Κυρίες κύριοι μπείτε κουζίνα, βάλτε ποδιά και: Σπανακοτυρόπιτα σε πούγκια, φωλιές κανταίφι με ξινομυζήθρα και χόρτα, τάρτα με κιμά... και καλή όρεξη Χριστουγεννιάτικη!

Με σπανάκι και τυριά, με κολοκύθα, με παστουρμά, με πράσα και μπλε τυρί, με κιμά κοτόπουλου ακόμη και με παντζάρια! Όλες πλούσιες, πεντανόστιμες, τέλειες για το γιορτινό τραπέζι.

Με σπανάκι και τυριά, με κολοκύθα, με παστουρμά, με πράσα και μπλε τυρί, με κιμά κοτόπουλου ακόμη και με παντζάρια! Όλες πλούσιες, πεντανόστιμες, τέλειες για το γιορτινό τραπέζι. gastronomos.gr

Φωλιές από κανταΐφι με χόρτα και ξινομυζήθρα


Ένα ιδιαίτερο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά

    250 γρ. φύλλο κανταΐφι
    1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
    1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
    1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι

Για τη γέμιση

    3 ματσάκια (300 γρ. περίπου) καυκαλήθρες, πλυμένες, στεγνωμένες και χοντροκομμένες
    4 φρέσκα κρεμμυδάκια με το φύλλωμα, ψιλοκομμένα
    500 γρ. ξινομυζήθρα ή γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού ή φρέσκια μυζήθρα
    1 ματσάκι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
    1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), σε ροδέλες
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    2 αυγά βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Μερίδες 6
Προετοιμασία 30΄    Ψήσιμο 25΄   

ΔιαδικασίαΑπλώνουμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο ταψί, το «ανοίγουμε» με τα χέρια μας, το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και το «βρέχουμε» με το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να λαδωθεί καλά και το μοιράζουμε σε 6 ατομικές ταρτιέρες, φροντίζοντας να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αν δεν έχουμε ατομικές ταρτιέρες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ατομικά πυρίμαχα σκεύη.

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Μόλις μαλακώσουν (μετά 2 λεπτά) προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε να μαραθούν για 2 - 3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, τα 2 αυγά και τον άνηθο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ταρτιέρες πάνω στο κανταΐφι. Ψήνουμε τα ταρτάκια μέχρι να ροδίσουν (για 25 - 30 λεπτά). Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Σπανακοτυρόπιτα σε πουγκιά


Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή από τον Γαστρονόμο Δεκεμβρίου!
Υλικά

    6 φύλλα κρούστας, κομμένα σταυρωτά στα τέσσερα
    1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

    400 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος, αγοράζουμε περίπου 700 γρ.), ψιλοκομμένο
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    100 γρ. σκληρή γίδινη φέτα, τριμμένη
    100 γρ. γίδινη ή άλλη γραβιέρα, τριμμένη
    2 αυγά, χτυπημένα
    2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες για 12 πουγκιά
Προετοιμασία 20΄    Ψήσιμο 30΄   

ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το σπανάκι σε ένα βαθύ σκεύος, το αλατίζουμε και το τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
 
Βάζουμε τα κομμάτια φύλλου ανά δύο, λαδώνοντας το καθένα καλά. Μοιράζουμε τη γέμιση βάζοντάς τη στο κέντρο του φύλλου. Κλείνουμε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση σχηματίζοντας ένα πουγκάκι, το οποίο στερεώνουμε με σπάγκο κουζίνας.

Βάζουμε τα πουγκιά σε λαδωμένη λαμαρίνα, τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τάρτα με κιμά κοτόπουλου και κεφαλοτύρι


Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει μια ξεχωριστή «κιμαδένια» τάρτα που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους στα χειμωνιάτικα καλέσματά μας.
Υλικά

Για τη ζύμη*

    1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, για το πασπάλισμα
    1½ φλιτζ. τσαγιού ολικής άλεσης (ή ψιλό κίτρινο καλαμποκάλευρο ή «χωριάτικο» για πίτες. Ολα θα τα βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
    1 κοφτή κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα, για το ταψί
    100 ml χλιαρό γάλα
    100 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

    500 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι
    2 μέτρια κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
    1 φύλλο δάφνης
    5 μπαχάρια
    100 ml ελαιόλαδο
    100 ml χυμός πορτοκαλιού
    100 ml νερό
    3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
    1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
    1 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (αν θέλουμε)
    2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
    200 γρ. κεφαλοτύρι (ή γραβιέρα σχετικά πικάντικη), κομμένο σε μικρούς κύβους
    1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
    1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 1 μεγάλη τάρτα
Προετοιμασία 45΄    Ψήσιμο 50΄ - 55΄   

Διαδικασία Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλατοπίπερο. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το λάδι, το γάλα και το νερό. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια μας, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά και, όταν αναμειχθούν καλά και σφίξουν, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και αφράτη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε κατά μέρος, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση (εκτός ψυγείου παραμένει από 30 λεπτά έως 2 ώρες).

Γέμιση: Καβουρδίζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντάς τον συνεχώς, για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μέσον της διαδικασίας βάζουμε τη δάφνη και τα μπαχάρια. Μόλις αρχίσει να αρπάζει ο κιμάς, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Ρίχνουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μείγμα να παραμείνει ελαφρώς ζουμερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τον κιμά σε ένα ταψί, ώστε να τον απλώσουμε και να κρυώσει γρήγορα. Πετάμε τη δάφνη και τα μπαχάρια. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε εκεί το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα καρότα, το κύμινο και λίγο αλατοπίπερο, και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά ακόμα, μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν.

Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στο ταψί με τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το νέο μείγμα να γίνει χλιαρό. Τότε προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνουμε ελαφρώς μια μεγάλη ταρτιέρα (26 - 28 εκ.). Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα. Στρώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε εκεί τη γέμιση, ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 50 λεπτά. Τη σερβίρουμε ζεστή.


Συνοδεύουμε με Γιαούρτι στραγγιστό και πράσινη σαλάτα.

Στο ποτήρι Η μαλακιά γεύση της γραβιέρας και του κοτόπουλου, συμπληρωμένες από το πορτοκάλι και τα μυρωδικά, μας οδηγούν σε μια φρέσκια Νεμέα ή ένα Tempranillo, ελληνικό ή ισπανικό.
 
* Συμβουλή Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ζύμη, την αντικαθιστούμε με έτοιμο φύλλο κουρού, φροντίζοντας να ακολουθή­σουμε τις οδηγίες που αναγρά­φονται στη συσκευασία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ