ΔΕΘ 2018: Δείτε LIVE την τελετή εγκαινίων και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

η φετινή έκθεση, η πρώτη ΔΕΘ στη μεταμνημονιακή εποχή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα. 

Στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο   έφτασε αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκείμενου να εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του για την έναρξη της 83ης ΔΕΘ.

 Με ρεκόρ συμμετεχόντων, πλήθος κόσμου η φετινή έκθεση, η πρώτη ΔΕΘ στη μεταμνημονιακή εποχή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί περιόδευσε σε περίπτερα της Έκθεσης και εγκαινιάζοντας το αμερικάνικο περίπτερο καθώς η ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνοαμερικανική συνεργασία.

Oι διοργανωτές της ΔΕΘ 2018 αποφάσισαν να τοποθετήσουν καθίσματα και μία γιγαντοοθόνη έξω από το Βελλίδειο, απ’ όπου θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσοι δεν χωρέσουν μέσα στην αίθουσα.

Είναι η πρώτη φορά που εκδόθηκαν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις για εξωτερικό χώρο καθώς, όπως ισχυρίστηκαν οι διοργανωτές υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι αποφάσισαν να τυπώσουν τουλάχιστον 100 προσκλήσεις για το…αίθριο. Βέβαια δεν έλειψαν και τα ανάλογα χιουμοριστικά σχόλια από κάποιους που θεώρησαν ότι το όλο σκηνικό θυμίζει… θερινό σινεμά.

Σε κλίμα κατάνυξης έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Το λόγο πήρε πρώτος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αναστάσιος Τζήκας.

 Ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε σε κείμενο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το οποίο είπε ότι αναφέρεται στην ελπίδα για το μέλλον ανακοινώνοντας ότι θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες την Κυριακή.«Ωραία είναι και η ενότης των Ελλήνων αν υπήρχε» σχολίασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

 O πρόεδρος της 83ης Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τιμώμενη χωρία φέτος στη ΔΕΘ που δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ.

Στο περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η αμερικανική συμμετοχή, οι επισκέπτες θα μπορούν, κατά τον κο  Τζήκα να δουν κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στη χώρα, καθώς και εκθέματα και υπηρεσίες από εταιρείες εκπαίδευσης, βιομηχανίες ασφάλειας και άμυνας και φαρμακοβιομηχανίες.

Συνεχίζοντας ο προεδρος της 83ΗΣ ΔΕΘ HELEXPO τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο γεγονός οτι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων και μπορεί να οργανώσει την αναπτυξιακή εικόνα της στη μεταμνημονιακη εποχή.

Αφού παρουσίασε το σχέδιο του για την διοργάνωση των ΔΕΘ τα επόμενα χρόνια, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ανακοίνωσε την απόφαση του να προσφέρει τα έσοδα της 83ης ΔΕΘ στους πυρόπληκτους της Αττικής.

 Ακολούθως πήρε το λόγο η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας — Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου  η οποία αναφέρθηκε στην σημασία της φιλοξενίας των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ και ανέλυσε το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα και την Μακεδονία μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Μήνυμα για να μετατραπούν «τα κουφάρια των βιομηχανικών κτηρίων, σε ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις» έστειλε από το βήμα της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου στην πρώτη επίσημη παρουσία της από το νέο της αξίωμα.

Η κυρία Νοτοπούλου, η οποία επέλεξε για την περίσταση ένα κατακόκκινο ταγιέρ, τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί η γεωθερμία και να επιστρέψουν οι νέοι για να συμβάλουν στην ανάπτυξη. «Αφήνουμε πίσω την πάλη με τα φαντάσματα και προχωράμε» συμπλήρωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Η χώρα σταματά να λειτουργεί με τοίχους στα βόρεια σύνορά της, οι προκλήσεις είναι πολλές» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας την ομιλία της με το μήνυμα ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

"Ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την 83η ΔΕΘ, την πρώτη Διεθνή Έκθεση που μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης, στο Βελλίδειο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ