αναρροφηθούν τα λιποκύτταρα, τα οποία καταλήγουν σε ένα διάφανο δοχείο.

Οι τομές που γίνονται για να εισχωρήσει η κάνουλα στο δέρμα είναι πολύ μικρές και δεν χρειάζονται ράμματα. Κλείνουν από μόνες τους χωρίς να αφήνουν σημάδια.

Με το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής οφείλει να φορέσει έναν ειδικό κορσέ λιποαναρρόφησης, προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση του δέρματος.

Τα πρώτα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης φαίνονται αμέσως μετά το χειρουργείο, ωστόσο υπάρχει και μια καθημερινή βελτίωση για τους επόμενους 2-3 μήνες λόγω της υποχώρησης του οιδήματος. Οι πλαστικοί χειρούργοι που ασχολούνται με την μέθοδο αυτή υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα, αρκεί βέβαια ο ασθενής να φροντίσει να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος. Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή και ήπια συστηματική άσκηση. Σε περίπτωση αύξησης του σωματικού βάρους, το λίπος θα αποθηκευθεί ομοιόμορφα σε όλο το σώμα εκτός από την περιοχή που έχει υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση.

Αναίμακτη λιποαναρρόφηση με laser SmartLipo:

Πρόκειται για μια μέθοδο λιποαναρρόφησης χωρίς νυστέρι που παράλληλα με την αφαίρεση του λίπους συσφίγγει ικανοποιητικά το δέρμα, προκειμένου να μην δημιουργηθεί χαλάρωση. Επίσης η μέθοδος αυτή υπόσχεται την οριστική απαλλαγή από την όψη του φλοιού πορτοκαλιού, δηλαδή την κυτταρίτιδα 1ου-3ου βαθμού και έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας.

Η laser λιποαναρόφηση SmartLipo βασίζεται στη χρήση του υπερσύγχρονου ND-YAG laser, το οποίο προκαλεί τη ρευστοποίηση των λιποκυττάρων και την ταυτόχρονη σύσφιξη της επιδερμίδας, λόγω της αύξησης της παραγωγής του κολλαγόνου. Είναι μια λιγότερο επεμβατική και τραυματική μέθοδος που δεν προκαλεί την ίδια ένταση μετεγχειρητικού πόνου με την κλασσική λιποαναρρόφηση. Για την πραγματοποίηση της χρησιμοποιούνται εργαλεία με μικρότερη διάμετρο και ο κορσές λιποαναρρόφησης φοριέται για λιγότερο διάστημα λόγω του μικρότερου τραύματος και της ανύπαρκτης πιθανότητας χαλάρωσης του δέρματος που υπόσχεται.

Τα στάδια της αναίμακτης λιποαναρρόφησης με λέιζερ είναι τρία. Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία με ξυλοκαϊνη και αδρεναλίνη μέσω μιας λεπτής κάνουλας μέσα από 2 μικρές οπές διαμέτρου κάτω των 2 χιλιοστών. Στη συνέχεια εισχωρεί στο δέρμα μια πολύ λεπτή οπτική ίνα ND-Yag Smartlipo Laser, η οποία ρευστοποιεί το λίπος, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και συσφίγγει το δέρμα. Τέλος, αναρροφάται το λίπος με μια λεπτή μικροκάνουλα με διάμετρο μικρότερη του 1,5 χιλιοστού.

Λιποαναρρόφηση (5)

4D λιποαναρρόφηση:

Η πιο εξελιγμένη μέθοδος λιποαναρρόφησης είναι η 4D, κατά την οποία όχι μόνο αφαιρείται το τοπικό λίπος και συσφίγγεται η επιδερμίδα, αλλά δημιουργείται και γράμμωση. Η γράμμωση δεν αφορά μόνο το σημείο των κοιλιακών (6 pack), αλλά και των βραχιόνων, στήθους, γλουτών, μηρών, ισχίων και πλάτης. Πρόκειται για τη λεγόμενη λιπογλυτπική, τη μεταφορά δηλαδή λίπους από ένα σημείο που έχει περίσσεια σε ένα άλλο που έχει έλλειψη.

Το αποτέλεσμα της 4D λιποαναρρόφησης είναι άμεσο από την πρώτη κιόλας μέρα, ενώ μέσα σε ένα μήνα που έχουν υποχωρήσει σταδιακά και τα οιδήματα, γίνεται ακόμη πιο εμφανές.

Οι κίνδυνοι της λιποαναρρόφησης:

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν επιπλοκές από την λιποαναρρόφηση. Επειδή όμως είναι μια επεμβατική μέθοδος αφαίρεσης του τοπικού λίπους, ενδέχεται να υπάρξουν κάποια μικροπροβλήματα κατά την διάρκεια της ανάρρωσης. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω της μη τήρησης των οδηγιών του γιατρού από τον ασθενή, είτε λόγω επιπλοκών από το χειρουργείο. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης δεν είναι αυτά που περίμενε ο ασθενής.

Το βασικότερο πρόβλημα για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι πλαστικοί χειρούργοι είναι η υπερβολική λιποαναρρόφηση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αφαίρεση λίπους με υπερβολικό ζήλο και ειδικά όταν γίνεται σε περισσότερες από μία περιοχές. Ο λόγος είναι πως κατά την αναρρόφηση του λίπους, αναρροφάται και αίμα. Γι’ αυτό έχει καθοριστεί πως τα 3 λίτρα λίπους είναι η ανώτατη αναρρόφηση που μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Από εκεί και πέρα, μετά την λιποαναρρόφηση ενδέχεται να εμφανιστεί κάποιος τραυματισμός του δέρματος, μελάνιασμα, απώλεια αίματος, κατακράτηση υγρών και μόλυνση της περιοχής. Επίσης, υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης υπερευαισθησίας ή μουδιάσματος στα σημεία εφαρμογής της μεθόδου για μερικές εβδομάδες.

Η κατακράτηση υγρών που προκαλεί οίδημα αποχωρεί συνήθως γρήγορα από μόνη της, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζεται να αφαιρεθεί με σύριγγα. Οι μελανιές ενδέχεται να παραμείνουν για διάστημα έως και 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τέλος, αν προκληθεί λοίμωξη του τραύματος αντιμετωπίζεται με λήψη αντιβιοτικών.

Συνήθως τα παχύσαρκα άτομα, αλλά και κάποιοι άλλοι ασθενείς, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν θρομβώσεις στα κάτω άκρα, αν δεν κινούνται μετά το χειρουργείο. Ενώ οι καπνιστές και οι διαβητικοί έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επούλωση.

Τέλος, μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης μπορεί να εμφανιστούν δυσχρωμίες (αντιμετωπίζονται με λευκαντικές κρέμες) και ούλες (σπάνιο φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με άλλες επεμβάσεις).

Τιμές για λιποαναρρόφηση:

Λιποαναρρόφηση (7)
Λιποαναρρόφηση πριν και μετά

Οι τιμές της λιποαναρρόφησης ποικίλουν, αφού για να καθοριστεί το ακριβές κόστος πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάποια στοιχεία. Βασικό ρόλο στον υπολογισμό της τιμής παίζει η έκταση της επιφάνειας στην οποία θα γίνει η επέμβαση, ο όγκος του λίπους, η μέθοδος λιποαναρρόφησης που θα εκτελεστεί, η διάρκεια και η δυσκολία της επέμβασης.

Το ακριβές κόστος για την λιποαναρρόφηση είναι εξατομικευμένο και καθορίζεται στο πρώτο ραντεβού με τον πλαστικό χειρούργο. Εκεί θα συζητηθεί αναλυτικά η διαδικασία και θα καθοριστούν οι περιοχές που θα λιποαναρροφηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν γιατροί που κάνουν διάφορα πακέτα ή προσφορές για λιποαναρρόφηση με όλες τις μεθόδους.

Πηγή: beautetinkyriaki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ