Μόνο για άνδρες: Μέτρα την περίμετρό σου και πάρε τα μέτρα σου

Η μέτρηση της περιμέτρου μέσης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από την αναλογία περιμέτρου μέσης/γλουτών, με δεδομένη την υψηλή επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα άτομα με αυξημένα επίπεδα περιμέτρου μέσης για διάφορα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Η μέτρηση της περιμέτρου μέσης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από την αναλογία περιμέτρου μέσης/γλουτών, με δεδομένη την υψηλή επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα άτομα με αυξημένα επίπεδα περιμέτρου μέσης για διάφορα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα, όπως γράφει το Men's Health.



Πώς υπολογίζεται:

Με μία απλή μεζούρα μετράς την περίμετρο της μέσης στο λεπτότερο σημείο του κορμού.

Φυσιολογική τιμή: Αντρες <102 εκατοστά, γυναίκες <88 εκατοστά .

Τι σημαίνει: Οταν το λίπος εντοπίζεται στο άνω μέρος του σώματος (ανδροειδής τύπος), οι πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων είναι μεγάλες.

Τι πρέπει να ξέρεις:

Τιμή επικινδυνότητας: Αντρες >102 εκατοστά, γυναίκες >88 εκατοστά.

Εκφράζει κίνδυνο κι αυξημένη προδιάθεση εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εάν βρίσκεσαι σε τιμή επικινδυνότητας: Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε θερμίδες θα σε βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και φυσικά της περιμέτρου της μέσης. Ταυτόχρονα, η μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Μία άλλη μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και τα άτομα που ξαναπήραν τα κιλά που έχασαν εξακολουθούν και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους. Το 2010 μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Mιζούρι έδειξε ότι τα άτομα που έκαναν δίαιτα και άσκηση ήταν πιο υγιή σε σχέση με εκείνα που είχαν ξαναπάρει κιλά και είχαν σταματήσει την άσκηση. Τα δραστήρια άτομα είχαν υψηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη, μεγαλύτερη ινσουλινοαντίσταση και χαμηλότερη αρτηριακή υπέρταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθημερινή σου δραστηριότητα λόγω τρόπου ζωής δεν είναι μέρος ενός επιστημονικού πειράματος. Αυτό που θα σε ωφελήσει παραπάνω είναι η συστηματική άσκηση, που διεξάγεται στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος γυμναστικής. Κι αυτό δεν είναι μύθος!

Μάθε μήπως σε παχαίνει η άσκηση ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ