Ποια ήταν η Wanda Ferragamo : Ανέλαβε χήρα στα 38 της τον οίκο μόδας είχε 6 παιδιά - Έφυγε στα 96 (φώτο)

Η σιδηρά κυρία της ιταλικής μόδας  μετέτρεψε την ιταλική εταιρεία υποδημάτων του συζύγου της σε αυτοκρατορία και εκπλήρωσε το όνειρό της να ντύσει τους πελάτες της  από "την κορυφή μέχρι τα νύχια" 

Πένθος στον κόσμο της ιταλικής μόδας. Έφυγε την Παρασκευή το βράδυ από τη ζωή η  Βάντα Φεραγκάμο ,η μεγάλη κυρία του ομωνύμου ιταλικού οίκου. Η Βάντα Φεραγκάμο θα γινόταν 97 ετών το Δεκέμβρη.  Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, η κυρία Φεραγκάμο ήταν ακόμα στο γραφείο της στο Palazzo Spini Feroni. Πέθανε στο σπίτι της στο Fiesole, έχοντας δίπλα της όλη την οικογένεια της, όπως αναφέρει η Corriere della sera.

Η οικογένεια Ferragamo σε μία ιδιωτική τελετή κηδείας το Σάββατο θα αποχαιρετήσει τη Wanda Miletti Ferragamo. «Με τεράστια οδύνη… θέλουμε να ανακοινώσουμε την απώλεια της μητέρα μας. Τα πολύτιμα διδάγματά της και η μνήμη της θα είναι για όλους εμάς ένα παράδειγμα ηθικής και πάθους για τη ζωή» αναφέρει το σημείωμα των παιδιών της  Τζιοβάνα,  Φερούτσιο,  Λεονάρντο και  Μάσιμο Φεραγκάμο.

Η Βάντα Φεραγκάμο, η πρόεδρος επί τιμή του περίφημου οίκου υποδημάτων της Φλωρεντίας, τον οποίο ίδρυσε ο σύζυγός της Σαλβατόρε, έχασε τον σύζυγό της πριν από 58 χρόνια. Πήρε τα ηνία του οίκου μαζί με την 16χρονη κόρη της και γρήγορα έμαθε πώς να διοικεί μια επιχείρηση και ταυτόχρονα να μεγαλώνει τα έξι παιδιά της.

Η σιδηρά κυρία της ιταλικής μόδας  μετέτρεψε την ιταλική εταιρεία υποδημάτων του συζύγου της σε αυτοκρατορία και εκπλήρωσε το όνειρό της να ντύσει τους πελάτες της  από "την κορυφή μέχρι τα νύχια" 

Η χήρα του Salvatore Ferragamo, που έντυσε διάσημους  ηθοποιούς, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μέριλιν Μονρόε και Σοφία Λόρεν δεν είχε καμία επιχειρηματική εμπειρία όταν ανέλαβε τη λειτουργία της εταιρείας του συζύγου της, που πέθανε το 1960.

Είκοσι τέσσερα χρόνια του νεαρού του, επέκτεινε το εμπορικό σήμα Ferragamo σε ρούχα, αρώματα, τσάντες, δερμάτινα είδη, ρολόγια και γυαλιά. Βοηθήθηκε από τα έξι παιδιά της, τα οποία είχαν ηγετικές θέσεις σε  διάφορα τμήματα. Η Wanda Ferragamo βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρίας με έδρα τη Φλωρεντία για πέντε δεκαετίες, περισσότερο από ό, τι ο σύζυγός της μετά την ίδρυσή της το 1927.

«Δεν σκέφτηκα καθόλου για τον εαυτό μου - αν είμαι ικανή  είτε όχι», είπε, σε μια συνέντευξη του 2007 στο περιοδικό Time. «απλά προχώρησα με θετική  ενέργεια και καλή θέληση».

Η μητριάρχης του οίκου, έγινε επικεφαλής μιας οικογενειακής επιχείρησης στην Ιταλία, και πέτυχε να την κάνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές επιτυχίες της χώρας.Πέρυσι, ο οίκος Ferragamo κατέγραψε έσοδα ύψους σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες η οικογένεια επανειλημμένως απέρριπτε τις φήμες σχετικά με μια πιθανή πώληση του οίκου μόδας και διόρισε τη Μικαέλα Λε Ντιβελέκ Λεμί, ένα σημαίνον πρώην στέλεχος του οίκου Gucci, στη θέση της νέας διευθύνουσας συμβούλου τον Ιούλιο.

Η Wanda συνέχισε να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο της μέχρι τα 90 της χρόνια και έλεγε πως εκεί ένιωθε πως ήταν το σπίτι της. Τα τελευταία χρόνια έκανε ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις και είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα.

Τα στιλέτα της Μονρόε

Η μητριάρχης , η οποία ήταν επικεφαλής μιας από τις πιο επιτυχημένες οικογενειακές εταιρείες της Ιταλίας, κληρονόμησε μια επιχείρηση που είχε περίπου 350 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δημιούργησε 20.000 σχέδια υποδημάτων, σύμφωνα με το περιοδικό Vogue. Είχε πρωτοπορήσει στα παπούτσια  πλατφόρμες και τα ενισχυμένα με χάλυβα στιλέτα που φορούσε η  Μονρόε στο "The Seven Year Itch" . Δικό της δημιούργημα ήταν και η φλατ μπαλαρίνα  με λουράκι στον αστράγαλο που φορούσε  η   Όντρεϊ Χέπμπορν στη "Sabrina". Διασημότητες όπως η Madonna και η Charlize Theron έγιναν πελάτισσες του οίκου , όταν στο τιμόνι του ήταν η Wanda Ferragamo.

Από το παλάτι του 13ου αιώνα που αγόρασε ο σύζυγός της για να το κάνει έδρα της εταιρείας το 1938, εισήγαγε τις τσάντες το 1965, τα διάσημα ανδρικά ενδύματα στη δεκαετία του 1970 και τα γυαλιά της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Άνοιξε μπουτίκ με την επωνυμία του οίκου στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και σε άλλες πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη, η Σεούλ, το Μεξικό και η Βομβάη. Μία κοινοπραξία για την πώληση αρωμάτων με την Bulgari SpA, που σήμερα ανήκει στη LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, με έδρα το Παρίσι, ξεκίνησε το 1997. Για τη συμβολή της στη βιομηχανία της μόδας, η Wanda Ferragamo έλαβε την υψηλότερη τιμή της Ιταλίας, το Cavaliere di Gran Croce, το 2004.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ