Made in Greece το Messenicola κι ο Γιώργος Καραμήτρος: Το κρασί που αγάπησαν οι κριτικοί γεύσης – Ιστορία 5 αιώνων από την Καρδίτσα

Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.

Ένα μαγευτικό τοπίο πλημμυρισμένο από καστανιές και βελανιδιές, άνθρωποι μεγαλωμένοι με ουρανό και χώμα, με ώρες κόπου και ιδρώτα κάτω από τα ζεστά από τον ήλιο μεσημέρια και ένα κρασί που γράφει ιστορία για περισσότερους από πέντε αιώνες. Με αυτές τις λίγες, αλλά ουσιαστικές λέξεις θα περιέγραφε κανείς το μοναδικό σε γεύση, άρωμα και ποιότητα κρασί Μεσενικόλα.

Η αμπελουργική και οινοποιητική ιστορία της Καρδιτσιώτικης οικογένειας Καραμήτρου ξεκινάει τον 19ο αιώνα, λίγο μετά την Επανάσταση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα περνώντας από παππού σε πατέρα και σε γιο για να φτάσει τώρα στον Γιώργο Καραμήτρο. Τέταρτη γενιά οινοποιός, είναι ο «καπετάνιος» του οινοποιείου Monsieur Nicolas.

Το σύγχρονο, πλήρως καθετοποιημένο οινοποιείο ίδρυσε ο  Γιώργος Καραμήτρος το 2000.Βρίσκεται μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π στο χωριό Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα. Έχει δυναμικότητα 400.000 φιαλών ετησίως και η παραγωγή είναι αδιάκοπη χρόνο με το χρόνο.

Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση ο Γιώργος Καραμήτρος συνεχίζει το έργο της οικογένειάς του, εκσυγχρονίζοντας τις τεχνικές οινοποίησης, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στον χώρο.

Αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου του, που είναι πραγματικά ευλογημένος, μας χαρίζει οίνους ανώτερης ποιότητας, ποτισμένους με την μεγάλη ιστορία του μικρού χωριού. Μία ιστορία που ξεκινάει με τον Μεσιέ Νικολά (Monsieur Nicolas), έναν Φράγκο ευγενικής καταγωγής που βρέθηκε στην περιοχή το 1455, μετά τη διάλυση του Τάγματός του και μαγεμένος από το τοπίο, έστησε εδώ τη νέα του ζωή. Ο άνθρωπος αυτός έφερε μαζί του τις γνώσεις του και την αγάπη του για το κρασί. Κι είναι αυτή η αγάπη που τον οδήγησε να αναπτύξει συστηματικά την αμπελουργία στην περιοχή και να αναδείξει την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα». Μια μοναδική ποικιλία, που ενώ υπήρχε από την αρχαιότητα, πήρε το όνομα της από τον ίδιο, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του από τον απλό κόσμο.

 

Ο Μεσιέ Νικολά θα ήταν πολύ περήφανος γι’ αυτό το κρασί που φέρει το όνομά του, αφού διαθέτει λουλουδένια μύτη λευκού κρασιού, τρυφερό βορειοευρωπαϊκό στόμα και μοναδική προσωπικότητα. Ένα μοναδικό κρασί με μοναδική γεύση και άρωμα της ποικιλίας του θρυλικού Μαύρου Μεσσενικόλα και τη συμμετοχή κατά 30%, των γαλλικών ποικιλιών Syrah & Carignian.

Το Μαύρο Μεσενικόλα παραδίδει στους λάτρεις του οίνου δύο κρασιά (Μεσενικόλα & Μεσενικόλα Συλλεκτών) που συναρπάζουν με τη μοναδική τους γεύση και τα πρωτόγνωρα αρωματικά χαρακτηριστικά.

Μεσενικόλα η ετικέτα του κρασιού, Μεσενικόλα και η ονομασία του χωριού που βρίσκεται στην Καρδίτσα, στις πλαγιές των Αγράφων. Κάτω από την «μητρική» σκιά των Αγράφων, με το χαμηλό υψόμετρο και τα πρόσφορα εδάφη, τα αμπέλια μεγαλώνουν ήρεμα χωρίς μεγάλες εξάρσεις θερμοκρασίας. Η «αύρα» της Λίμνης Ν. Πλαστήρα – που βελτίωσε άρδην το μικροκλίμα της περιοχής από το 1959 που δημιουργήθηκε – τα «φρεσκάρει», τα φροντίζει, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ντόπιων ποικιλιών όπως ο Λιμνιώνας, το Μπατίκι, ο Ροδίτης, το Μαύρο Μεσενικόλα αλλά και των γαλλικών Chardonnay, Syrah και Carignian.

Ο Γιώργος Καραμήτρος έχει κατακτήσει τους κριτικούς γεύσης ανά τον κόσμο, κατακτώντας περισσότερα από 60 διεθνή βραβεία για τις 11 ετικέτες κρασιού που παράγει. Ανάμεσα σε αυτά και μια λιλιπούτεια σειρά κρασιών των 187 ml, με vintage αισθητική και με έμπνευση από τη μαγεία του τσίρκου, τα Le Petit Cirque, επίσης πολυβραβεύμενα για την καινοτόμα και ευφάνταστη συσκευασία τους!

Με ένα «φελινικό» σουρεαλισμό σε minimal διάσταση, τα Le Petit Cirque ήρθαν για να «ζωντανέψουν» τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Ο ζωηρός κόσμος του κρασιού ενώνεται με τη χαρά της ζωής σε τρία «petit» μπουκάλια με ευγενική καταγωγή… Μοναδικές τοπικές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες σκορπάνε αξέχαστες γεύσεις και αιθέρια αρώματα…

Δεν μένει τίποτε άλλο παρά να τα δοκιμάσετε… Καλή απόλαυση!

WINERY MONSIEUR NICOLAS
Διεύθυνση Οινοποιείου: 
Μεσενικόλας Καρδίτσας, 430 67, Καρδίτσα.

Διεύθυνση Κάβας: 
Πλαστήρα 58, Καρδίτσα

Τηλέφωνα
Τηλ./ Fax.: 24410 708 71
Κιν.: 6937 153 183

Email:
info@domainemessenicolas.gr

Website: www.winerymonsieurnicolas.gr / Facebook

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο madeingreece.news στις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ