Oι 2 από τις 5 γυναίκες που αυτοκτονούν σε όλο τον πλανήτη, ζουν στην Ασιάτικη χώρα - Τι τις ωθεί στο τέλος;

Τα παραπάνω ποσοστά έχουν κάνει τις αυτοκτονίες να θεωρούνται κρίση δημόσιας υγείας στην Ινδία.  

Το ποσοστό των Ινδών γυναικών που αυτοκτονούν έχει μειωθεί από το 1990, αλλά όχι τόσο όσο αλλού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σήμερα το 36,6% των παγκόσμιων θανάτων γυναικών από αυτοκτονίες, σύμφωνα με την έκθεση, αναφέρει το express.co.uk

Οι γυναίκες που αυτοκτονούν στην Ινδία είναι πιο πιθανό να είναι παντρεμένες, να ζουν στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές και είναι κυρίως κάτω των 35 ετών.   «Αυτό δείχνει πως οι γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», τόνισε η Poonam Muttreja, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης που ασχολείται με τη δημόσια υγεία «Population Foundation of India».  

Η ίδια, καθώς και άλλοι ειδικοί, επισημαίνουν πως τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας οφείλονται στους γάμους σε μικρή ηλικία -το ένα πέμπτο των γυναικών στην Ινδία εξακολουθούν να παντρεύονται πριν γίνουν 15 ετών- καθώς και στη βία των ανδρών εναντίον των γυναικών και σε άλλα συμπτώματα μιας βαθιά εδραιωμένης πατριαρχικής κουλτούρας.  

«Οι κοινωνικοί κανόνες μας είναι πολύ οπισθοδρομικοί. Στο χωριό, ένα κορίτσι αποκαλείται κόρη του πατέρα της, μετά είναι η σύζυγος του άνδρα της, και όταν αποκτήσει γιο, είναι η μητέρα του γιου της», αναφέρει η Muttreja.  

Πρόσθεσε ακόμη πως έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωσή της έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων γυναικών πίστευε ότι είναι αποδεκτό να τις χτυπούν οι σύζυγοί τους.  

Το ποσοστό αυτοκτονίας Ινδών γυναικών είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να προβλεφθεί για μια χώρα με παρόμοια γεωγραφία και κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, επισήμαναν οι ερευνητές.

  Οι ίδιοι υποθέτουν πως η σύνδεση μεταξύ αυτοκτονίας και γάμου έχει να κάνει με το βάρος της μητρότητας σε νεαρή ηλικία, τη χαμηλή κοινωνική θέση που έχουν οι γυναίκες σε ορισμένες οικογένειες, την έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας και την έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία.  

«Τα δυσανάλογα υψηλά ποσοστά θανάτων από αυτοκτονία στην Ινδία αποτελούν μια κρίση δημόσιας υγείας», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι συνεργάζονται κυρίως με ερευνητικές ομάδες δημόσιας υγείας στην Ινδία.  

Η έρευνα έδειξε επίσης πως περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι Ινδοί -το ποσοστό παραμένει περίπου ίδιο με εκείνο του 1990.   Η αυτοκτονία είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου για τους νέους και των δύο φύλων, αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη για τις γυναίκες.  

Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι η αυτοκτονία αποποινικοποιήθηκε πρόσφατα, οπότε υπάρχει μια πιθανότητα ο πραγματικός ρυθμός να είναι ακόμη υψηλότερος, αλλά τα περιστατικά αποκρύπτονται τις οικογένειες και τους γιατρούς υπό τον φόβο του στιγματισμού ή της αστυνομικής παρέμβασης.  

* Οι γραμμές βοήθειας για την αποτροπή αυτοκτονιών παρέχουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Είτε θέλετε υποστήριξη για εσάς είτε για κάποιο φίλο σας, επικοινωνήστε με μια γραμμή βοήθειας.

.Αν ανησυχείτε για κάποιο φίλο σας, προτρέψτε τον να επικοινωνήσει επίσης με μια γραμμή βοήθειας.  

Κέντρο πρόληψης της αυτοκτονίας "Κλίμακα ΜΚΟ" 1018 Χαμόγελο (για εφήβους κάτω των 18) 1056 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ