"Ζήτω η Μακεδονία" αναφωνεί ενθουσιασμένος ο Ζάεφ αφού κατάφερε 80 να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές - Τα συγχαρητήρια Τσίπρα (φώτο)

"Συγχαρητήρια φίλε Ζόραν" λέει ο Αλέξης Τσίπρας - Το VMRO-DPMNE διέγραψε επτά βουλευτές που ψήφισαν "ναι" στη συνταγματική αναθεώρηση

Μετά από μια συνεδρίαση θρίλερ με διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε εχθές το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Έτσι ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι».

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένται να ακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες στο Κοινβούλιο των Σκοπίων προκειμένου να εγκριθούν τα άρθρα, όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, την οποία διαθέτει άνετα η κυβέρνηση Ζάεφ.

"Ζήτω η Μακεδονία. Να ζήσουν οι Μακεδόνες!"

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, , μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων της πρότασης του για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα και με αναρτήσεις που έκανε στο twitter, ανέφερε:

«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία.

Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο.

Η πΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας!

Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ.

Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».

«Μια νέα αρχή κάνουμε σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε, με σύμμαχο το λαό μας, για το μέλλον της χώρας μας.

Ζήτω η Μακεδονία. Να ζήσουν οι Μακεδόνες!»

 

 

 

 

"Συγχαρητήρια φίλε Ζόραν"

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

 

Αναβρασμός στο VMRO-DPMNE: Το κόμμα διέγραψε τους επτά βουλευτές που ψήφισαν «ναι»

Αναταραχή επικρατεί στο κόμμα της σκοπιανής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή και το «ναι» στην πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση.

Αργά το βράδυτης Παρασκευής , το VMRO-DPMNE αποφάσισε να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και το κόμμα τους επτά βουλευτές του που στήριξαν την πρόταση Ζάεφ.

«Οι επτά βουλευτές που πήγαν ενάντια στην γραμμή του κόμματος και τη θέληση του λαού απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Θα πρέπει να ζήσουν με αυτή την απόφασή τους. Έτσι, μετά από μια έκτακτη συνάντηση στο VMRO-DPMNE τους διαγράψαμε από το κόμμα» είπε ο επικεφαλής του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ