Τα cocktail αποκτούν ελληνικό άρωμα - με Visant , ρακόμελο, μαστίχα Χίου, Metaxa & όλα τα απογειωτικά μας οινοπνεύματα

Vinsanto, Μοσχάτο Σάμου, λικέρ Μαστίχας, Μetaxa, αφρώδη κρασιά, τσίπουρο και ρακόμελο… Όλα εμβληματικά ελληνικά ποτά, ανακατεύτηκαν με τη χορηγική υποστήριξη της εταιρείας Β.Σ. Καρούλιας Α.Ε. στο cocktail bar του Ελλάδα Γιορτή- Γεύσεις. Η πρωτότυπη αυτή προσέγγιση ήταν μια ακόμα καινοτομία του φεστιβάλ, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ανέδειξε τις δυνατότητες των τοπικών κρασιών, λικέρ και αποσταγμάτων στο shaker. 

Vinsanto, Μοσχάτο Σάμου, λικέρ Μαστίχας, Μetaxa, αφρώδη κρασιά, τσίπουρο και ρακόμελο… Όλα εμβληματικά ελληνικά ποτά, ανακατεύτηκαν με τη χορηγική υποστήριξη της εταιρείας Β.Σ. Καρούλιας Α.Ε. στο cocktail bar του Ελλάδα Γιορτή- Γεύσεις. Η πρωτότυπη αυτή προσέγγιση ήταν μια ακόμα καινοτομία του φεστιβάλ, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ανέδειξε τις δυνατότητες των τοπικών κρασιών, λικέρ και αποσταγμάτων στο shaker. 

 

Ανάμεσα στις τοπικές λιχουδιές, τις νοστιμιές και τις παραδοσιακές γεύσεις που μας πρότεινε το φεστιβάλ κάναμε απολαυστικά διαλείμματα στη μπάρα για να δοκιμάσουμε Ακακίες κυρ- Γιάννη με πουρέ φράουλας, Κρεταράκι μέλι με χυμό πορτοκάλι και σιρόπι κανέλας, ή για τους πιο τολμηρούς, σφαίρες με λικέρ μαστίχας βουτηγμένες σε φρούτα του πάθους. Για να το πετύχουμε στήθηκε ένα πλήρες cocktail bar με μια διαφορετική και μοναδική άποψη. Στη μπάρα του συγκεντρώθηκαν μόνο αντιπροσωπευτικά ελληνικά αλκοολούχα ποτά, τα οποία και αποτέλεσαν το βασικό συστατικό των  δημιουργικών αναμείξεων. Η  πρωτοβουλία αυτή είχε σαν στόχο να αναδείξει το ποιοτικό δυναμικό και τις δυνατότητες των ελληνικών ποτών για την δημιουργία cocktail υψηλού επιπέδου, αντίστοιχου με αυτά που στηρίζονται στα διεθνή διάσημα brands. Η υλοποίηση της ιδέας έγινε δυνατή χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρείας Β.Σ. Καρούλιας, η οποία παράλληλα πρόσφερε και τα απαραίτητα ποτά και υλικά. Ο Άρης Χατζηαντωνίου, συνεργάτης της εταιρείας, εισηγητής στο leading bartender society και ένας από τους πιο δημιουργικούς bartenders ήταν ο άνθρωπος που ζωντάνεψε το cocktail bar του φεστιβάλ και μας σέρβιρε τις κλασικές και μοντέρνες συνταγές με το ελληνικό αρωματικό και γευστικό ταπεραμέντο. 


Για περισσότερα όμως σχετικά με την ενδιαφέρουσα αυτή προσέγγιση των ελληνικών αλκοολούχων συναντήσαμε τον Άρη Χατζηαντωνίου και η κουβέντα μαζί του ήταν παραπάνω από ευχάριστη, λόγω…θέματος : cocktail με ελληνικά προϊόντα.

Άρης Χατζηαντωνίου

Άρης Χατζηαντωνίου

- Τι εντυπώσεις σας άφησε το φεστιβάλ Ελλάδα, γιορτή γεύσεις

Μια πραγματική γιορτή γεύσης! Τρομερό κλίμα από τους εκθέτες και τους επισκέπτες! Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα πόσα και πόσο ποιοτικά προϊόντα υπάρχουν. Συγχαρητήρια σε όλα τα "ανήσυχα πνεύματα" πολλών παραγωγών που δεν σταματάνε να δημιουργούνε και να εντυπωσιάζουν...

 

- Ποια σχόλια εισπράξατε από τον κόσμο…

Τα σχόλια ήταν θετικά, από όλους με τους οποίους  ήρθα σε επαφή στην έκθεση. Όλες οι ηλικίες , επαγγελματίες και μη, είχαν όρεξη για χαλαρή κουβέντα και γευστικές δοκιμές. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη τέτοια εκδήλωση με τέτοια διάθεση και ενδιαφέρον. Τώρα, όσο αφορά την δική μας παρουσία και το cocktail bar: η αντίδραση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης. Οι περισσότεροι με έκπληξη δήλωναν πως δεν περίμεναν ποτέ να γευτούν cocktail με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.  Όσοι δηλώνανε δύσπιστοι για το αποτέλεσμα, μια δοκιμή τους έπειθε για το αντίθετο.

 

- Πόσο ενδιαφέροντα είναι τα cocktails με ελληνικά προϊόντα;

Είναι πολύ ενδιαφέροντα και γευστικά. Η γκάμα των ελληνικών προϊόντων είναι τεράστια και παρά πολύ ποιοτική. Η εταιρεία Καρούλιας έχει την τύχη να αντιπροσωπεύει πολλά από αυτά, γεγονός που μας έδωσε πολλές δυνατότητες για πρωτότυπους συνδυασμούς και για γευστικές προτάσεις. Με μεγάλη μου χαρά είδα την αποδοχή του κόσμου σε cocktails με τσίπουρο, ρακόμελο, metaxa κ.α. Ελπίζω να δώσαμε ιδέες και στους συναδέλφους μας που εργάζονται σε τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν τρομεροί συνδυασμοί που μπορούν να αναδείξουν τα εγχώρια προϊόντα για την δημιουργία εξαιρετικών cocktail.

 

- Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα ελληνικά προϊόντα για cocktails;

Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω... Οι αφρώδεις οίνοι, το τσίπουρο, το ρακόμελο, το Μetaxa, η μαστίχα, το κάρδαμο, η λουΐζα, το τριαντάφυλλο, μπαχαρικά, φρούτα και ιδιαίτερα εσπεριδοειδή, το ούζο, το γάλα, το γιαούρτι και πολλά πολλά ακόμα...

 

- To Μetaxa είναι ένα εμβληματικό ελληνικό αλκοόλ, που υπάρχει σε όλα τα μπαρ του κόσμου. Τι δυνατότητες βρίσκετε να έχει σε συνδυασμούς και  χρήσεις στα cocktails;

Το Metaxa είναι ένα "πολυεργαλείο" στα χέρια ενός barman. Σαν βάση έχει όλες τις προϋπόθεσεις για τη δημιουργία πολύ ιδιαίτερων cocktail. Ο πλούσιος αρωματικός του χαρακτήρας διευκολύνει τις ζεστές αναμείξεις. Συνδυάζεται πολύ εύκολα με φρουτώδη λικέρ, μπαχαρικά και χυμούς από κόκκινα φρούτα.  Έχοντας γνώση και της ιστορίας του, νομίζω πως σε κάθε metaxa cocktail υπάρχει και ένας πιο ρομαντικός τόνος…

 

-Ποια ελληνικά λικέρ θα χρησιμοποιούσατε για cocktails;

Σίγουρα λικέρ μαστίχας και κίτρο Νάξου, είναι από τα αγαπημένα μου...

 

- Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συνταγές cocktail από τοπικά προϊόντα σε κάθε τόπο;

Είναι παρά πολύ σημαντικό. Είναι μια απόδειξη εμπιστοσύνης των bartender στα τοπικά τους προϊόντα.

 

- Πείτε μας λίγα για τις τάσεις που επικρατούν στα cocktail σήμερα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Η τάση είναι να γίνονται τα cocktail όσο το δυνατόν πιο ιδιαίτερα. Σίγουρα έχει επιστρέψει το vintage στη μόδα, αλλά πολλοί ασχολούνται με Πολυνησιακά, mediteranean, ή εισάγουν και τεχνικές της άπω ανατολής με το πλέον γνωστό Japanese bartending.

Οι συνταγές

 

Στο φεστιβάλ του αθηνοράματος, ο Άρης Χατζηαντωνίου δεν προλάβαινε να χτυπάει στο σέικερ του τα μοναδικά κοκτέιλ που εμπνεύστηκε. Φυσικά, του ζητήσαμε τις συνταγές και σας τις μεταφέρουμε.

 

Strawberry fizz. Βάζουμε 1 cl πουρέ φράουλας fabri σε ποτήρι σαμπάνιας και γεμίζουμε με παγωμένο κόκκινο αφρώδη οίνο Ακακίες κυρ Γιάννη.

Μe ma yo. Βάζουμε στο shaker 4 cl Μetaxa 2 cl σιρόπι ζάχαρης fabri, 1 κουταλιά του γλυκού στραγγιστό γιαούρτι και 2 cl φρέσκο χυμό λεμονιού. Ανακινούμε έντονα και διπλοσουρωνουμε σε ένα ποτήρι του μαρτίνι χωρίς πάγο. Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Βrut al. Σε ποτήρι σαμπάνιας βάζουμε 2 cl λικέρ πράσινου μήλου, 1 cl χυμό από φρέσκο λεμόνι και γεμίζουμε με κρύο αφρώδη οίνο Ωδή Πάνος (Κτήμα Σπυρόπουλου). Γαρνίρουμε με βεντάλια από πράσινο μήλο.

Honey pop. Βάζουμε στο shaker 4 cl «kretaraki μέλι», 2 cl λικέρ μπανάνας , 2 cl φρέσκο χυμό πορτοκάλι ,και 1 cl σιρόπι κανέλας. Ανακινούμε και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με στικ κανέλας και αποξηραμένη μπανάνα.

 

 

Εκτός από τα προαναφερθέντα δοκιμάσαμε και αρκετά άλλα κοκτέιλς που συνδυάζουν μοριακές τεχνικές με ελληνικά ποτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα.

 

-Grapes n apples

Ένα γλυκόξινο cocktail  με βάση τσίπουρο Τσιλιλή,  γεύση πράσινου μήλου και bitter σοκολάτας συνδυασμένο με βανίλια και εσπεριδοειδή

-Golden sour

Cocktail  γλυκού σαμιώτικου οίνου Vin doux με τόνους λεμονιού και ένταση από Metaxa 5*

-Vinsanto elegance

Επιδόρπιος παλαιωμένος κόκκινος οίνος από τη Σαντορίνη συνδυασμένος με ιβίσκο και άρωμα πορτοκαλιού

-Homer's fizz

Ξηρός αφρώδης οίνος συνδυασμένος με μαστίχα ,τόνους κόκκινου πιπεριού  και απαλή γεύση φρέσκου λεμονιού

Και λίγα λόγια για τον Άρη Χατζηαντωνίου

 

Πρώτη  επαφή του Άρη Χατζηαντωνίου με μπαρ ήταν το 1996 όταν δούλεψε σε ένα καφέ μπαρ στο Περιστέρι. Από τότε μέχρι σήμερα το bartending είναι η κυρία επαγγελματική του δραστηριότητα. Έντεκα καλοκαιρινές σαιζόν σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Κουρούτα, τρεις χειμερινές σαιζόν στη Γερμανία, μια στην Ολλανδία, δύο στα Ψαχνά Ευβοίας και ένα σύντομο πέρασμα από Ινδονησία και Ταϊλάνδη του χάρισαν μια μοναδική εμπειρία και ένα τεράστιο απόθεμα γνώσεων. Γύρισε στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια και είναι συνιδιοκτήτης και bar manager του Momix στον Κεραμεικό και στη Γλυφάδα, και του Vice Versa στο Γκάζι. Είναι επίσης δημιουργός του bar community, εισηγητής στο leading bartender society της εταιρίας Καρούλια και συνεργάζεται με τη σχολή Le monde. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια bartending, ζαχαροπλαστικής, οινολογίας και χημείας τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με λίγα λόγια, χάρη στην εταιρεία Καρούλιας ήταν ο ιδανικός άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή, στο σωστό μέρος.


athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ