Δείπνο με μπριάμ με μήλα από την Ντίνα Νικολάου για να τους εκπλήξεις όλους

Τα μήλα, μελώνουν τέλεια με το ψήσιμο και προσφέρουν τη γλύκα τους στο φαγητό, γεφυρώνοντας τέλεια τις τελευταίες καλοκαιρινές γεύσεις με τις πρώτες φθινοπωρινές.

Υλικά:

  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 300 γρ φέτα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή βασιλικού ή μαϊντανού)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού παξιμάδια της αρεσκείας μας, θρυμματισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μήλα κόκκινα, με τη φλούδα τους, κομμένα σε μέτρια κυβάκια και χωρίς κουκούτσια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:

Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 εκ., κι στη συνέχεια κόβω κάθε φέτα σε μέτρια μπαστουνάκια. Τα βάζω σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζω  και τα αφήνω για 20 λεπτά. Τα σκουπίζω καλά με ένα καθαρό πανί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το τυρί με το δυόσμο (ή το βασιλικό ή το μαϊντανό). Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τα παξιμάδια με τη ζάχαρη.
Ρίχνω τις μελιτζάνες σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και προσθέτω τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα μήλα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύω με τα χέρια μου. Προσθέτω το μείγμα φέτας-μυρωδικού, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
Πασπαλίζω με το μείγμα παξιμαδιού-ζάχαρης και την πάπρικα. Ψήνω το φαγητό για 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180ºC και ψήνω το φαγητό για άλλα 30 λεπτά.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ