25 Νοεμβρίου: Διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών-1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως νιώθει μια μορφή βίας τουλάχιστον..

Η βία είναι γένους θηλυκού. Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιώσει κάποια μορφή βίας στη διάρκεια της ζωής της.

Η βία είναι γένους θηλυκού. Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα βιώσει κάποια μορφή βίας στη διάρκεια της ζωής της. 1.6 εκατομμύρια γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους. Ελάχιστες θα κάνουν κάτι γι αυτό. Αυτά είναι τα 5 πρόσωπα της βίας σύμφωνα με την Βίκυ Μαρκολέφα και την http://www.actionaid.org

Η βία στο σπίτι



Η Helen Amulen (37) θύμα ενδοοικογενειακής βίας, Ουγκάντα
Photo: ActionAid

Η πιο διαδεδομένη μορφή βίας, εκείνη που αποσιωπείται περισσότερο γιατί έρχεται από τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδερφό. Τα παιδιά της οικογένειας δεν γίνονται μόνο μάρτυρες της βίας στο σπίτι τους αλλά και θύματά της.  

 Η βία στις σχέσεις



Vicky Markolefa/ActionAid
 
Το 30% των γυναικών που βρίσκονται σε σχέση δηλώνουν ότι έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους. Βία που πολλές φορές οδηγεί σε θάνατο, αφού το 38% των γυναικών δολοφονούνται από τον άντρα με τον οποίο συνδέονται πιο πολύ.

Η βία στην κοινωνία



Kenya, Vicky Markolefa/ActionAid

Κάθε δύο ώρες, μια νύφη καίγεται στην Ινδία γιατί η προίκα της δεν ήταν η αναμενόμενη. Κάθε μέρα, 7000 κορίτσια υπόκεινται στη βία της κλειτοριδεκτομής, στην Κένυα, τη Σομαλία, την Αιθιοπία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο βιασμός ως όπλο πολέμου



Θύμα του εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε-(c) Vicky Markolefa/ActionAid

60.000 γυναίκες βιάστηκαν στον εμφύλιο της Σιέρα Λεόνε, 40.000 στον πόλεμο της Λιβερίας, 200.000 γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 250.000 στους τρεις μήνες της γενοκτονίας στη Ρουάντα. Είναι ακόμη αντιμέτωπες με ψυχολογικά τραύματα, κοινωνικό στίγμα και τον ιό HIV.

Φτώχεια, η απόλυτη βία



Η Zippora δένει το στομάχι της για να περιορίσει τη πείνα της κατά τη διάρκεια του τελευταίου λιμού στην Κένυα.

1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βία από το να επιβιώνεις χωρίς επαρκή τροφή, νερό, εκπαίδευση, στοιχειώδη δικαιώματα. Το 70% των πιο φτωχών ανθρώπων είναι γυναίκες. Οι ίδιες γυναίκες που παράγουν τα 2/3 της τροφής του πλανήτη, ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.


Αντιστρέφοντας τον κανόνα



Ναχάρ, θύμα επίθεσης με οξύ, Μπανγκλαντές
(c) ActionAid

Γνώρισα τη Ναχάρ στη Ντάκα, σε μια από τις συναντήσεις του Δικτύου για γυναίκες επιζώντες οξέως που συντονίζει η ActionAid. Το πρόσωπό της σημαδεύτηκε με οξύ από τον σύζυγό της, μια διαδομένη πρακτική στις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες περιοχές του Μπανγκλαντές. Αντί να σιωπήσει όπως είθισται, η Ναχάρ απευθύνθηκε στην τοπική ομάδα της ActionAid που υλοποιεί πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Έγινε μέλος της ομάδας και λίγο αργότερα, έγινε και ένα από τα πρόσωπα της τοπικής εκστρατείας για την κατάργηση της χρήσης του οξέως, κινητοποιώντας γυναίκες θύματα όπως εκείνη να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Χάρη και στις δικές τους προσπάθειες, η εμπορία του οξέως περιορίστηκε νομικά και η πρακτική στην περιοχή μειώνεται σταθερά.

Η Ναχάρ δεν είναι πια ένα ακόμη θύμα βίας, είναι η εξαίρεση που γίνεται κανόνας. Είναι μια μόνο από τις εκατομμύρια γυναίκες, στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, που καθημερινά ανακαλύπτουν τη δύναμή τους και σταματούν τη βία. Ενώνονται, μιλούν, αντιδρούν και διεκδικούν δικαιοσύνη και μια ζωή με  αξιοπρέπεια. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς, στηρίζοντας τις γυναίκες που υφίστανται βία και καταγγέλλοντας κάθε μορφή της, ξεκινώντας από αυτή που συμβαίνει δίπλα μας ή ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ