Πόσο... φυσικός είναι ο στιγμιαίος καφές; - Ένας διατροφολόγος απαντά

Πώς παράγεται και ποια η διαφορά του από τον καφέ φίλτρου.

Η καθημερινή και αγαπημένη συνήθεια για το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, ο στιγμιαίος καφές, μπαίνει στο μικροσκόπιο και αναλύεται ως προς την φυσικότητα και τις διαφορές του από τον καφέ φίλτρου.

Τελικά η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ είναι φυσική και ποια η διαφορά της από τη διαδικασία παραγωγής του καφέ φίλτρου;

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ είναι οι Arabica και Robusta. Μετά την παραλαβή, ακολουθεί η ξήρανση τους που γίνεται είτε με την ξηρή είτε με την υγρή μέθοδο. Ο στόχος της ξήρανσης έχει να κάνει με την απομάκρυνση του εσωτερικού φλοιού.

Έπειτα, όπως αναφέρει ο διατροφολόγος Βασίλειος Κατσίλας στο diatrofi.gr, ακολουθεί το καβούρδισμα, το οποίο γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί από αυτό εξαρτώνται τα τελικά γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ στο ποτήρι.

Στη συνέχεια ο καφές αλέθεται, και φιλτράρεται. Με τη χρήση ζεστού νερού περνάει αρκετές φορές από ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα ώστε να αφαιρεθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι και να προκύψει το φυσικό εκχύλισμα του καφέ. Στους άλλους τύπους καφέ, αυτό το στάδιο γίνεται είτε στο σπίτι είτε στην καφετέρια. Εν συνεχεία, το φυσικό εκχύλισμα αφυδατώνεται και προκύπτει έτσι η γνώριμη μορφή του στιγμιαίου καφέ. Με αυτόν τον τρόπο, ο καφές «ξαναπαίρνει ζωή» απλά με την προσθήκη ζεστού ή κρύου νερού στην κούπα ή στο ποτήρι.

Αυτή η διαδικασία είναι εφάμιλλη με την διαδικασία παραγωγής καφέ φίλτρου: το διάλυμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας, με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς.

Ο στιγμιαίος καφές είναι πιο βαρύς από τον καφέ φίλτρου;

Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη κάνει έναν καφέ «ελαφρύ» ή «βαρύ» κάτι που επηρεάζει αντίστοιχα την γαστρική κινητικότητα, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν έχουν συσχετιστεί έρευνες με την κατανάλωση καφέ σε υγιή πληθυσμό, ενώ από άτομα με προβλήματα δυσπεψίας θα πρέπει να καταναλώνεται σύμφωνα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του εκάστοτε ιατρού που έχει αναλάβει την παρακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μιας και στην πραγματικότητα υπολείπεται κατά 30% από τον καφέ φίλτρου.

Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας σε καφεΐνη:  

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ