50 εκατ. ευρώ για μια τρίχα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ;! Θα τρελαινόταν έτσι κι αλλιώς αν ζούσε!

Μια ανθρώπινη τρίχα που είναι πιθανό να άνηκε στον Βίνσεντ Βαν Γκογκ αφαιρέθηκε από έναν πίνακα σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί αν ο διάσημος καλλιτέχνης ήταν ο δημιουργός του συγκεκριμένου έργου τέχνης.


Μια ανθρώπινη τρίχα που είναι πιθανό να άνηκε στον Βίνσεντ Βαν Γκογκ αφαιρέθηκε από έναν πίνακα σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί αν ο διάσημος καλλιτέχνης ήταν ο δημιουργός του συγκεκριμένου έργου τέχνης.

Ένα από τα μυστήρια του κόσμου της τέχνης πλησιάζει στη λύση του, καθώς μια κόκκινη τρίχα 7,5 εκατοστών αφαιρέθηκε από τον πίνακα «Νεκρή φύση με παιώνιες» και το σχετικό δείγμα DNA θα συγκριθεί με αυτό των εν ζωή απογόνων του κορυφαίου Ολλανδού εικαστικού.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο πίνακας είναι του Βαν Γκογκ η αξία του μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Γερμανός ιδιοκτήτης του, Μαρκ Ρούμπροκς, συλλέκτης έργων τέχνης από την Κολονία, θα γίνει πολυ-εκατομμυριούχος.

Ο πίνακας είχε βρεθεί το 1977 σε μια σοφίτα στο Βέλγιο. Από τότε μαίνονται οι αντιπαραθέσεις στον κόσμο της τέχνης για το αν είναι έργο του «μαέστρου» που πέθανε φτωχός και μισότρελος και η ιδιοφυία του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον.

Ο Ρούμπροκς, που κληρονόμησε τον πίνακα από τον πατέρα του, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για αυθεντικό Βαν Γκογκ, που μάλιστα χρονολογείται το 1889, μόλις ένα χρόνο πριν ο καλλιτέχνης βάλει τέλος στη ζωή του.

Δύο ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα τέχνης στήριξαν τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη, αλλά οι υπεύθυνοι του Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αμφισβήτησαν αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι οι πινελιές δεν συνάδουν με την τεχνική του διάσημου ζωγράφου και ότι ο πίνακας δεν είναι πάρα ένα έργο κάποιου ικανού πλαστογράφου.

Η Έστερ Μονίκ, η συντηρήτρια που βρήκε και αφαίρεσε την τρίχα από τον πίνακα, δήλωσε: «Η τρίχα πρέπει να ανήκει στο δημιουργό του πίνακα, όποιος κι αν είναι αυτός, καθώς ήταν βαθιά ενσωματωμένη στον καμβά, κάτω από αρκετές στρώσεις χρώματος».

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ