Πάμε διήμερο στην Ορεινή Αρκαδία; Η πατρίδα μας έχει φοβερά μέρη, ας τα ανακαλύψουμε!

Μια χούφτα μυστικά χωριά στην καρδιά της Αρκαδίας γίνονται το δικό μας καταφύγιο: πολυτελείς σουίτες, γλυκόπιοτο κρασί και αυθεντική κουζίνα, όλα σε απόσταση λίγων λεπτών από το Χιονοδρομικό του Μαινάλου.

Ημέρα Πρώτη

Μια χούφτα μυστικά χωριά στην καρδιά της Αρκαδίας γίνονται το δικό μας καταφύγιο: πολυτελείς σουίτες, γλυκόπιοτο κρασί και αυθεντική κουζίνα, όλα σε απόσταση λίγων λεπτών από το Χιονοδρομικό του Μαινάλου, όπως προτείνει το arttravel.gr.



10 πμ.

Check in στο πολυτελές Αρχοντικό Καλτεζιώτη. Είναι ένα ιδιαίτερο, ατμοσφαιρικό συγκρότημα που μοιράζει τα δωμάτια του ανάμεσα σ' ένα ξενοδοχείο με στοιχεία ορεινού resort, σ' ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό του 1860 με πολυτελείς σουίτες και σ' ένα μοναδικό luxury boutique hotel, το Chalet, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στη πλαγιά του βουνού, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Καθισμένοι στους λευκούς καναπέδες της προεδρικής σουίτας ξαναγεμίζουμε το ποτήρι με βαθυκόκκινο κρασί. Τα ξύλα στο τζάκι σιγοκαίνε, ενώ πίσω από τις βαριές κουρτίνες αποκαλύπτεται το ελατοσκέπαστο Μαίναλο. Θα βγούμε μόνο για μασάζ και χαλάρωση στο jacuzzi του Health Club (Κάψια Μαντινείας, τηλ.: 2710 235822, www.kaltezioti.gr).
 

 
 
 
Μέρος του συγκροτήματος Δρυάδες κι ενός κτιριακού συμπλέγματος που περιλαμβάνει το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, το Kallisto Hotel & Suites διαθέτει δωμάτια και σουίτες με γνήσιες αντίκες εποχής, φωτιστικά με υφασμάτινα καπέλα και έντονα βικτοριανά στοιχεία. Ό,τι ώρα κι αν ξυπνήσουμε βρίσκουμε τον πρωινό μπουφέ στρωμένο με φρέσκο ψωμί, μέλι Ελάτης και σπιτικές μαρμελάδες (Λεβίδι Αρκαδίας, τηλ.: 27960 29019, www.kallisto-arcadia.gr).
 
 
 
Τo παραδoσιακό συγκρότημα Ostra Menalon Luxury Suites αποτελείται από επτά πολυτελείς επιπλωμένες κατοικίες, όλες από πέτρα και ξύλο με έπιπλα-αντίκες, τζάκι και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Στα συν η κεντρική σάουνα του συγκροτήματος (Άνω Καρδαράς, τηλ.: 27960-22743, www.ostra.gr).
 
 
 
 
 
12 πμ.
Επισκεφτείτε το παραδοσιακό οινοποιείο Καλόγρη, που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό του Ευάγγελου Καλόγρη. Ο εγγονός του άνοιξε τις πόρτες του αρχοντικού δημιουργώντας ένα μικρό παραδοσιακό οινοποιείο, με επισκέψιμους χώρους παραγωγής και φιλοξενίας και αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες για μικρές εκδηλώσεις και γεύματα. Η οικογένεια Καλόγρη καλλιεργεί με βιολογικές μεθόδους, προσωπική εργασία και μεράκι, 30 στρέμματα κτημάτων, παράγοντας εκλεκτό κρασί σε 4 διαφορετικές ετικέτες: τη Μαντινεία (ελαφρύς λευκός οίνος Ο.Π.Α.Π. με άρωμα φρούτων), τον Καλό Αγρό (ερυθρός οίνος, με άρωμα φραγκοστάφυλου), την Κυριακή (ερυθρός οίνος, ημίξηρος) και το Μαντινεία Βαρέλι (ελαφρύς λευκός οίνος με αρώματα βαρελιού) (Κάψια Μαντινείας, τηλ.: 2710 222290, www.ktimakalogri.gr).
 
 
 
 
2 μμ.
Για πάνω από δύο δεκαετίες η πλατεία του Λεβιδίου είναι “ναός” για τους λάτρεις του κρέατος που συρρέουν στην ταβέρνα του Κουμπούρη για γουρουνοπούλο ρολό στη σούβλα, κοντοσούβλι, παϊδάκια, ζουμερές μπριζόλες, λουκάνικο χωριάτικο και φυσικά τα φημισμένα καλαμάκια του (τηλ.: 27960 22425, www.koubouris.gr).


 
5 μμ.
Ζεσταθείτε με πηχτή σοκολάτα δίπλα στο τζάκι του cafe Chalet Μαίναλον. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε παραδοσιακά ζυμαρικά και χυλοπίτες, αγνό μέλι από το Μαίναλο, αλλαντικά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της Αρκαδίας, ψωμί, παξιμάδια, βουτήματα, γλυκά του κουταλιού και γλυκά ταψιού από το κατάστημά του (Καρδαράς, τηλ.: 27960 29040, www.chalet-mainalon.gr).
 
9 μμ.
Ρομαντικό δείπνο στο εστιατόριο-piano bar στο Αρχοντικό Καλτεζιώτη. Ατμοσφαιρικός χώρος σε κελάρι του 1860 από πέτρα και ξύλο με αναμμένα κεριά και τις μελωδίες του πιάνου. Στα πιάτα μας ελληνική δημιουργική κουζίνα και στα ποτήρια, ντόπιο αρκαδικό κρασί (Κάψια Μαντινείας, τηλ.: 2710 235822, www.kaltezioti.gr).



Ημέρα Δεύτερη

10 πμ.
Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Κάψια, τον Καρδαρά και το Λεβίδι βρίσκεται το Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Διαθέτει επτά πίστες (η πίστα Παν είναι η δυσκολότερη ενώ η Πίτυς είναι για αρχάριους) που εξυπηρετούνται από τρεις συρόμενους αναβατήρες. Είναι το πιο κοντινό στην πρωτεύουσα χιονοδρομικό κέντρο καθώς απέχει μόλις 90 λεπτά από αυτή. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει €10 τις καθημερινές και €15 τα Σαββατοκύριακα (τηλ.: 6987 048155, www.mainaloski.gr, ωράριο λειτουργίας καθημερινά 9πμ-4μμ.).
 

 
 
12 μμ.
Επισκεφτείτε το οινοποιείο Κτήμα Σπυρόπουλος της Αρχαίας Μαντινείας για να προμηθευτείτε αρκετά από τον Πορφυρό, που παλαιώνει σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια και μας σαγηνεύει με πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών, καπνού και ξύλου. Πυρήνας του οινοποιείου είναι ο αυστηρός, τυπικός, πέτρινος αρκαδικός πύργος που κυριαρχεί στο μοντέρνο κτίριο και παντρεύει το παλιό με το καινούργιο (15ο Χιλ. Επαρχιακής οδού Τρίπολης-Αρτεμισίου, τηλ.: 27960 61400, www.domainspiropoulos.com).
 
 
 
2 μμ.
Δείτε το Σπήλαιο του Κάψια, μόλις 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό. Ανακαλύφθηκε το 1887 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ ενώ άνοιξε για το κοινό μόλις στα τέλη του 2010. Αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας με πλούσιο εσωτερικό φυσικό διάκοσμο από πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ανθρώπινα οστά και πήλινα αντικείμενα (τηλ.: 6951003299, www.spilaiokapsia.gr, ωράριο 9πμ.-3μμ.).
 

 
 
3 μμ.
Τα αδέρφια Ξηρογιάννη αναπαλαίωσαν με ιδιαίτερο μεράκι και προσωπική φροντίδα, το παλιό Χάνι της Κανδύλας και το μεταμόρφωσαν σε ένα ζεστό, παραδοσιακό ταβερνάκι με παραδοσιακά φαγητά, όλα μαγειρεμένα με αγνά υλικά δικής τους παραγωγής και με τη φροντίδα της μητέρας τους, της Tασίας. Παραγγείλτε από την νωρίς κόκκορα χωριάτικο με χυλοπίτες και γκιούλμπαστι με κατσικάκι, χοιρινό και χήνα (Κεφαλόβρυσο Κανδύλας, τηλ.: 27960 22004, www.taverna-hani.gr).
 
 
6 μμ.
Κάντε βόλτα στο Λεβίδι, το ορεινό κεφαλοχώρι που βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. Η καρδιά του χτυπά στην πλατεία του χωριού, η οποία παρουσιάζει μια εικόνα νοσταλγική καθώς θυμίζει περασμένες εποχές. Εδώ, βρίσκεται και η εκκλησία του χωριού, ενώ γύρω από την πλατεία λειτουργούν ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία. Από το Λεβίδι κατάγονταν ο πολιτικός Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Σε μια αίθουσα του δημαρχείου στεγάζεται προσωρινά το μουσείο του Αλ. Παπαναστασίου το οποίο φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα του πολιτικού, όπως ρούχα, φωτογραφίες, έγγραφα και την προσωπική του αλληλογραφία. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, με τα δύο ρολόγια, το παλιό και το καινούριο. Το παλιό ρολόι έχει τους δείκτες του σταματημένους στην ώρα που το ανατίναξαν οι Γερμανοί στην κατοχή.
 
 
9 μμ.
Δείπνο στο εστιατόριο Sunset, στην διασταύρωση για το Χιονοδρομικό κέντρο, δίπλα στον μικρό οικισμό του νέου Καρδαρά. Στην εντυπωσιακή αίθουσα με το πέτρινο τζάκι θα γευτείτε σαγανάκι φλαμπέ, ζουμερά φιλέτα και την διάσημη T-Bone steak του (Νέος Καρδαράς, τηλ.: 27960 22682, www.sunset-hall.gr)


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ