Φέτα Καλαβρυτινή ή φέτα Βαρδουσιώτικη , ξυγαλί ή σύγλινο Μάνης; Μια επιλογή γεύσεων από όλη την Ελλάδα για να έχει το τραπέζι σας γνήσια παραδοσιακή υπογραφή



Φέτα καλαβρυτινή, σύγλινο Μάνης

Μέλι, βότανα, τυριά, το μοναδικό στον κόσμο ελαιόλαδο της Νεάπολης και της Τροιζηνίας, οι ελιές της Καλαμάτας, της Σπάρτης οι πορτοκαλιές και τα «ξινά» του Αργους. Oλ’ αυτά σ’ έναν «εξανθρωπισμένο» τόπο, που μαγειρεύει από καταβολής κόσμου.

image

1. Κτήμα Μερκούρη

Τα παγώνια-σήμα κατατεθέν του δηλώνουν την αυθεντικότητα ενός αιωνόβιου Κτήματος, που τόσες γενιές μετά παραμένει προσκολλημένο στην ποιότητα. Δοκιμάστε ένα Κτήμα Μερκούρη ερυθρό ή μια λευκή Φολόη και θα με καταλάβετε.

Μ. Παπαδοπούλου

Στα Cellier, ΑΒ, Θανόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 26210-41.601

 

2. Πέστροφα και σολομός, λακωνικά

Μαριναρισμένη με μπαχαρικά και καπνισμένη με ξύλο οξιάς, η πέστροφα του Γεροντίδη ταιριάζει σε σαλάτες με πρασινάδες και ρόδι, ό,τι πρέπει για τις γιορτές. Πρώτης ποιότητας και ο σολομός του.

Ντ. Νικολάου

Αφοί Βασιλόπουλοι, Αλεξανδρής, Bio- Μελισσάνθη, μεγάλα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, E-bloko

Τηλ. παραγωγού: 27310-57.199

 

3. Αρκαδικό κοφινάκι

Αμιγώς κατσικίσια φέτα που στραγγίζει μέσα σε καλαθάκι, εξ ου και το όνομα. Ιδανικό για δυνατές, πιπεράτες τυρόπιτες και κάθε είδους τυρένιες παρασκευές, όπως επίσης και για σαγανάκι με σουσαμένια επικάλυψη.

Ε. Φυλακούρη, Ν. Τρέσσου

Αλεξανδρής, Εύγευστον, Κουτρουμάνος, Εργον

Τηλ. παραγωγού: 2710-572.300

 

4. Βιολογική μαρμελάδα ροδιού

Αρωματική μαρμελάδα εκ Κορινθίας, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και κατακόκκινο χρώμα του ροδιού. Ιδανική για τα εορταστικά πρωινά και γλυκά. Επίσης, με το κατάλληλο «μαγείρεμα» θα γίνει σάλτσα για τα χριστουγεννιάτικα ψητά μας.

Μ. Βασιλοπούλου

Αφοί Βασιλόπουλοι, Μανδραγόρας, Παντοπωλείον Μεσ. Διατροφής, Αγροτική γωνιά

Τηλ. παραγωγού: 27420- 22.168

 

5. Καλαματιανά άλλαντα

Διαλεκτά τα αλλαντικά του Οικονομάκου από ντόπια χοιρινά, χωρίς συντηρητικά: τα λουκάνικα μοσχοβολάνε πορτοκάλι, ενώ το παστό χοιρινό καπνίζεται με άγρια βότανα του Ταΰγετου. Τα σερβίρουμε ως μεζέ ή αρταίνουμε σούπες, πίτες, τάρτες, σαλάτες.

Αγγ. Ρέντουλας

Μοιρόπουλος, Μιράν

Τηλ. παραγωγού: 27210-28.718  

 

6. Μέγας Οίνος Σκούρας

Το πρώτο κρασί του εξαιρετικού οινολόγου παραγωγού Γιώργου Σκούρα από το Αργος, ένα διαχρονικά επιτυχημένο χαρμάνι Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon, που αντέχει στο χρόνο.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες

Τηλ. παραγωγού: 27510-23.688

image 

1. Μέλι δρυός και ανθέων

Το βιολογικό Κτήμα Φούγκα στην Ηλεία παράγει ένα εκλεκτό, άθερμο μέλι. Ελάχιστα φιλτραρισμένο, περιέχει ποσότητες γύρης· με πυκνό άρωμα και γεύση πληθωρική. Θαύμα με γιαούρτι, με τυριά και, φυσικά, σε μελομακάρονα και δίπλες.

Ν. Μακρυωνίτου 

Bio Μελισσάνθη, Μιτάτο Μασαούτη, Prasino Biomarket 

Τηλ. παραγωγού: 26220-93.418

 

2. Μανιάτικο σύγλινο

Τραχύ, δυνατό, μπαρουτοκαπνισμένο, άγριο, σαν τη Μάνη. Εξαιρετικά νόστιμο. Από τον Κουράκο στην Αρεόπολη.

Χ. Πέσκιας

E-bloko, Νικόλαρος (Βαρβάκειος) & διάθεση με τηλ. παραγγελία.

Τηλ. παραγωγού: 27330-51.449

 

3. Τα εκλεκτά «ξινά» της Σκάλας

Λίγο το αγροτικό ταλέντο των ντόπιων παραγωγών, λίγο το μικροκλίμα και το έδαφος, τα εσπεριδοειδή που παράγονται στη Σκάλα Λακωνίας είναι από τα καλύτερα της χώρας. Εύχυμα, εύοσμα, εύγευστα, τέλεια. Από πορτοκάλια τώρα έχουν New Hall, Ναβαλίνες και Μέρλιν. Σημειώστε πως ο συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται στην περιοχή έχει ξεκινήσει να κάνει εξαγωγές.

Αγγ. Ρέντουλας

Αναζητήτε τα σε λαϊκές, μανάβικα και ορισμένα σούπερ μάρκετ.

image 

1. Απόσταγμα οίνου παλαιωθέν

Το ελληνικό μπράντι από Σιδερίτη, την ποικιλία που χρωστάει την επιβίωσή της στον Θανάση Παρπαρούση. Δοκιμάστε το σκέτο μετά το δείπνο ή συνοδεύοντας μια παλιομοδίτικη τούρτα Saint Honoré.

Μ. Παπαδοπούλου

Vinifera, Ανθίδης, Δροσιά

Τηλ. παραγωγού: 2610-420.334

 

2. Σφέλα Λακωνίας

Τυρί άλμης όπως η φέτα, όμως πιο σκληρή και με άγρια, εκρηκτική γεύση που μουδιάζει τον ουρανίσκο, προϊόν ΠΟΠ. Απ’ όποιον παραγωγό και αν βρείτε, προμηθευτείτε ένα κομμάτι για να βάλετε μια «ιδέα» και στις τάρτες σας ή τις βελουτέ σας (στην πολτοποίηση).

Αγγ. Ρέντουλας

Αραπιάν, Μοιρόπουλος

 

3. Γιαούρτι «Ο Ελατος»

Παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με την πετσούλα και τα γρομπαλάκια του, κρεμώδες, αλλά όχι στραγγισμένο. Από το τυροκομείο των αδελφών Καπετάνου, στο Σχοινοχώρι Αργους. Από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει.

Κ. Πατέρα

Της Χήρας, Τσακανίκας, Γαλακτοπηγή, Αγνό μάρκετ κρέατος, Μαθιουδάκης

Τηλ. παραγωγού: 27510-22.718 

 

4. Ασπρολίθι Οινοφόρος

Από τους μαγευτικούς αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας ένας Ροδίτης του Αγγελου Ρούβαλη, από τα καλύτερα και πλέον κλασικά λευκά κρασιά της Ελλάδας. Φινέτσα, νεύρο, απίστευτη σχέση ποιότητας - τιμής.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες και σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 26910-29.415  

image

 

1. Λάδια απ’ τα λίγα

α) Πατρίδα της κορωνέικης ελιάς, η Πελοπόννησος φημίζεται για το λάδι της. Ανά περιοχή και γεύση. Από τη Σπάρτη το Θεράπνη και το Sparta (Ευοί Ευάν, Μπαλάσκας, Prasino, I love bio, E-bloko - Τηλ. παραγωγού: 27310-77.181) που παράγονται στο «βιολογικό» χωριό Κεφαλάς, εξαιρετικά σε ψάρια, τονίζουν αλλά δεν καλύπτουν τις γεύσεις. β) Η Εleia

(Ηπειρώτισσα, Degustation, Oliviers & Co - 26230-22.972), το πράσινο λάδι από τη δυτική Πελοπόννησο, με χόρτινες νότες, δυνατό και αρωματικό, το Ευγενές (ορισμένα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Proton, Θανόπουλος - Τηλ. παραγωγού: 6933-333.310) από την περιοχή του Κρανιδίου, στιβαρό - αμφότερα θα συνόδευαν τέλεια ένα ψητό μοσχάρι, κρύο ή ζεστό, αλλά και τη φάβα. 

Κ. Πατέρα, Αγγ. Ρέντουλας

 

2. Γραβιέρα Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου ή απ’ τ’ Ανάπλι;

α) Οι Πελοποννήσιοι ξέρουν και από... γραβιέρες. Γλυκιά αλλά στιβαρή η αρκαδική που φέρνει ο Μανδραγόρας, βουτυράτη, εύθρυπτη και αλμυροπικάντικη αυτή που φτιάχνουν οι μοναχές του Ι. Ησυχ. Τιμίου Σταυρού Κορινθίας (hypermarket Σκλαβενίτης), γεμάτη και ντελικάτη του Αναπλιώτη Ρόζη (Αραπιάν). β) Ο Μύτας (27510-20.930) στην Αργολίδα παράγει μια πιο πικάντικη εκδοχή, εξίσου αξιόλογη (Τσέλιγκας, Το Μαντρί). Οποια και αν επιλέξετε, θα πέσετε μέσα...

Αγγ. Ρέντουλας, Ν. Ισμυρνόγλου  

 

3. Κεφαλοπαρμεζάνα

Από το τυροκομείο της Φάρμας Λυκαίου Αρκαδίας. Αλμυρό και πιπεράτο, ελαφρώς πικάντικο, το προτείνω για τρίψιμο σε ζυμαρικά και ριζότο, αλλά και σε σαγανάκια που συνοδεύουν τσάτνι και μαρμελάδες με γλυκόξινα φρούτα.

Ν. Ισμυρνόγλου

Τσέλιγκας

Τηλ. παραγωγού: 27210-95.320 

 

4. Φέτες του Μοριά

Δεν υπάρχει, νομίζω, «καταυλακιώτικη» φέτα που να μην είναι αξιόλογη. Βαρελίσιες στην πλειονότητά τους, από καλό γάλα και με εξαιρετική, πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε τις καλαβρυτινές, π.χ. του Συνεταιρισμού. (Σκλαβενίτης, Τηλ. παραγωγού: 26920-22.628) και του Μενεγάτου (Carrefour, Βερό-πουλοςΤηλ. παραγωγού: 26920-22.297)



Φέτα βαρδουσιώτικη και «γαλλικά» κρασιά

Η Ρούμελη με τα τυριά της και το ξεχωριστό γιαούρτι της, η Εύβοια με τα δαμάσκηνα και τα σύκα της, αλλά και τις νέες ελπιδοφόρες επιχειρήσεις με επιτυχημένα προϊόντα, όπως τα μανιτάρια της «Δίρφυς» και η μπίρα «Septem»: όλα χωράνε στο γιορτινό μας τραπέζι.

image

1. Ευβοιώτικη Septem για κάθε μέρα

Η ζυθοποιία που άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού. Ποιότητα και συνέπεια υπεράνω όλων. Septem δηλαδή επτά, μία για κάθε μέρα. Επιλέγω τη Sunday’s Honey Golden Ale, και κάθε μέρα είναι Κυριακή!

Μ. Παπαδοπούλου

ΑΒ, Ανθίδης, Δροσιά, Wine Studio

Τηλ. παραγωγού: 22227-70.000

 

2. Λαδοτύρι Κωσταρέλου

Το καλό ελαιόλαδο γλυκαίνει την έντονη αλμύρα του, ενώ η εξάμηνη ωρίμαση κάνει τη γεύση του πιο περίπλοκη. Βγαίνει σε μικρά, καλοκαμωμένα κεφαλάκια, τα οποία μπορούμε να σερβίρουμε ολόκληρα σε πλατό τυριών, μαζί με μέλι και δυο-τρεις ημίγλυκες μαρμελάδες. Σταθερά εξαιρετική η φέτα και το γιαούρτι του τυροκομείου.

Ν. Μακρυωνίτου

Κωσταρέλος (πρατήρια)

Τηλ. παραγωγού: 22990-25.569

 

3. Κεφαλίσιο Καρύστου

Δεν θυμίζει τα αγρίως αλατισμένα κεφαλοτύρια που γνωρίζουμε. Ετούτο το ευβοιώτικο έχει φινέτσα, χωρίς να υστερεί σε δύναμη, ζωηρό άρωμα γάλακτος και «μαλακή» γεύση. Εκλεκτό.

Αγγ. Ρέντουλας

Αραπιάν, Carrefour, Κρεοπωλείο Η Κάρυστος

Τηλ. παραγωγού: 6938-987.201

 

4. Φέτα από τα Βαρδούσια

Πικάντικη και βουτυράτη η βαρελίσια φέτα του Ραβάνη, από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, κλέβει την παράσταση στα τραπεζώματα των ημερών, ενώ λιώνει υπέροχα σε τάρτες και πίτες. Εξαιρετικό και το παγωτό του, με ιστορία από το 1952.

Μ. Χαψούλα

Ραβάνης, Κουκάς

Τηλ. παραγωγού: 22650 -63.214

 

5. Λουκάνικα περιωπής

Από την γκάμα της αλλαντοποιίας Μουτεβελή ξεχωρίζω τα μοσχαρίσια λουκάνικα με θυμάρι και κρασί, τα οποία προτείνω να ψήσετε άκοπα στο γκριλ και να τα σερβίρετε ως μεζέ με μια καλή πικάντικη μουστάρδα.

Ν. Δημητρίου

Σκλαβενίτης, ΑΒ, My Market, Βιδάλης, Δημουλάς, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 210-27.90.614

 

6. La Τour Melas από τη Φθιώτιδα

Σε μια κακοτράχαλη πλαγιά στον Αχινό Φθιώτιδος, ο Κύρος Μελάς και η οινολογική ομάδα Ζουμπούλη - Picard δημιούργησαν έναν αμπελώνα για να παράγει grands vins. To «La Tour Melas» είναι η απόδειξη στο ποτήρι.

Μ. Παπαδοπούλου

Vinifera, Ανθίδης

Τηλ. παραγωγού: 22380-41.286

image

 

1. Syrah collection Avantis

Δεν κουράζομαι να μιλάω για τα Syrah του Απόστολου Μούντριχα, γείτονα και φίλου μου, από την Εύβοια. Συγκεκριμένα το Collection έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλο κρασί. Αν βρείτε παλιές χρονιές, μη διστάσετε καθόλου. Από το 2003 έως τώρα είναι πραγματικοί θησαυροί.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες και σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 22210-55.350

 

2. Γκερεμέζι, το ελληνικό σεβρ

Γευστικά, το κατσικίσιο αυτό τυρί μπορεί να συγκριθεί με κάποια γαλλικά σεβρ. Εχει 18% λιπαρά και η κρεμώδης υφή του το καθιστά ιδανικό για τάρτες, άλειμμα και τυρογλυκά ή μαζί με μαρμελάδες για πρωινό. Αυτό με το μπούκοβο είναι ιδιαίτερα καυτερό - για τους πιο τολμηρούς.

Ν. Ισμυρνόγλου

Τσέλιγκας, Στεργίου, Nora's Deli, Kaida-cheese, Θανόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 210-38.16.169

 

3. Σύκα λιαστά

Οι ειδικοί λένε πως τα ξερά σύκα είναι ως επί το πλείστον «αγρίως» επιβαρυμένα με χημικά, επομένως η μόνη ποιοτική λύση είναι τα βιολογικά. Αν μάλιστα είναι ευβοιώτικα, που φημίζονται για τη νοστιμιά τους, τόσο το καλύτερο. Αυτά που σας προτείνουμε τα παράγει η βιοκαλλιεργήτρια Ευαγγελία Γκαμίλη στα βόρεια του νησιού, συλλέγονται με το χέρι και συσκευάζονται για την εταιρεία ΒΙ ΕΜ. Αφράτα, μαλακά, μεστά, ιδανικά για να φτιάξουμε το χοιρινό με λιαστά φρούτα της Εύης Βουτσινά ή για να τα βάλουμε σε μια άκρη στο πλατό με τα τυριά.

Ν. Δημητρίου, Αγγ. Ρέντουλας

Bio-Μελισσάνθη, Εύγευστον

Τηλ. παραγωγού: 6973-055.094

 

4. Γλυκόξινα και τραγανά

Τα δαμάσκηνα βιοδυναμικής καλλιέργειας της εταιρείας Ατραπός από τη Μενδενίτσα Φθιώτιδος αποξηραίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και συσκευάζονται σε κενό αέρος, δίχως συντηρητικά.

Ν. Μακρυωνίτου

Ελληνικά Καλούδια, Bio Μελισσάνθη, Prasino Biomarket

Τηλ. παραγωγού: 22350-51.089

image

1. Γαλοτύρι Μόρνου

Από την οικογένεια Γρατσάνη στο Καστράκι παράγεται αυτό το κρεμώδες, όξινο αιγοπρόβειο τυράκι. Δοκιμάστε το σε ριζότο και ζυμαρικά. Ωραίο και το αφράτο, μικρής παραγωγής, ανθότυρό τους.

Ν. Μακρυωνίτου

Πρατήριο Τυροκομικών Μόρνου

Τηλ. παραγωγού: 26340-52.800 

 

2. Baby πλευρώτους

Μικρόσωμα πλευρώτους της ευβοϊκής Δίρφυς, είναι μόλις λίγων ημερών και κόβονται μία μέρα πριν φτάσουν στο σημείο πώλησης. Είναι εύχυμα και σαρκώδη και ταιριάζουν ωμά με πράσινες σαλάτες και οσπριοσαλάτες, και σοτέ σε ριζότα και πλάι σε ψητά κρεατικά. Τέλειες και οι λεντινούλες.

Ν. Δημητρίου

Σκλαβενίτης, Μπαλάσκας, Παντοπωλείον της Μεσ. Διατροφής, Green Housewww.manitaropolio.gr

Τηλ. παραγωγού: 22280-29.211 

 

3. Αλλαντικά Ευρυτανίας

Από τον Προυσό και το αλλαντοποιείο Στρεμμένου, χοιρομέρι από ελληνικό γουρουνάκι, μαριναρισμένο σε κρασί, ψημένο σε ξυλόφουρνο μαζί με μαραθόριζα. Ωριμάζει αργά και κόβεται σε λεπτές φέτες. Εξίσου αξιόλογο το προσούτο ή ακροκώλιον, εκλεκτή η λόντζα και τα νέα λουκάνικα με πάπρικα. Χωρίς συντηρητικά.

Ν. Δημητρίου

Αφοί Βασιλόπουλοι, Κωσταρέλος, Στεργίου, Θανόπουλος, Μπαλάσκας

Τηλ. παραγωγού: 22370-80.810

 

4. Γιαούρτι σε γλυκά και αλμυρά

Τρυφερή γεύση, μαλακιά, με ωραία οξύτητα και υφή απαλή. Τα γιαούρτια του Δημητρίου από την Κερατέα, αγελαδινά και πρόβεια, είναι νόστιμα για να τα απολαύσουμε σκέτα, ενώ ταιριάζουν και σε σούπες (γαρνίρισμα), ριζότα, πίτες και γλυκά.

Ν. Μακρυωνίτου

ΑΒ, Carrefour, Σκλαβενίτης

Τηλ. παραγωγού: 22990-49.162

 

5. Πόσοι παστουρμάδες υπάρχουν;

Επανάσταση ο άοσμος παστουρμάς, χωρίς την έντονη οσμή από το τσιμένι. Δίνει γεύση σε σαλάτες, γεμίσεις, ομελέτες, αλμυρά κέικ και πίτες. Τυλίξτε επίσης μέσα σε λεπτές φέτες καροτοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα με μήλο, για τον μπουφέ. Για τους μερακλήδες, υπάρχει ο εκλεκτός καμηλίσιος, δύο-τρία είδη μοσχαρίσιου αλλά και ο πολύ καλός πρόβειος, με γεμάτη, έντονη γεύση.

Ντ. Νικολάου

Μιράν

Τηλ. παραγωγού: 210-49.13.768

 

6. Πηχτή α λα παλαιά

Ατόφια κομμάτια χοιρινού, καρότα, αρακάς δεμένα με ζελατίνη σε μπαστούνι. Ετούτη η πηχτή από μικρό εργαστήρι στον Ταύρο είναι ισορροπημένα ξιδάτη, ωραία καρυκευμένη, με φίνο άρωμα. Ζητήστε να την κόψουν σε λεπτές φέτες.

Αγγ. Ρέντουλας

Αραπιάν, Μεσσηνέζης

Τηλ. παραγωγού: 210-34.24.150

 

7. Μεσολογγίτικο fleur de sel

Η αφρίνα είναι 100% φυσικό προϊόν από τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Με διακριτικό θαλασσινό άρωμα και τραγανή υφή, αναβαθμίζει τα εδέσματα των ημερών.

Ν. Δημητρίου


Ξυγαλί και δραµινό τσορίθο

Ποτάμια και βουνά, δάση, μικρές πεδιάδες και η Θεσσαλονίκη με τους πρόσφυγές της δίνουν το χαρακτήρα των προϊόντων και της μαγειρικής. Ελιές και λάδι, φρούτα της Ημαθίας, αλλαντικά από τη Δράμα και τις Σέρρες, κασέρι Ξάνθης και Σοχού, ποντιακά τυροκομικά, αλλά και η καλύτερη ζαφορά στον κόσμο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

image 

 

1. Κανένας Ροζέ Τσάνταλη

Βαθυκόκκινο ροζέ, με ώριμα φρούτα, μπαχαρικά και καπνό, τιμά την τοπική ποικιλία Μαυρούδι, παντρεύοντάς τη με το κοσμοπολίτικο Syrah.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες, σούπερ μάρκετ

Τηλ. Παραγωγού: 23990-76.100

 

2.α. Τσορίθο απ’ τον τόπο σου Θα τρίβουν τα µάτια τους οι Ισπανοί όταν ανακαλύψουν ότι ο Δραµινός Σαρήµπογιας  (Sary) φτιάχνει µια εξαιρετική εκδοχή των περίφηµων ιβηρικών σαλαµιών και λουκάνικων. Aπό ντόπιο χοιρινό,  παπρικάτα, ό,τι πρέπει για τα γιορτινά πλατό (το σαλάµι), για µπρουσκέτες, ορεκτικές τηγανιές και τορτίγιες (το λουκάνικο). Ο ίδιος φτιάχνει επίσης καλούς παστουρµάδες, σουτζούκια κ.λπ.

Αγγ. Ρέντουλας

Αραπιάν, Αλεξανδρής, Της Χήρας, Παντοπωλείο Θεσσ/νίκης, Τυροκομικά Τρίκκη

Τηλ. παραγωγού: 25220-21.031

 

2.β. Σαλάμι μαργαριταρένιο

Από τη Μακεδονική Αλλαντοποιία, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά και σε σχήμα μαργαρίτας, το στιβαρό αυτό σαλάμι αέρος είναι μεζές που «σηκώνει» τσίπουρο.

Ε. Φυλακούρη, Ν. Τρέσσου 

Θανόπουλος, ΑΒ, Smart Price, 3B Market 

Τηλ. παραγωγού: 23820-24.422

 

 3. Καβαλιώτικη μοτσαρέλα Ζαρζαβατσάκη

Μια αλλιώτικη μοτσαρέλα, δίχως τις χαρακτηριστικές ίνες στην υφή της. Αν και μαστιχωτή, έχει κρεμώδη αίσθηση. Η γεύση της είναι πλούσια, πληθωρικά γαλατένια, με ωραία οξύτητα. Παράγεται και καπνιστή.

Ν. Μακρυωνίτου

Αλεξανδρής, Τυριά Κορυφών

Τηλ. παραγωγού: 6985-084.843

 

4. Καπνιστό κοκκινοπίπερο

Ο Θεόδωρος Μπόλκης καλλιεργεί στην Αριδαία την ντόπια ποικιλία πιπεριάς «καρατζόβα». Την ξεραίνει φυσικώ τω τρόπω και την καπνίζει με ξύλο οξιάς. Το αποτέλεσμα; Γλυκιά, πυκνή μυρωδιά καπνιστής πάπρικας - τύφλα να ’χουν οι διάσημες σπανιόλες!

Αγγ. Ρέντουλας

Σέσουλα της Γειτονιάς, Box Gourmet

Τηλ. παραγωγού: 6978-379.666

 

5. Aceto Botanico 2 ετών Lazaridi

Εκτός από εξαιρετικά κρασιά, το Κτήμα Λαζαρίδη στη Δράμα παράγει και μια σειρά από εκλεκτά ξίδια. Εξαίσιο, φίνο, με σύνθετη γεύση, ήπια γλυκιά, αλλά και προσιτό οικονομικά, αυτό από οξοποίηση σταφυλιών της γαλλικής ποικιλίας Semillon που παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Ν. Μακρυωνίτου

ΑΒ, Greece and grapes, Επίλεκτο

Τηλ. παραγωγού: 25210-82.231

image

1. Κοζανίτικο λάδι λευκής τρούφας

Το μικροσκοπικό αυτό μπουκαλάκι των 100 ml αρκεί για πάμπολλα μαγειρέματα. Λίγες σταγόνες αρκούν για να δώσουν το θεσπέσιο άρωμα της λευκής τρούφας σε ριζότο, ζυμαρικά, πουρέδες, πατατοσαλάτες. Σημειώστε πως το άρωμα δεν έχει ξεθυμάνει εδώ και μήνες.

Μ. Χαψούλα

Ε-bloko, Μανδραγόρας, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 24610-28.958

 

2. Κασέρι Σοχού ή Ξάνθης;

Στην «κασερομάνα» Μακεδονία παράγονται δύο από τις καλύτερες εκδοχές του παραδοσιακού ελληνικού τυριού. α)Το πρώτο καμωμένο με την παμπάλαιη συνταγή της οικογένειας Προίκα. β) Το δεύτερο από έναν sui generis παραγωγό, τον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη, αμφότερα εκλεκτά, με αυθεντική, πικάντικη γεύση, προϊόντα ΠΟΠ. Τα συνταιριάζουμε με ώριμα κόκκινα κρασιά, ξερά φρούτα και καρπούς.

Αγγ. Ρέντουλας

Κασέρι Σοχού: σε σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 23950-22.052 

Ξάνθης: Μασούτης, Μιράν, Μανδραγόρας

Τηλ. Παραγωγού: 25410-27.053

 

3. Καπνιστά μύδια Πασχαλίδη

Για τα γιορτινά σας ουζάκια αναζητήστε έναν εκλεκτό μεζέ, τα καπνιστά μύδια. Ελληνικό προϊόν από το Φανάρι της Κομοτηνής. Εκεί παράγουν και εξαίσιο λυκουρίνο.

Ε. Βουτσινά

Μιράν, Salumeria

Τηλ. παραγωγού: 25310-35.567

 

4. Μικρασιάτικο με πράσινη πιπεριά

Σκληρό τυρί που φτιάχνεται στη Χαλκιδική, από 100% ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Η αλμυρή του γεύση εξισορροπείται ιδανικά από τη γλυκιά πράσινη πιπεριά. Δοκιμάστε το ως έχει, συνοδεία τσίπουρου χωρίς γλυκάνισο, αλλά και σε σαγανάκι. Παρασκευάζεται από το τυροκομείο Σταθώρη, που φτιάχνει και μια σειρά άλλων καλών τυριών, όπως το κατσικίσιο άλμης πετρωτό.

Γ. Παπαδημητρίου

Αλεξανδρής, Το ποντιακό, Νότης Τυροκομικά, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης

Τηλ. παραγωγού: 23770-22.603

 

5. Τυριά ποντιακής... τεχνοτροπίας

Στη Βάθη Κιλκίς, «Ραγιάν» στα Ποντιακά, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης φτιάχνει ιδιαίτερα τυριά, όπως οι προπάτορές του στον Πόντο. Ξεχωρίζουν το καπνιστό τυρί της σπηλιάς και η γλυκιά μαστιχωτή αγελαδινή πλεξούδα, ό,τι πρέπει για τα πλατό μας αλλά και για γκρατιναρίσματα. Εξαιρετικό και το ξυγαλί, βούτυρο που παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού (ξύγαλα), με γλυκό άρωμα, πλούσια γεύση και απαλή οξύτητα. Κατάλληλο για πάσης φύσεως μαγειρέματα.

Ν. Μακρυωνίτου, Αγγ. Ρέντουλας

Το ποντιακό, Ραγιάν, Θανόπουλος

Τηλ. παραγωγού: 23410-84.267

image

 

1. Χατζηβαρύτη Ορόσημο

 

Οταν το ερυθρό Ξινόμαυρο ενδύεται μανδύα λευκό και συμπεθεριάζει με τον Ροδίτη, έχουμε ένα εκρηκτικό κρασί μακράς αντοχής. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στην κάβα σας την επόμενη τριετία…τουλάχιστον!

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες και σούπερ μάρκετ

Τηλ. παραγωγού: 2310-215.259

 

2. Σερραϊκό βουβαλίσιο μπούτι

Φτιάχνεται από τον Μπόρα, από άπαχο βουβαλίσιο κρέας που σιτεύει υπό ειδικές συνθήκες, καπνίζεται με ξύλα οξιάς, μαρινάρεται και συσκευάζεται σε παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά. Η σημείωση στη συσκευασία, ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, καθησύχασε τις τύψεις μου που το κατανάλωσα μέσα σε μία μέρα.

Ιφ. Βιρβιδάκη

Ελληνικά καλούδια, Παντοπωλείο Θεσσ/νίκης, Διά τυρός

Τηλ. παραγωγού: 23270-31.109

 

3. Αερομάνουρο Βλάστης

Φτιάχνεται στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης από αιγοπρόβειο τυρόγαλο και κρέμα γάλακτος. Στεγνώνει στον αέρα, είναι μαλακό και έχει χαρακτηριστική βουτυράτη γεύση. Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες, σε μπρουσκέτες με μέλι, σε τάρτες και σουφλέ τυριών.

Γ. Παπαδημητρίου

Τυροκομικά Πλαζομίτης, Τυροκομείο Τζιάλλα

Τηλ. παραγωγού: 24620-28.638

 

4. Λικέρ Κράνο Κεχρή

Το υπέροχο λικέρ από άγριο κράνο θα σας γοητεύσει με την ισορροπημένη γεύση του, ανάμεσα σε οξύτητα και γλυκύτητα, με ένα bitter τελείωμα και άρωμα δαμάσκηνο. Σερβίρεται με τριμμένο πάγο.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε κάβες

Τηλ. Παραγωγού: 2310-751.283

image

1. Μπριζόλα καπνιστή και ζαφοριαστή

Φτιάχνεται στον Κρόκο Κοζάνης, εξ ου και το σαφράν ως συστατικό της παραγωγής του, το οποίο προσδίδει στο αλλαντικό αυτό χρώμα, αλλά και λεπτό άρωμα. Κατά τα άλλα, έχει ωραίο κάπνισμα και φίνα, ντελικάτη γεύση. Από την αλλαντοποιία Σκουτέλα.

Ν. Μακρυωνίτου

Μιράν

Τηλ. παραγωγού: 24610-64.127

 

2. Νωπά ορτύκια Αρτεμις

Από το πρότυπο εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων Αρτεμις, που λειτουργεί στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από το 1985, αυτά τα ξεχωριστής νοστιμιάς ορτύκια. Είναι μια εναλλακτική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Μπορείτε να τα απολαύσετε γεμιστά με μυρωδικά και λίγο καπνιστό χοιρινό (π.χ. σύγλινο ή μπέικον), ψητά και σερβιρισμένα με σάλτσα κρασιού.

Μ. Χαψούλα

ΑΒ, Θανόπουλος

Τηλ. Παραγωγού: 6977-281.130

 

3. Ακακίες sparkling Κυρ-Γιάννη

Η κατάλληλη ώρα για να απολαύσεις το απίθανο αφρώδες από Ξινόμαυρο είναι όταν έχεις τα κέφια σου -για να το γιορτάσεις- αλλά και όταν δεν τα έχεις, για να τα φτιάξεις.

Μ. Παπαδοπούλου

Σε σούπερ μάρκετ και κάβες

Τηλ. παραγωγού: 23320-51.100


πηγή: gastronomos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ