Πάμε να δοκιμάσουμε 12 γευστικές επιλογές έξω από τα συνηθισμένα μελομακάρονα & κουραμπιέδες; Γιατί όχι!

Φανταζόμαστε ότι από γαλοπούλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα θα είστε καλυμμένοι, οπότε σας έχουμε δώδεκα «άλλα» ωραία και πιο ασυνήθιστα πράγματα να κάνετε μέχρι­ να βγει το 2013.

Φανταζόμαστε ότι από γαλοπούλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα θα είστε καλυμμένοι, οπότε σας έχουμε δώδεκα «άλλα» ωραία και πιο ασυνήθιστα πράγματα να κάνετε μέχρι­ να βγει το 2013. Τρούφες, αφρισμένα ποτήρια, μυρωδάτο ­ζεστό κρασί, τηγανίτες, χριστουγεννιάτικα δέντρα που πίνονται, αβγά που σουινγκάρουν...



Γιορτές αλά γαλλικά στο «F+W» του Olivier Campanha

Από την Άντζελα Σταματιάδου στο Αθηνόραμα

1.Γαλλική καλοπέραση

Ψώνια θα ’ναι, χάζι στις γιορτινές βιτρίνες θα ’ναι, ένα απλό πέρασμα θα ’ναι, με κάποια αφορμή θα βρεθείς στο Κολωνάκι τις επόμενες ημέρες. Ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο για πλήρες γεύμα ή δείπνο, κάνε μια στάση στην μπάρα του «F+W». Ο Γάλλος σεφ Olivier Campanha και ο σομελιέ Γιάννης Μακρής έχουν πολλές ιδέες για εορταστικό τρωγο-πίνειν αλά γαλλικά: στρείδια Fine de Claire κι ένα ποτήρι σαμπάνια, ας πούμε, ή φουαγκρά με σος Perigourdine κι ένα ωραίο Pinot Noir. Εγώ έχω βάλει στο μάτι και το κρεμώδες ζεστό Mont d’Or. Πλούσιο, χειμωνιάτικο, αυτό το γαλλικό τυρί είναι άλλο πράγμα. (Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 2107211146 )

2.Τα pancakes που μπήκαν από την καμινάδα

Πριν από λίγες ημέρες, δοκιμάζοντας ένα pancake με στοιχεία τιραμισού (κρέμα μασκαρπόνε, σιρόπι καφέ, πασπαλισμένο καφέ και κακάο ) ψήθηκα­ αμέσως για το επόμενο. Το «Μελινικόν», το καινούργιο pancake house του Κολωνακίου, φτιάχνει μπροστά σου ένα σωρό διαφορετικές εκδοχές αμερικάνικης τηγανίτας, με maple syrup, με μπισκοτάκια Oreo, με πραλίνα, με φρούτα­, με ξηρούς καρπούς, βάζοντας πού και πού και τις απαραίτητες ελληνικές πινελιές – μέλι και ανθότυρο, χειροποίητες μαρμελάδες, ακόμη και… φέτα. Για τις γιορτές θα «ζωγραφίζουν» πάνω στα pancakes τους, με κόκκινα φρούτα και σαντιγί, φατσούλες Αϊ-Βασίλη. (Σκουφά 37, 2114091430 )



Μοριακά Χριστούγεννα στο «Momix»

3.Χιονισμένα ποτήρια
Στο μοριακό μπαρ «Momix», εκτός του ότι έχουν στολίσει την αυλή τους με δέντρα, φαναράκια, λαμπιόνια –κούκλα είναι– κι εξωστρεφείς funk, jazz και soul μουσικές, έχουν πασπαλίσει τις μοριακές εμπνεύσεις τους με γιορτινό πνεύμα. Ο mixologist Άρης Χατζηαντωνίου μου περιέγραψε το Oblivion, ένα γλυκόξινο κοκτέιλ με αρώματα αρμπαρόριζας και λίτσι και τόνους κανέλας, το οποίο είναι γαρνιρισμένο με ένα μυστικό συστατικό που σου δίνει την αίσθηση ότι χιόνισε στο ποτήρι σου, ενώ επίσης θεαματική δημιουργία ακούγεται και το Christmas in Momix, ένα κρύο κοκτέιλ με... θερμά αρώματα gluhwein, στα χρώματα του χριστουγεννιάτικου δέντρου – πράσινο, κίτρινο, μπλε και κόκκινο χορεύουν «μαγικά» στο flute που κρατάς στα χέρια σου. (Κελεού 1-5, Γκάζι, 6974350179 )



Sparkling γευσιγνωσία στο «Non solo vino»

4.Φυσαλίδες for free

Ωραία ιδέα η «Πρόβα Χριστουγέννων» της κάβας Non Solo Vino απόψε Πέμπτη 19/12 για μια μικρή γευσιγνωσία-γιορτινή προπόνηση που θα διαρκέσει από τις 7.30 μέχρι τις 10 μ.μ. Στο ποτήρι δύο ελαφριά, αρωματικά αφρώδη κρασιά από την Ιταλία, ένα prosecco (Il Solet Marsuret ) κι ένα Moscato d’Asti (Cascina Castlet ) πυροδοτούν χαρούμενη διάθεση. Θα έχουν για παρέα επίσης ιταλικό, αφράτο panettone. (Λυκούργου 2 & Κηφισίας, Χαλάνδρι, 2106755940 )

5.Swingin’ them Jingle Bells

Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι τυχαίος. Tο πνεύμα του Fats Weller θα κυκλοφορεί στο brunch που ετοιμάζει το «Cosa Nostra» για την Κυριακή 29/12. Αβγά Benedict με μπριός, τρούφα και προσούτο, μια παραλλαγή αβγών Fiorentine, burgers με πίκλες, με blue cheese ή με BBQ sauce και καπνιστή πανσέτα και σπέσιαλ New York Bloody Mary θα δίνουν και θα παίρνουν κάτω­ από το άγρυπνο βλέμμα των καδραρισμένων ασπρόμαυρων μαφιόζων, με μια μπάντα να σουινγκάρει από τις 3 μ.μ. μέχρι όσο πάει. (Αγίας Θέκλας 5, ­Μοναστηράκι, 2103310900 )


Κοσμοπολίτικη αύρα στο «Winter Garden»

6.Winter garden stories
Αν είναι να τρατάρεις τον εαυτό σου έναν ωραίο καφέ ή ένα μυρωδάτο τσάι αγκαζέ με χριστουγεννιάτικο κορμό μαύρης σοκολάτας, αγγλικό χριστουγεννιάτικο κέικ με τζίντζερ και μέλι­, φεγγαράκια βανίλιας, αστεράκια κανέλας και macarons, ας είναι σε αυτό το υπέροχα πολυτελές αίθριο στο ισόγειο της «Μεγάλης Βρεταννίας», ανάμεσα στις σκαλιστές κολόνες, στα βιτρό, τα μαρμάρινα πατώματα και τα πανέμορφα χρυσά τραπεζάκια. (Πλ. Συντάγματος, 2103330000 )



Το ρόδι που έγινε παγωτό, Kayak

7.Παγωτό... για γούρι
Tα χιτάκια των περασμένων χρόνων, όπως το παγωτό σαμπάνια­ με γεύση τριαντάφυλλο ή τα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση παγωτά με γεύση μελομακάρονο και κουραμπιέ, επανήλθαν στη βιτρίνα, φέτος όμως μπορείς, περνώντας από τις boutique της Kayak, να βουτήξεις το κουτάλι σου και στο άρτι αφιχθέν σορμπέ ρόδι και να το συνδυάσεις, αν θέλεις, με macarons με γεύση ροδιού και κόκκινων φρούτων. (Κασσαβέτη 10 & Κυριαζή 40, Κηφισιά, 2108014329 / Μεταξά 24-26 & Ζησιμοπούλου 9, 2108949130 )



Μάθε παιδί μου... stollen στο «Cookery Club»

8.Βάλε την ποδιά σου και... λίγο βρετανικό φλέγμα

Αν έχεις γίνει εξπέρ στους κουραμπιέδες και στα μελομακάρονα, ίσως ήρθε η στιγμή να διευρύνεις το γιορτινό σου ρεπερτόριο με μια βρετανική Christmas pudding, ένα γερμανικό stollen ή ένα ελβετικό ρολό. Το Cookery Club σου έχει το κατάλληλο τρίωρο workshop για να ρίξεις στο φετινό γιορτινό τραπέζι μερικά γλυκά μπαλαντέρ με ευρωπαϊκό αέρα. Στις 20/12, στις 6 μ.μ., με κόστος συμμετοχής € 19,90. (Λεωφ. Βουλιαγμένης 299, Άγιος Δημήτριος, 2109882378 )

9.And a happy new Mohnblumchen

Την περιμέναμε καιρό τη μεταμόρφωση του «Mohnblumchen» στην Πλατεία Δεξαμενής, το οποίο έκανε πρόσφατα­ πρεμιέρα. Περνάς απέξω και μένεις­ να το χαζεύεις. Το στιλ είναι το δυνατό του σημείο, ακόμη και τώρα που ο πάλαι ποτέ ναός της μόδας έχει μεταμορφωθεί σε pizza bar. Εκτός της πίτσας, θα δοκιμάσετε­ φοκάτσιες και πιαντίνες και θα πιεί­τε ωραία κρασιά, είτε γύρω από την κόκκινη μπάρα που συναντάς με το που μπαίνεις είτε σε κάποια από τα τραπέζια. (Πλατεία Δεξαμενής 7 & Σπευσίππου 1, Κολωνάκι, 2107236960 )

 

Φουλ της τρούφας στο «Luna Rossa»

10.Το άγγιγμα της τρούφας

Αν είσαι λάτρης του πολύτιμου μανιταριού, γιορτινή γαστρονομία χωρίς φρέσκια τρούφα δεν γίνεται. ­Αυτά τα agnolotti του Danilο Petrini στο «Luna Rossa», με πατέ φουαγκρά και μαύρη τρούφα της Norcia, με μια πολύ όμορφη ισορροπία υφών (μαλακό πατέ, σούπερ al dente ζυμαρικά ), αξίζει πραγματικά να τα δοκιμάσεις. ή να δεις πώς μεταμορφώνεται αρωματικά ένα άψογα χυλωμένο ριζότο με το άγγιγμα της λευκής τρούφας της Alba – το αποτέλεσμα είναι έντονο και ταυτόχρονα πολύ φίνο. (Σωκράτους 213, Καλλιθέα, 2109423777 )



Ιταλικό aperitivo στο «Collage»

11.Γιορτινό ιταλικό aperitivo

Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί που το συνηθίζουν το χαλαρό απογευματινό ποτό μαζί με τσιμπολόγημα­ ονόματι aperitivo. Guess what, για να το απολαύσεις δεν χρειάζεται να πας στη Ρώμη (όχι ότι θα ήταν άσχημα ). αρκεί να πας μέχρι το «Collage». Πληρώνοντας το ποτό σου, ένα Negroni ας πούμε, δοκιμάζεις ό,τι θέλεις από τον μπουφέ που στρώνουν σε ένα κομμάτι της μεγάλης ντιζαϊνάτης μπάρας: κρύα ζυμαρικά, μπρουσκέτες, φοκάτσιες κ.ά. Μπορείς να πάρεις μια γεύση και από τα γιορτινά τους κοκτέιλ, όπως το Santa’s grape (ρούμι, γκρέιπφρουτ, ανανάς και αφρός gingerbread ) ή το κατακόκκινο Red Bliss, με Spumante, λίτσι και φρέσκο ρόδι. (Καπνικαρέας 3 και Ερμού, 2103232060 )



Κανελο-πορτοκαλάτο ζεστό κρασί στο «Mama Roux»

12.Το τελευταίο street party του χρόνου

Στο «Mama Roux» δεν περιμένουν μέχρι το βράδυ. Το πάρτι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Αιόλου θα είναι μεσημεριανο-απογευματινό. Μουσικές, barbecue στον πεζόδρομο, πίτσες και κρέπες. Ακόμη κι αν περνάς φουριόζος μετά τα τελευταία ψώνια, δεν αποκλείεται να κολλήσεις και να βρεθείς να χαζεύεις την μπάντα κουνώντας το κεφάλι σου στο ρυθμό με ένα gluhwein (ζεστό κρασί αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι ) στο χέρι. (Αιόλου 48-50, 2130048382 )

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ