Ποιος είπε ότι το ψάρι δεν μπορεί να είναι Gourmet; - Φαγκρί με τσίλι και βασιλικό από τον Άκη Πετρετζίκη

Θα σας ξετρελάνει!

ΥΛΙΚΑ

1 φαγκρί 500 γρ.  
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
20 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό
1 πιπεριά τσίλι
1 κ.σ. ζάχαρη
200 γρ. λευκό κρασί
20 γρ. σόγια σως
1 ματσάκι φρέσκα φύλλα βασιλικού
θυμάρι, ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το ψάρι από λέπια και εντόσθια. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Κάνουμε 3 χαρακιές, από κάθε μεριά (όχι πολύ βαθιά ώστε να φτάσει στο κόκαλο) και τρίβουμε με αλάτι και πιπέρι το δέρμα του.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει το ψάρι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι είναι αρκετά ζεστό τοποθετούμε το ψάρι από τη μία μεριά και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Με μία σπάτουλα αναποδογυρίζουμε το ψάρι και το ψήνουμε από την άλλη μεριά για 3-4 λεπτά.
Με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο τη σάρκα στο κέντρο του ψαριού και βλέπουμε αν είναι ψημένο. Θα πρέπει να έχει ασπρίσει το κρέας του και να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο. Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το τζίντζερ κομμένο σε λεπτές λωρίδες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 0,5 εκ., την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόγια σως.
Ρίχνουμε τα μισά φύλλα βασιλικού, το θυμάρι ψιλοκομμένο και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από την φωτιά.
Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω στο ψάρι και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και το λεμόνι κομμένο σε φέτες.
Σερβίρουμε αμέσως.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ