Λαχταριστή μοσχαρίσια μπριζόλα με σως Hollandaise από τον Άκη Πετρετζίκη (Βίντεο)

Θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:

Για την μπριζόλα

  • 300 γρ. κόντρα μοσχαρίσια μπριζόλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • θυμάρι
  • δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για την Hollandaise

  • 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • τηγανητές πατάτες

 

Εκτέλεση

Για την μπριζόλα

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο στις μπριζόλες, αλάτι, πιπέρι και τις μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι.
  • Όταν ψηθούν από τη μία πλευρά, τις γυρίζουμε από την άλλη και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, θυμάρι, δεντρολίβανο και το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει το βούτυρο και αρωματιστεί, περιχύνουμε τις μπριζόλες με ένα κουτάλι για 3-4 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.

 

Για την Hollandaise

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ξίδι, το νερό, τη μουστάρδα και τους κρόκους των αυγών. Τοποθετούμε το μπολ σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί).
  • Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-1 ½ λεπτό στα 800 Watt για να λιώσει.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα το μείγμα με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Αφαιρούμε το μπολ από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε τη σως σε ένα μικρό μπολ.

 

Για το σερβίρισμα

  • Μεταφέρουμε τις μπριζόλες, τη σως και τις τηγανητές πατάτες σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και θυμάρι.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.