Μονοήμερες αποδράσεις εντός της Αττικής σε τοπία που δεν έχετε ξαναδεί

Χρειάζεται, καμιά φορά, ένα ηλιόλουστο πρωινό, ένα ταμείο… μείον, και ένα ντεπόζιτο βενζίνης που δεν επαρκεί για να περάσει τα σύνορα της Αττικής, για να μας υπενθυμίσουν την διακριτική γοητεία της αθηναϊκής υπαίθρου.

Την υποτιμάμε συχνά την Αττική. Όπως και όλα τα μέρη που είναι δίπλα μας, δεν είναι αρκετά εκδρομή («δεν πάμε καμιά Πελοπόννησο καλύτερα;»), αρκετά πράσινη («και τι να κάνουμε στην Πάρνηθα, που κάηκε ολόκληρη;») ή αρκετά ανεξερεύνητη («ναι, να πάμε στο Τατόι, εμείς και η μισή Αθήνα»). Χρειάζεται, καμιά φορά, ένα ηλιόλουστο πρωινό, ένα ταμείο… μείον, και ένα ντεπόζιτο βενζίνης που δεν επαρκεί για να περάσει τα σύνορα της Αττικής, για να μας υπενθυμίσουν την διακριτική γοητεία της αθηναϊκής υπαίθρου. Κι αυτή η τελευταία, εννιά φορά στις δέκα, μας έχει εκπλήξει. Δε μας πιστεύετε; Ακολουθήστε το in2life.gr και την Ηρώ Κουνάδη σε τέσσερις μονοήμερες εκδρομές εντός Αττικής, για να διαπιστώσετε… του λόγου μας το αληθές.



Στην Πάρνηθα και το Τατόι

Η κλασικότερη των κλασικών μονοήμερων εκδρομών, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές για τους πιο δραστήριους εξ ημών, και ιστοριοδιφικές εξερευνήσεις (θα λέγαμε sightseeing, αν τα ανάκτορα ήταν επισκέψιμα) για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στην διαδρομή, και μίνι ζωολογικό κήπο, στη λίμνη Μπελέτσι, για τους έχοντες πιτσιρίκια.



Τα highlights: Αναμφισβήτητα τα μονοπάτια που διατρέχουν την Πάρνηθα εν γένει (μπορείτε να πάρετε ιδέες για διαδρομές από το site του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, ή να αυτοσχεδιάσετε, ακολουθώντας όποιο μονοπάτι σας φαίνεται πιο ειδυλλιακό). Επίσης, οι διαδρομές μέσα σε αυτό που κάποτε θα γίνει το μητροπολιτικό πάρκο Τατοΐου, γύρω από τα ανάκτορα, και η λίμνη Μπελέτσι, με τον μικρό ζωολογικό της κήπο.  



Στάσεις για φαγητό: Από τα ξακουστά «κοψιδάδικα» της λεωφόρου Καραμανλή, ενθουσιαστήκαμε πρόσφατα με την Πίνδο, που σερβίρει καλοφτιαγμένα ορεκτικά (τα οποία διαλέγεις από τον δίσκο), ασυναγώνιστο κοντοσούβλι, ζουμερά παϊδάκια και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο. Αν προτιμάτε κάτι πιο «βουνίσιο», ο Λάμπρος στο Κατσιμίδι σερβίρει επίσης εξαιρετικά παϊδάκια, συνοδεία «φονικού» τζατζικιού και λοιπών παραδοσιακών ορεκτικών, πλάι στο αναμμένο τζάκι ή στην όμορφη αυλίτσα όταν ο καιρός είναι καλός. Οι τιμές και εδώ κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Στην Πεντέλη

Άλλο ένα συνώνυμο της αττικής μονοήμερης, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής για τους κατοικούντες βόρεια του κέντρου, συνδυάζει ωραίες διαδρομές, ενδιαφέρουσες αφορμές για μυστικιστικές συζητήσεις (όλοι έχετε ακούσει τις ιστορίες για τη Σπηλιά του Νταβέλη, δεν μπορεί!) και, βεβαίως, καλό φαγητό –συστατικό απαραίτητο σε κάθε επιτυχημένη συνταγή μονοήμερης εκδρομής.



Τα highlights: Η σπηλιά του Νταβέλη (για να δοκιμάσετε να επιβεβαιώσετε αν αληθεύουν όλες αυτές οι ιστορίες με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της). Εδώ φτάνετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Νέα Πεντέλη είτε οδηγώντας αυτήν εδώ τη διαδρομή. Τέλος, άλλη μια ωραία πεζοπορική (ή και ποδηλατική) διαδρομή είναι αυτή που περιγράφεται αναλυτικά εδώ. Επίσης, ο καλά κρυμμένος από τα αδιάκριτα ρεύματα καταρράκτης στο Ντράφι, ο οποίος εκπλήσσει και τον πιο δύσπιστο κάτοικο της Αθήνας για την ομορφιά της πόλης του. Για να τον βρείτε, θα ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη. Αν αποφασίσετε να κάνετε πικνίκ (ή απλώς να καπνίσετε) στις όχθες του, θα μας υποσχεθείτε ότι θα έχετε μαζί μια πλαστική σακουλίτσα για να μαζέψετε τα πάντα φεύγοντας –γιατί εμείς ακούμε τα «να, τέτοια γράφετε, και μαζεύεται ο καθένας σε αυτά τα υπέροχα μέρη και τα γεμίζει σκουπίδια».



Στάσεις για φαγητό: Ο θρυλικός Κρυστάλλης, στην πλατεία της Πεντέλης, βγάζει τραπεζάκια έξω όσο ο καιρός είναι καλός, και ανάβει το τζάκι μέσα με το που πιάσουν τα πρώτα κρύα. Στα δυνατά σημεία του κρεατοφαγικού μενού του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο. Αν θέλετε κάτι επί το εναλλακτικότερο, το Coupepe στην πλατεία της Νέας Πεντέλης ψήνει ασυναγώνιστη πίτσα, είτε του κλασικού τύπου (όπως τις τρώγαμε παλιά στις… ελληνικές πιτσαρίες της γειτονιάς) είτε σε δημιουργικές παραλλαγές, όπως εκείνη με το ροκφόρ και τη μαρμελάδα βατόμουρο. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο.

Στη Λίμνη του Μαραθώνα

Οι περισσότεροι θα σκεφτείτε απλώς καφεδάκι στο παρακείμενο, και δικαίως ξακουστό, Fragma που ειδικά τα ηλιόλουστα μεσημέρια είναι ιδανικό για να χαζεύετε τα ακίνητα νερά της λίμνης από τα αμφιθεατρικά μπαλκόνια του. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι αν θέλετε περισσότερη επαφή με την φύση, ή λίγη δράση, η Λίμνη δεν μπορεί να σας τη διαθέσει και μάλιστα σε γενναίες ποσότητες.



Τα highlights: Φέρτε τα ποδήλατα, ή έστω τα αθλητικά σας παπούτσια, και ακολουθήστε τις διαδρομές στις όχθες της, για να απολαύσετε το μεγαλείο της λίμνης από οπτικές γωνίες που λίγοι έχουν υπ’ όψιν. Αναλυτικές οδηγίες για να κάνετε τον γύρο της λίμνης με το ποδήλατο, αλλά και έναν λεπτομερέστατο χάρτη GPS, θα βρείτε στο PlanetBike.gr. Αν είστε τυχεροί, ή αφοσιωμένοι birdwatchers με κιάλια και όλο τον σχετικό εξοπλισμό, σίγουρα θα πετύχετε και κάποιον από τους εκατοντάδες μόνιμους ή περιστασιακούς κατοίκους της λίμνης να φτερουγίζει πάνω από τα νερά της. Δείτε μια ωραία περιήγηση γύρω από τη λίμνη εδώ.



Στάσεις για φαγητό: Προσπεράστε το μάλλον υπερτιμημένο μενού του Fragma και κατευθυνθείτε (μετά το απαραίτητο καφεδάκι εκεί) προς την περιοχή που λέγεται Καλέντζι. Εκεί, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη λίμνη, θα βρείτε το φημισμένο Argentina, του οποίου οι λάτρεις ορκίζονται ότι σερβίρει τις καλύτερες μπριζόλες που δοκιμάσατε ποτέ. Τα κλασικά ορεκτικά –πατάτες, κολοκυθάκια, τζατζίκι κλπ– είναι επίσης νόστιμα, αλλά μην παρασυρθείτε, διότι θα είναι μέγιστο κρίμα να χορτάσετε με αυτά και να μην τιμήσετε δεόντως το κρέας σας, που μπορεί να αργήσει να έρθει στο τραπέζι, αλλά θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο αναμονής. Αν είστε από τους ανυπόμονους τύπους, καλό θα είναι να κάνετε ένα τηλεφώνημα στο 22940 66476 ξεκινώντας, καθότι το ψήσιμο απαιτεί περί την μία ώρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.

Στην Ελευσίνα

Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων εξ ημών μονοήμερη εκδρομή να σημαίνει μονοπάτια, ποδηλατάδες και πεζοπορίες, ή απλώς βόλτες στο βουνό, αλλά και τα παιδιά της πόλης δεν θα τα αφήσουμε παραπονεμένα: Η Ελευσίνα είναι ό,τι κοντινότερο σε city break έχει να επιδείξει η Αττική, ενώ οι λάτρεις της Ιστορίας έχουν ένα λόγο παραπάνω να χαρούν –υποθέτουμε ότι ξέρετε γιατί.



Τα highlights: Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής: Εντυπωσιακά μεγάλος, εξαιρετικά καλοδιατηρημένος, και μυστηριακά ατμοσφαιρικός όπως αρμόζει σε έναν τόπο που φιλοξενούσε τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, από τις 8.00 μέχρι τις 15.00, και το εισιτήριο κοστίζει 3€. Λεπτομέρειες έχουμε εμείς εδώ και το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ. Πολύ ωραία για βόλτα είναι και η παραλιακή περαντζάδα της πόλης, αλλά και οι πεζόδρομοι με τα ζεστά περεΐστικα café στο κέντρο.

Στάσεις για φαγητό: Το ξακουστό τσιπουράδικο Ρακούν, στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, σερβίρει ποικιλία τσίπουρου και ούζου μετά θαλασσινών και στεριανών μεζέδων, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10-15€ το άτομο. Αν ο καιρός προσφέρεται για ψαροφαγία στη λιακάδα, μία από τις καλύτερες διευθύνσεις είναι η ταβέρνα του Διαμαντή, δίπλα στη θάλασσα. Οι τιμές είναι ωραιότατες, στα 20-22€ το άτομο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ