Vintage Story: Όταν ο Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκυ με μουτρωμένους Χριστίνα & Αλέξανδρο & διαλυμένη την Κάλλας: Φώτο - Βίντεο

20 Οκτωβρίου του 1968: Ο κόσμος όλος κι ο ντουνιάς κοίταζε προς την Ελλάδα και τον Σκορπιό, το μικροσκοπικό επίγειο παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Στο νησάκι του Σκορπιού στο Ιόνιο, νότια της Λευκάδας, όπου κάτω από το μελαγχολικό φθινοπωρινό ψιλόβροχο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι, είδωλο για εκατομμύρια Αμερικανούς, παντρευόταν τον έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.

Εκείνη ήταν 39 ετών και εκείνος 62.
Είχαν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο σύζυγος της Τζάκι και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι είχε δολοφονηθεί στο Ντάλας και μόλις τεσσερισήμισι μήνες από τότε που ο αδερφός του, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Μπομπ Κένεντι, έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του Παλαιστίνιου Σιρχάν Σιρχάν στο Λος Αντζελες.
Η σικάτη Τζάκι, η τραγική ηρωίδα του αμερικανικού Κάμελοτ, ευάλωτη και ταυτόχρονα διάσημη, η πιο διάσημη χήρα της οικουμένης που είχε ανάγκη σωματική και οικονομική προστασία για εκείνη και τα παιδιά της.

Ο γάμος της με τον Έλληνα κροίσο ήταν γάμος συμφερόντων. Εκείνος από τη μεριά του ήθελε να στολίσει το όνομά του με τη λάμψη της διασημότερης δυναστείας Κένεντι, κατακτώντας μια γυναίκα-«τρόπαιο». Εκείνη πάλι ως σύζυγος Ωνάση θα εξασφάλιζε χρήματα για τα ακριβά της γούστα και για το μέλλον των παιδιών της. 
Ο γάμος τους έγινε με ψιλόβροχο εκείνη την 20ή Οκτωβρίου. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι είχαν φτάσει μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα.

Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ.
Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με την εξέλιξη.
Ωστόσο το αυτί της Τζάκι Κένεντι δεν ίδρωνε από κάτι τέτοια. 
Κατέφθασε στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγίτσας , φορώντας νυφικό με την υπογραφή Βαλεντίνο, με μικρά κουμπάκια-πέρλες από πάνω μέχρι τη μέση, και λευκή κορδέλα στα μαλλιά. 

Οι φωτογράφοι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατόρθωσαν τελικά να τραβήξουν πολλές φωτογραφίες του μυθικού ζευγαριού. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο Ari the Greek με sur mesure κοστούμι της Savile Row και η Τζάκι με λευκό μίνι νυφικό του Valentino (ο διάσημος Ιταλός μαιτρ ήταν παρών στην γαμήλια τελετή) χαμογελούσαν πανευτυχείς. Ένα μικρό κοριτσάκι ήταν αυτό όμως που έκλεψε την παράσταση. Οι αναγνώστες των εφημερίδων ανακάλυψαν το καστανόξανθο κεφαλάκι του κοριτσιού να έχει «κρυφτεί» στις πτυχές του πανάκριβου χειροποίητου φορέματος της μαμάς της.

Μετά την τελετή ακολούθησε γαμήλια δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που ήταν ελλιμενισμένη εκεί δίπλα.
Το γιοτ ήταν το σύμβολο κύρους του Ωνάση, μιας και εκεί είχαν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο και η Μαρία Κάλλας .
Η ντίβα της όπερας ήταν απαρηγόρητη. Είχε θυσιάσει για τον «Αρίστο» της καριέρα και οικογένεια και δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη.
Η αινιγματική της δήλωση είχε πολλές ερμηνείες: «Είμαι ευτυχής γι’ αυτούς που είναι ευτυχείς». 

Εκείνη την ημέρα η Τζάκι Κένεντι Ωνάση έδειχνε ευτυχισμένη. Έφτασε στη θαλαμηγό στολισμένη με ένα πελώριο ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, με διαμάντια γύρω γύρω, στο αριστερό της χέρι, ενώ από τα αφτιά της κρέμονταν δύο εξίσου μεγάλα ρουμπίνια, δεμένα με διαμάντια και αυτά.
Το φλερτ με τον Ωνάση είχε ξεκινήσει στην ίδια θαλαμηγό, περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα: το καλοκαίρι του 1957, όταν η «Χριστίνα» κυριαρχούσε στο λιμάνι του Μόντε Κάρλο. Ο τότε γερουσιαστής Μασαχουσέτης Τζακ Κένεντι και η κομψή σύζυγός του Τζάκι, οι οποίοι ήταν στο Μονακό, δέχτηκαν πρόσκληση από τον Ωνάση για ένα ποτό στο γιοτ του, όπου βρισκόταν και ο Τσόρτσιλ.

Ο οικοδεσπότης ήθελε να συστήσει τον Κένεντι στον θρύλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως τον ικανό πολιτικό που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Τσόρτσιλ γνώρισε τον Κένεντι, αλλά αυτός που επωφελήθηκε της συνάντησης ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης, που εντυπωσιάστηκε από τη σύζυγο του γερουσιαστή.
Διατήρησε έκτοτε επαφή μαζί της και μέσω της αδελφής της Λι Ράτζιβιλ επικοινωνούσε σε τακτά διαστήματα.
Την κολάκευε με κάθε τρόπο και την έραινε με υλικά και άλλα δώρα.

Για παράδειγμα προθυμοποιήθηκε να της διαθέσει το γιοτ του για να απαλύνει με μια κρουαζιέρα στο Ιόνιο και στην Κωνσταντινούπολη τον πόνο της για τον πρόωρο χαμό του γιου της Πάτρικ. Φυσικά η Τζάκι είπε «ναι».


Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1963, εκπρόσωπος του ανακαινισμένου σύμφωνα με το φίνο γούστο της Τζάκι Κένεντι Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι η πρώτη κυρία θα περνούσε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη στην Ελλάδα «κάνοντας διακοπές και αναρρώνοντας». 
Ο Αριστοτέλης μεγαλούργησε βολτάροντας στις ελληνικές θάλασσες και στα στενά του Βοσπόρου.

Είχε πείσει την Τζάκι ότι μπορούσε να της χαρίσει ότι ποθούσε.
Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να την κερδίσει ολοκληρωτικά. Λίγους μήνες αργότερα η Τζάκι θα βίωνε την τραυματική δολοφονία του συζύγου της.

Πριν ακόμη τις 15 Οκτωβρίου του 1968, όταν η «Boston Herald Traveler» ανακοίνωνε σε πρωτοσέλιδο της ότι : «Η χήρα του Τζον Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης σύντομα παντρεύονται» είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Κένεντι, τις οποίες σύμφωνα με τον συγγραφέα Έβανς είχε αναλάβει ο Τεντ Κένεντι.

Γιατί χρήματα πήρε και η οικογένεια του μακαρίτη για να δώσει τη συγκατάθεση στη Τζάκι να παντρευτεί τον «Έλληνα». 
Ο «γάμος του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, ήταν πράξη που εμπεριείχε κυρίως στοιχεία συναλλαγής – και ας μην έμαθε ποτέ κανείς με απόλυτη ακρίβεια τις οικονομικές συμφωνίες που προηγήθηκαν. 

Η αμερικανική κοινή γνώμη ποτέ δεν συγχώρησε στη Τζάκι το γάμο με τον Ωνάση. 
Τα πρωτοσέλιδα της επομένης μέρας ήταν πολύ επικριτικά. «Η αντίδραση εδώ είναι οργή, σοκ και απογοήτευση», ανέφεραν οι «Times» της Νέας Υόρκης. 
Κανείς δεν ασχολήθηκε.

Σε λιγότερο από έναν μήνα μετά τον γάμο, ο Ωνάσης πέταξε στο Παρίσι για να βρει τη Μαρία Κάλλας, την πιο αφοσιωμένη ερωμένη του. Όσο για τη Τζάκι είχε εξασφαλισμένα τα χρήματα για τις αμύθητες σπατάλες της και δεν την ενδιέφερε τίποτα άλλο.
 

Τα χρόνια περνούσαν και η απόσταση της εκλεπτυσμένης Τζάκι από τον αγροίκο Αρίστο μεγάλωνε. Εκείνη, ταξίδευε συνέχεια και ψώνιζε, εκείνος ταξίδευε και δούλευε.
Ο αιφνίδιος θάνατος του γιου του Αλέξανδρου, το 1973, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσά τους.
Η Τζάκι Κένεντι ήταν με τα παιδιά της στη Νέα Υόρκη, όταν ο Ωνάσης πέθανε στις 15 Μαρτίου του 1975.

«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που η ζωή μου είχε καταβροχθιστεί από τις σκιές. Σήμαινε πολλά για μένα. Με έφερε σε κόσμο όπου μπορούσε κανείς να βρει και ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε πολλές ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν και για τις οποίες θα είμαι αιώνια ευγνώμων», ήταν η δήλωσή της μετά τον θάνατο του Ωνάση.

Για να παραιτηθεί από κάθε άλλη αξίωση από την περιουσία του Ωνάση, η Τζάκι πήρε 26 εκατ. δολάρια.
Δυστυχώς για εκείνη δεν μπόρεσε να αλλάξει όνομα αφού ένας από τους χαρακτηριστικότερους όρους του συμφωνητικού, που της εξασφάλιζε τα χρήματα ήταν να μην αποχωριστεί το όνομα Ωνάση μέχρι τον θάνατό της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ