EΛΠΙΔΑ για τη ζωή

H "ελπίδα" είναι μια πολύ δυνατή λέξη. Μια πολύ ουσιαστική έννοια. Αποπνέει αισιοδοξία και παρηγοριά, προσδοκία και προσμονή, σκέψη θετική για το παρόν και το μέλλον....Όταν κάποιος αναφέρει τη λέξη«ελπίδα»... σίγουρα του έρχεται στο μυαλό και το ίδρυμα Ελπίδα, ένα ίδρυμα που βοηθά τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο…

H "ελπίδα" είναι μια πολύ δυνατή λέξη. Μια πολύ ουσιαστική έννοια. Αποπνέει αισιοδοξία και παρηγοριά, προσδοκία και προσμονή, σκέψη θετική για το παρόν και το μέλλον....

Όταν κάποιος αναφέρει τη λέξη«ελπίδα»... σίγουρα του έρχεται στο μυαλό και το ίδρυμα Ελπίδα, ένα ίδρυμα που βοηθά τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο…

Η ιστορία της "ΕΛΠΙΔΑΣ" ξεκινά το 1990. Η αγάπη των μελών της για τα παιδιά και η διαπίστωση πως έλειπαν από την Ελλάδα τα μέσα για τη θεραπεία των παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες της ίδρυσης του Συλλόγου. Ο Σύλλογος ιδρύεται από μία ομάδα ευαισθητοποιημένων  γυναικών, με πρωτοπόρο την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Η απόφασή τους να στρατευθούν στο πλευρό του άρρωστου παιδιού ήταν τότε για την ελληνική κοινωνία ένα ευχάριστο ξάφνιασμα.

Αυτή τους η τόλμη η αποφασιστικότητα και η πολύ σκληρή δουλειά έκανε πολλά πρόσωπα να χαμογελάσουν, να ελπίζουν και να θεραπευτούν. Μετέτρεψαν τηθλίψη σε ελπίδα.

Το έργο τους; Ανεκτίμητης αξίας… Πρώτη βασική επιδίωξη της "ΕΛΠΙΔΑΣ" ήταν η δημιουργία μιας πρότυπης ιατρικής μονάδας, που μέχρι τότε δεν υπήρχε στην Ελλάδα: της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ), όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις σε παιδιά που νοσούν από αιματολογικά, γενετικά και κληρονομικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, συμπαγείς όγκοι, νευροβλαστώματα, μεσογειακή αναιμία, και άλλα. Πράγματι, ο πρώτος στόχος πραγματοποιήθηκε, και το 1993 η ΜΜΜΟ εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ακολούθησε η δημιουργία του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», στην οδό Μικράς Ασίας 46 στην περιοχή Γουδή, που φιλοξενεί παιδιά από την περιφέρεια της Ελλάδας μαζί με τις οικογένειές τους, που έχουν ανάγκη να διαμένουν στην Αθήνα για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους στη ΜΜΜΟ, καθώς και στις ογκολογικές κλινικές των Παιδιατρικών Νοσοκομείων "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού".  Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε το 1999.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν  η δημιουργία του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα. Ένα έργο που θα παρείχε τα πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών παιδικού καρκίνου. Η ανέγερση του Νοσοκομείου, για την οποία κινητοποιήθηκε ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια με πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και σύμμαχό του τον Ελληνικό λαό,  ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 14 Οκτωβρίου 2010.

Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει πλούσιες επιστημονικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και έχει πάρει πολύ σημαντικές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες ιδίως σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.  Σε επίπεδο δε ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα που αφορούν στον παιδικό καρκίνο και τον κοινωνικό αποκλεισμό των άρρωστων παιδιών, η ΕΛΠΙΔΑ έχει να επιδείξει σημαντικό έργο με σεμινάρια, έντυπα και ειδικές εκδηλώσεις.

Για το έργο της αυτό η ΕΛΠΙΔΑ έχει βραβευθεί με τις ανώτατες διακρίσεις της χώρας μας: με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο (2002) και με το Βραβείο Εθελοντικής Δράσης από τη Ακαδημία Αθηνών (1997).

Το έργο  αγάπης, ανθρωπιάς και κοινωνικής στράτευσης συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια με σκληρή δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά. Στηρίζεται δε, πάνω απ' όλα, στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας που στέκεται  στο πλευρό της "ΕΛΠΙΔΑΣ". Στηρίξετε κι εσείς τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.Μη γυρνάτε το βλέμμα σας αλλού αντικρίζονταςτα προβλήματά τους. Κοιτάξτε τα στα μάτια, αυτά τα μάτια που δε ξέρουν τι σημαίνει θάνατος… που ζητούν μόνο… να γίνουν καλά. Σκεφτείτε απλά πως στη θέση ενός παιδιού θα μπορούσε να είναι το γειτονάκι σας, ο φίλος, ο συγγενής, το ίδιο σας το παιδί. Ας μείνουμε δίπλα σε αυτά τα αγγελούδια όχι μόνο την περίοδο των εορτών… τα παιδιά μας έχουν ανάγκη όλο το χρόνο…   http://www.elpida.org  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ