Με θέα τη Τζια, τη Λήμνο, τη Σέριφο ή το Καρπενήσι, βιολογικό πρωινό και... μάζεμα βελανιδιών- 4 ξενώνες με σύγχρονο Ελληνικό concept

Πώς θα μας φαινόταν να ζυμώναμε «με τα χεράκια» μας το ψωμί που θα τρώγαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου ή να συμμετείχαμε στο μάζεμα των φρούτων, από τα οποία θα φτιάχναμε σπιτική μαρμελάδα;

Πώς θα μας φαινόταν να ζυμώναμε «με τα χεράκια» μας το ψωμί που θα τρώγαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου ή να συμμετείχαμε στο μάζεμα των φρούτων, από τα οποία θα φτιάχναμε σπιτική μαρμελάδα; Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή «ήπιου» τουρισμού, όπου οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες και σε πολλές άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον φυσικό τρόπο ζωής. Όταν τα παραπάνω συνδυάζονται με διαμονή σε luxury καταλύματα, τότε η νέα αυτή εναλλακτική μορφή τουρισμού αποτελεί την απάντηση στο all inclusive και στις μαζικές παροχές, γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίινη στο capital.gr.



Το «Κεφάλαιο» ξεχώρισε και παρουσιάζει τέσσερις αγροτουριστικές μονάδες που προσφέρουν στον επισκέπτη αυτό που ονομάζουμε «εμπειρία», μέσω της συμμετοχής σε αγροτικές εργασίες, αθλήματα περιπέτειας, παρατήρηση οικοσυστημάτων, ακόμα και σε παραδοσιακό θερισμό με τον τρόπο που γινόταν πριν από 150 χρόνια.



Με σεβασμό στο τοπίο

Το συγκρότημα χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αρχικά ως κατοικία μεταλλωρύχων. Σήμερα το COCO-MAT Eco Residences Serifos αποτελεί ένα παραδοσιακό συγκρότημα 13 κατοικιών, ενός ή δύο δωματίων, στην περιοχή Βαγιά στη Σέριφο, η οποία από το 2000 συγκαταλέγεται στις παραλίες Natura. Οι εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν με απόλυτο σεβασμό στο κυκλαδίτικο τοπίο και με βάση τούς κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Υγιεινό και δυναμωτικό, το πρωινό του ξενοδοχείου αναμειγνύει υπέροχες γεύσεις, που βασίζονται αποκλειστικά σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Προσεκτικά διαλεγμένες ντόπιες πρώτες ύλες, υψηλής διατροφικής αξίας, σε συνδυασμούς που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Όσο για την ποιότητα του ύπνου, αυτός φέρει την εγγύηση του ονόματος COCO-MAT. Καθημερινά διοργανώνονται ημερήσιες θαλάσσιες και περιπατητικές εκδρομές, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ποδήλατο, καταδύσεις ή ψάρεμα.




Φτιάχνοντας κουλουράκια με βελανίδια στην Τζια

Ο Κωστής Μαρούλης και η Marcie Mayer μαζεύουν αυτήν την εποχή βελανίδια. Μαζί λειτουργούν από το 2008 τον οικογενειακό ξενώνα Red Tractor στην Κορησία της Τζιας, που, αν και ακολουθεί τη λογική της απλότητας, ξεχωρίζει για τη μοναδική του αισθητική. Η Marcie σχεδιάζει τις συσκευασίες των προϊόντων, ζωγραφίζει και ασχολείται με τον κήπο. Ο Κωστής, από την άλλη, αγαπά την αμπελοκαλλιέργεια και τη μελισσοκομία.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να συμμετάσχουν στην παρασκευή σπαθόλαδου (ένα επουλωτικό φυσικό προϊόν από τα φύλλα και τα άνθη του σπαθόχορτου), μαρμελάδων χωρίς τις πηκτίνες του εμπορίου, κρασιού και να γευτούν κουλουράκια από βελανίδια .Όπως λέει στο «Κ» ο κ. Μαρούλης, τα προϊόντα αυτά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες μέσα στο κτήμα και στη συνέχεια πωλούνται εκεί και σε επιλεγμένα σημεία του νησιού. Από του χρόνου, όμως, γίνονται προσπάθειες να βγουν και εκτός Τζιας.



«Νηνεμία» σημαίνει ηρεμία

Λίγο πιο έξω από την πόλη του Καρπενησίου, στην περιοχή Ποταμιά Βουτύρου, μέσα σε ένα λιβάδι στην κοιλάδα του καρπενησιώτικου ποταμού, βρίσκεται το συγκρότημα παραδοσιακών κατοικιών Νηνεμία. Το Νηνεμία Resort λειτουργούν εδώ και 10 χρόνια ο Αντώνης Γρυπάρης και η σύζυγός του, Ντέμη Δημητρακοπούλου, οι οποίοι απαρνήθηκαν τον κοσμοπολίτικο αέρα της Μυκόνου, από όπου ήταν η καταγωγή τους, και επέλεξαν να δημιουργήσουν σε μια έκταση 15 στρεμμάτων μια φάρμα με έξι αυτόνομες κατοικίες υψηλής αισθητικής.

Ο σχεδιασμός του resort έγινε εξαρχής για να λειτουργήσει ως φάρμα και αγροτουριστικό κατάλυμα. Υπάρχουν πόνι, αρνάκια, κότες, φραγκόκοτες, παπαγάλοι, πάπιες, κουνέλια και φασιανοί. Την άνοιξη στο πρωινό προσφέρονται ακόμα και αυγά από ορτύκια και χήνες. Αυτήν την περίοδο, οι επισκέπτες μαζεύουν καρύδια που στη συνέχεια θα γίνουν κομπόστα.

Το 70% των επισκεπτών είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες. «Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένοι στον αγροτουρισμό, προτιμούν τον καφέ και την παραλία. Αλλά και αυτοί που τον επιλέγουν τελικά αναζητούν στην ουσία ένα "αγροτουριστικό πεντάστερο"», λέει στο «Κ» η Ντέμη Δημητρακοπούλου.



Όπως πριν από 150 χρονιά

Ο Απόστολος Κοτσαύτης και η μητέρα του, Ντίνα, λειτουργούν τον ξενώνα Αιθάλεια στον Μούδρο της Λήμνου εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται, στην ουσία, για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, αλλά αυτό είναι, όπως τονίζει στο «Κ» ο 36χρονος Απόστολος, που κάνει το ξενοδοχείο να ξεχωρίζει. «Ο κόσμος πλέον αναζητά το μικρό κατάλυμα, εκεί όπου θα τον εξυπηρετήσουν με φιλικότητα και θα έχει μια πιο προσωπική αντιμετώπιση. Για αυτόν τον λόγο, εξάλλου, υπάρχει και ικανοποιητική ζήτηση», επισημαίνει.

Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται καλλιεργούνται εντός του ξενώνα: ζυμωτό ψωμί με αλεύρι της Λήμνου (μαυραγάνι), σπιτικές μαρμελάδες μόνο με φρούτα της περιοχής (προύνοι, τζάνερα κ.ά.) και τοπικές συνταγές. Ο επισκέπτης μπορεί να συλλέξει φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα από τους κήπους, να γευτεί παραδοσιακά εδέσματα μόνο με φρέσκα βιολογικά προϊόντα παραγωγής και να πάρει μέρος σε εποχιακές δραστηριότητες, όπως η σπορά, το θέρος και το αλώνισμα του αύκου (φάβας), καθώς και στο τρίψιμο του με παραδοσιακό χειρόμυλο, όπως, δηλαδή, έκαναν οι κάτοικοι της Λήμνου πριν από 150 χρόνια.

Ο Απόστολος και η μητέρα του προσπαθούν, τέλος, να «μυήσουν» τους επισκέπτες σε έναν οικολογικό τρόπο ζωής. «Ιδιαίτερα στα νησιά μας, όπου οι πόροι δεν είναι σε αφθονία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με την κατανάλωση νερού, η ανακύκλωση και η οικολογική συνείδηση είναι υψίστης σημασίας», αναφέρει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ