Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση της Ευρώπης στην οικονομική ελευθερία - Ίδιο επίπεδο με τη Σουαζιλάνδη!

Τι δείχνει η μελέτη του Ινστιτούτου Fraser.

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στη μελέτη του Ινστιτούτου Fraser σχετικά με την οικονομική ελευθερία στον κόσμο, καθώς η χώρα μας έχει τη χειρότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σημείωσε άνοδο μόλις τριών θέσεων κι είναι στην 108η θέση σε σύνολο 162 χωρών, μαζί με τη Σουαζιλάνδη και την Κίνα.

Η Κροατία, που έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, βρίσκεται 33 (!) θέσεις ψηλότερα από την Ελλάδα.

Μάλιστα, καλύτερη θέση από τη χώρα μας έχουν κι αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή η Ρουμανία (20η), Αλβανία (34η), η Βουλγαρία (46η), μέχρι κι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη (98η).

Στην κορυφή βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία. Στον αντίποδα είναι η Βενεζουέλα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράμετροι:

  • Το μέγεθος του κράτους
  • Το κράτος δικαίου
  • Την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα
  • Την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο
  • Το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα

 

Ο Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) που επιμελείται της έρευνας για την Ελλάδα, ανέφερε: «Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών. Είναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης. Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ