Το «Πάρκο των Ελλήνων» είναι γεγονός στην Οδησσό - Συγκίνηση στα μεγαλοπρεπή εγκαίνια (Φωτό)

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού εγκαινιάστηκε, από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μπούμπουρα, Παντελή Μπούμπουρα, το Ελληνικό Πάρκο στην Οδησσό, φιλοδοξώντας να αποτελέσει, μία ουσιαστική πηγή πολιτισμού, αλλά και όαση χαλάρωσης, στην πόλη που παραδοσιακά, επί αιώνες, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, με την ελληνική κουλτούρα.

Κατά τη λαμπρή τελετή εγκαινίων του καινοτόμου και φιλόδοξου έργου, δωρεά του Ιδρύματος Μπούμπουρα, παρευρέθηκαν, προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σημαντικότητα ισχυροποίησης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμεσά τους, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν, ο Δήμαρχος της πόλης Γενάντι Τρουχάνοφ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο Αλέξανδρος Μπουντούρης, ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας Γούρι Γούσεφ, ο Παναγιώτης Φασούλας, o νομάρχης Οδησσού Μαξίμ Στεπάνοβ, αλλά και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όπως και ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεντούρης (σ.σ. οι δύο πόλεις άλλωστε είναι αδελφοποιημένες από το 1993).

Το πολυθεματικό πάρκο έκτασης 34.000 τ.μ. βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης, δίπλα από τις Σκάλες Ποτέμκιν, αλλά και απέναντι από το Πάρκο «Istanbul». Εμπεριέχει ακριβή αντίγραφα σπουδαίων ελληνικών αγαλμάτων, ενώ το κέντρο του κοσμείται από τη δημιουργία του διάσημου Ουκρανού γλύπτη Μιχαήλ Ρέβα. Πρόκειται για ένα σιντριβάνι, που αναβλύζει μέσα από ένα άγαλμα , το οποίο απεικονίζει τον Αδάμ και την Εύα σε ένα ενωμένο κεφάλι πάνω στο οποίο φυτρώνει ο κορμός ενός δένδρου και φέρει το όνομα «The beginning of begins». Παράλληλα, ολοκληρώνεται η δημιουργία Ελληνικού Μουσείου, αφιερωμένου στον ελληνισμό της Ουκρανίας, αλλά και ο χώρος ελληνικού εστιατορίου, στο σημείο που ακριβώς υπήρχε πριν 100 έτη, ένας κατάφυτος χώρος περιπάτου, αλλά και η μεγαλύτερη σε έκταση παιδική χαρά στην Οδησσό εμβαδού 2.000 τ.μ..

«Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο κομμάτι του ελληνικού πάρκου. Όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργία αυτού του έργου δε ξέραμε, τι θα αντιμετωπίσουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί στην Οδησσό, την πόλη των Ελλήνων, υπάρχει πια το "Ελληνικό Πάρκο". Την πρώτη ημέρα, που ήρθα στην Οδησσό, κοιμήθηκα σε ένα ξενοδοχείο, δίπλα από το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας. Ακόμη θυμάμαι το δέος, που αισθάνθηκα. Από τα παιδικά μου χρόνια, η Φιλική Εταιρεία ήταν καταγεγραμμένη έντονα στο μυαλό μου. Τώρα πια, που αξιώνομαι να δημιουργώ, αισθάνομαι πως υπάρχει ένα μυστήριο σ' αυτή την πόλη. Είναι σαν να ωθούμαστε από το Θεό εμείς, οι Έλληνες, να δημιουργούμε σ' αυτό τον τόπο. Νιώθω σαν από εκείνον να μου δόθηκε η ιδέα να δημιουργήσω το ελληνικό πάρκο, όπως και το Ροδοκανάκειο Παρθεναγωγείο, που σκοπεύω να κάνω μουσείο, αλλά και στο Κισινάου το σπίτι του Υψηλάντη, που αντίστοιχως επιθυμώ να γίνει μουσείο. Είμαι ευτυχισμένος. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη απέναντι στον γιο μου, Βασίλη Μπούμπουρα, γιατί έδωσε όλο του το είναι προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο» τόνισε συγκινημένος ο Παντελής Μπούμπουρας. Λίγη ώρα πριν σε μία μεγάλη γιορτή στο Δημαρχείο της πόλης της Οδησσού για τα 224 χρόνια από τη ίδρυση της ο ξεχωριστός Έλληνας τιμήθηκε από τον δήμαρχο, Γενάντι Τρουχάνοφ, με το μετάλλιο «Γρηγόριος Μαρασλής» για την προσφορά του στον τόπο.

«Αυτό το πάρκο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το στέκι των ανθρώπων της Οδησσού. Η Οδησσός είναι μητέρα για τους Έλληνες. Ο κύριος Μπούμπουρας είναι ένας εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος. Δεν θέλει να μιλάει για τον εαυτό του. Θα ήθελα να’ πω εγώ δύο λόγια για εκείνον. Βλέπετε ένα πάρκο. Δεν είναι μόνο αυτό. Ο κύριος Μπούμπουρας είναι δίπλα μας σε εκατοντάδες προβλήματα κοινωνικών ομάδων που πάσχουν. Συνεργαζόμαστε άψογα…Όσο περπατάς στον δρόμο και βλέπεις μικρά παιδιά να χορεύουν συρτάκι, καταλαβαίνεις πόσο ελληνική είναι σήμερα η Οδησσός. 224 χρόνια από τη δημιουργία της και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς την Οδησσό, χωρίς τους Έλληνες. Κύριε Μπούμπουρα, σαφώς είστε μία σημαντική προσωπικότητα για την πατρίδα σας, είστε πολύτιμος, όμως, τόσο για την Ουκρανία, όσο και για την Οδησσό. Όταν σας σφίγγω το χέρι, νιώθω αυτή τη φιλία που έχουμε οι δύο λαοί μεταξύ μας» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, κατά τον εναρκτήριο λόγο του στα εγκαίνια του Ελληνικού πάρκου.

Με μεγάλη συγκίνηση, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα, CEO της κατασκευαστικής εταιρείας GEFEST, αλλά και ο έχων την αποκλειστική επίβλεψη της αποπεράτωσης του έργου, Βασίλης Μπούμπουρας, ανέφερε: «Ο Παντελής Μπούμπουρας εγκαινίασε το Ελληνικό Πάρκο. Είμαι υπερήφανος ως γιος του, ως Έλληνας, αλλά και ως ένας νέος άνθρωπος που βλέπει ότι υπάρχουν τέτοιοι σπουδαίοι ευεργέτες, ακόμη και στην σημερινή εποχή. Τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω του πολύ αυστηρού χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου, πολλά βράδια, τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου, ξενυχτήσαμε στο Ελληνικό Πάρκο. Ήταν τεράστια η χαρά μου, γιατί ούτε μία στιγμή, ούτε ένας συνεργάτης της πολυπληθούς αυτής ομάδας δεν κουράστηκε, δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια. Όλοι αντιλαμβανόντουσαν πόσο σημαντική για την πόλη είναι η παράδοση του Ελληνικού Πάρκου, που βρίσκεται στο ιστορικότερο σημείο της, δίπλα από τις Σκάλες Ποτέμκιν και απέναντι από πάρκο «Istanbul». Χαίρομαι γιατί όλοι όσοι εισήλθαν στον χώρο, αναφέρουν πως το Ελληνικό Πάρκο είναι πιο όμορφο και πιο επιβλητικό από το Τούρκικο. Το πάρκο αποτελείται από δύο κομμάτια. Το δεύτερο κομμάτι του εμπεριέχει μία τεράστια παιδική χαρά, τη μεγαλύτερη στην Οδησσό, έκτασης 2000 τ.μ., αλλά και ζώνες πράσινου και πεζοπορίας. Θα αισθανόμουν περήφανος για τον Παντελή Μπούμπουρα, ακόμα και αν δεν ήμουν γιος του. Βλέπω πόσους πολλούς νέους -και μη- ανθρώπους εμπνέει. Η ιστορία του αποτελεί παράδειγμα, όντας απόλυτα αυτοδημιούργητος. Ως πατέρας, μας έμαθε να αγαπάμε, να σεβόμαστε, να τιμάμε την πατρίδα μας, αλλά και να αντιληφθούμε, ότι τα υλικά αγαθά πρόσκαιρα σε κάνουν ευτυχισμένο και πώς εν τέλει η ουσιαστική πληρότητα έρχεται μόνο όταν βοηθάς καταλυτικά τους ανθρώπους γύρω σου, όταν δημιουργείς έργο που θα μείνει στην ιστορία. Για εμένα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Εύχομαι ο γιος μου, ο οποίος ονομάζεται επίσης Παντελής, να πράξει έστω κάποια, από όσα έχει δημιουργήσει ο παππούς του».

«Όλοι όσοι βρεθήκαμε εδώ, αισθανθήκαμε περηφάνια» δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και συνέχισε λέγοντας: «Στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού, δημιουργείται ένα ελληνικό πάρκο, από έναν Έλληνα ομογενή και σημαντικό άνθρωπο, τον Παντελή Μπούμπουρα. Νομίζω ότι είναι σπουδαίο. Θεωρώ ότι φέρνει ακόμα περισσότερο κοντά δύο λαούς που έχουν παραδοσιακά ιστορικούς και φιλικούς συνεκτικούς δεσμούς».

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την πόλη της Οδησσού, μία ιστορική ημέρα για τον ελληνισμό της Ουκρανίας και σίγουρα μια ιστορική ημέρα για την οικογένειά μου» τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μπούμπουρα και Πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ «Ήφαιστος», Σπύρος Μπούμπουρας, και συνέχισε αναφέροντας: «Σήμερα εγκαινιάζουμε όλοι μαζί Έλληνες και Ουκρανοί το Πάρκο των Ελλήνων δίπλα στις Σκάλες Ποτέμκιν. Η Οδησσός, στα 224 χρόνια της ιστορίας της, έχει πορευτεί με τους Έλληνες να διαπρέπουν σ’ αυτή την πόλη. Ελπίζω ο χώρος αυτός να γίνει σημείο αναφοράς του Ελληνισμού στην Ουκρανία. Πρώτα απ΄ όλα θέλω να συγχαρώ τον πατέρα μου για την έμπνευσή του, αλλά και τον αδελφό μου Βασίλη που την υλοποίησε».

«Σήμερα, όσοι είχαμε την χαρά και την τύχη, να είμαστε στην Οδησσό, ζήσαμε στιγμές, που δεν θα ξεχάσουμε. Αφενός, γιατί η παρουσία μας εδώ δεν συνέπεσε μόνο με τη γιορτή των γενεθλίων της Οδησσού, αλλά και με τα εγκαίνια του Ελληνικού Πάρκου, που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, στην καρδιά της πόλης, τις Σκάλες Ποτέμκιν» ανέφερε ο Βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ κατά την συνέχεια του λόγου του τόνισε: «Θα αφήσει ανεξίτηλη την ελληνική παρουσία, που είναι ήδη τόσο έντονη διαχρονικά, στην Οδησσό. Τώρα θεωρώ πως γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Οι κάτοικοι της Οδησσού θα λένε: "Συναντηθήκαμε στο Πάρκο των Ελλήνων". Έτσι, λοιπόν, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι προστέθηκε μία μικρή αλλά ουσιαστική σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής παρουσίας στην Οδησσό και βέβαια αυτό είναι έργο ενός Έλληνα, που επιβεβαίωσε τις παραδόσεις του ελληνισμού της διασποράς, του Παντελή Μπούμπουρα. Συνέβαλε αμέριστα στο να δημιουργηθεί αυτό το καινούργιο ελληνικό τοπόσημο στην πόλη της Οδησσού».

Η Πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για την UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, δήλωσε: «Ένα πάρκο θα ενώσει δύο λαούς. Θα ανοίξει μία συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ο λαός της Ουκρανίας έχει απεριόριστα φιλικά αισθήματα για την χώρα μας και νομίζω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία επί της ουσίας συνεργασία στους τομείς πολιτισμού, εκπαίδευσης και επιστημών».

«Καταρχάς, θεωρώ ότι είναι ευχής έργον πως ζει και επιχειρεί σ’ αυτή την πόλη ο Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος προσπαθεί να φέρει την πατρίδα - Ελλάδα όσο πιο κοντά γίνεται, στο μέρος στο οποίο δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και διαμένει» ανέφερε ο Παναγιώτης Φασούλας. Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια των λόγων του πώς «η Οδησσός είναι μία πόλη αδελφοποιημένη με τον Πειραιά. Είναι καταγεγραμμένο έντονα το ελληνικό στοιχείο στον τόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αναφέρονται στον Μαρασλή. Η ιστορία αυτής της πόλης, ανά τους αιώνες, έχει ξεκινήσει από τους Έλληνες και βεβαίως οι Έλληνες ξέρουν πολύ καλά ότι από εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση με τη δημιουργία της Φιλική Εταιρείας. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ο οποίος φέρνει πιο κοντά τους λαούς της Ουκρανίας  και της Ελλάδας, δείχνει πόσο μπορούν να βοηθήσουν άνθρωποι, που έχουν έντονο το συναίσθημα της προσφοράς στη ψυχή και καρδιά τους την πατρίδα και τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο Παντελής Μπούμπουρας. Βεβαίως αισθάνομαι μεγάλη περηφάνεια ότι στις Σκάλες Ποτέμκιν υπάρχει ένα ελληνικό πάρκο, με ελληνικό μουσείο και αναφορές στην ελληνική ιστορία».

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Το Πάρκο αυτό προσθέτει στο νήμα της σύγχρονης ιστορίας της Οδησσού» είπε κατά τη δημόσια δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γούρι Γούσεφ και νυν σύμβουλος του Υπουργού Υποδομών ενώ συνέχισε λέγοντας: «Πολύ πριν δημιουργηθεί η Οδησσός, στην τοποθεσία αυτή υπήρξε μία αρχαία ελληνική πόλη. Επομένως, αυτό το πάρκο μας με τα αγάλματα και το υπέροχο σιντριβάνι, επιστρέφει και θυμίζει αυτή την εποχή. Συγχαίρω τον κύριο Παντελή Μπούμπουρα  για την πρωτοβουλία του γιατί είναι πράγματι ένα μεγάλο βήμα. Εύχομαι να πραγματοποιήσει και άλλους αντίστοιχως στόχους και όνειρα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ