ΔΕΘ 2018 - LIVE: O Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει το περίπτερο των ΗΠΑ

«αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας»

'Ανοιξε στις 10 το πρωί η 83η Διεθνής 'Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, με περισσότερους από 1500 εκθέτες, τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και 20 επίσημες κρατικές συμμετοχές, τις πύλες της οποίας αναμένεται να περάσουν μέχρι τη λήξη της, στις 16 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 260.000 επισκέπτες.

'Ηδη λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου τα πρώτα εισιτήρια είχαν κοπεί, αφού άρχισε η προσέλευση των επισκεπτών. Φέτος, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας προχώρησε σε παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις, ενώ τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στις 7 το βράδυ, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ, με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. Στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμη, κυβερνητική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος. Το αμερικανικό περίπτερο εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο, στις 11.30 το πρωί.

Ακριβώς απέναντι, το περίπτερο 12 υποδέχεται 130 ελληνικές startups, στο πλαίσιο του θεματικού πάρκου «Ψηφιακή Ελλάδα», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Περιπτέρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είχε συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για την μεγάλη σημασία της φετινής ΔΕΘ.

«Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της έκθεσης. 

Στον χώρο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που μάλιστα, όπως φαίνεται και στα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες, κρατούν τους πολίτες σε απόσταση ασφαλείας από τον πρωθυπουργό, ενώ ορισμένοι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν εκεί για να τον στηρίξουν. Στο πλευρό του βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου .

«Μπορούμε πια να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, όπως εμείς επιθυμούμε. Φέτος, μετά από 8 χρόνια, πρώτη φορά πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη ανοίγει τα φτερά της και μπορεί να γίνει η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από το κτίριο της διοίκησης της ΔΕΘ.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ