Θεόδωρος Φέσσας : Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ

Δεν το φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Σαν τους ποδοσφαιριστές που αν και ακολουθούν πιστά την ομάδα μένουν μόνιμα στον πάγκο, καταδικασμένοι να μπαίνουν στο γήπεδο αλλαγή στο 89ο λεπτό και μόνο σε βαθμολογικά αδιάφορα παιχνίδια. Μέχρι που μη έχοντας απομείνει άλλη επιλογή, ο προπονητής υποχρεώνεται να τους βάλει να παίξουν στη βασική ομάδα - και μάλιστα στον τελικό. Η στιγμή αυτή για τον Θεόδωρο Φέσσα ήρθε στις 27 Φεβρουαρίου, όταν το ιερατείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τον κάλεσε να αναλάβει τη θέση του προέδρου για την επόμενη διετία, γράφει το newmoney.gr.



Είχαν προηγηθεί οι αρνήσεις του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ενώ η συμφωνία για επανεκλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου που ακολούθησε δεν κράτησε παρά 1-2 μέρες. Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν εκλέγεται, επιλέγεται. Τον διαλέγει το λεγόμενο «ιερατείο» που συνθέτουν παλιοί ηλικιωμένοι βιομήχανοι και η πρόταση της διοίκησης επικυρώνεται από τη γενική συνέλευση. Κατά παράδοση, ενώπιον της συνέλευσης τίθεται μία και μοναδική πρόταση. «Ο Δημήτρης το έχει παραξηλώσει με το φλερτ με την Αριστερά», έλεγαν μεταξύ τους τα μέλη του Συνδέσμου για τον Δασκαλόπουλο. Και εφόσον τα περιθώρια επιλογών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα, το «ιερατείο» σε ρόλο προπονητή έγνεψε στον Θεόδωρο Φέσσα. Μια ευκαιρία να δικαιολογηθεί η αναφορά περί «επιχειρήσεων» που ενσωματώθηκε στο αρκτικόλεξο ΣΕΒ. Ο Θ. Φέσσας, αν και μετέχει εδώ και χρόνια σε διάφορες θέσεις στη διοικητική δομή του ΣΕΒ και είναι 63 ετών, θεωρείται πως ανήκει στη νεότερη γενιά του πάλαι ποτέ Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Τυχερός

Για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ εχθροί και φίλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρόκειται για έναν Γκαστόνε, τον πιο τυχερό άνθρωπο που έχουν γνωρίσει. Ενώ η επαγγελματική του εικόνα είναι αυτή ενός συντηρητικού ανθρώπου, ο Θ. Φέσσας στην επιχειρηματική του πορεία έχει καταφέρει να διασωθεί όχι στο παρά πέντε, αλλά στο τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης. Ενα καπρίτσιο της τύχης τον οδήγησε τώρα επικεφαλής της ισχυρότερης εργοδοτικής οργάνωσης, αν και δεν διοικεί μια ιστορική ή στρατηγική επιχείρηση της χώρας, αλλά τον όμιλο Quest, ο οποίος στο εννεάμηνο του 2013 ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 482.000 ευρώ έναντι ζημιών 1,9 εκατ. πέρυσι. Η άνοδος στον προεδρικό θώκο του ΣΕΒ δικαιώνει τα χρόνια συνεπούς προσφοράς του στη διοίκηση του Συνδέσμου, αλλά ταυτόχρονα θεραπεύει τα πλήγματα που δέχτηκε κατά καιρούς ο εγωισμός του. Ορισμένοι -προφανώς και ο ίδιος- θυμούνται ακόμη ένα επιχειρηματικό πηγαδάκι στο περιθώριο κάποιας εκδήλωσης του ΣΕΒ, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ενας ανταγωνιστής του Θ. Φέσσα, ο οποίος μονοπωλούσε εκείνη την περίοδο τους διαγωνισμούς πληροφορικής, στράφηκε στον τότε πρόεδρο του Συνδέσμου, τον κ. Παπαλεξόπουλο, και τον ρώτησε: «Πρόεδρε, τον Θόδωρο τι τον θέλεις εδώ; Τι παράγει; Εισάγει κάτι κουτιά και συναρμολογεί κομπιούτερ». Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε πως παράγει software, το πηγαδάκι διαλύθηκε αμέσως και ο Θ. Φέσσας με τον ανταγωνιστή του έλυσαν την επομένη τις διαφορές τους τηλεφωνικά. Τώρα ήρθε η ώρα της εκδίκησης ή της δικαίωσης, αν προτιμάτε.

Από τα Εξάρχεια στη Βουλιαγμένη

 Ο Θ. Φέσσας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951, αλλά μεγάλωσε στη Νεάπολη Εξαρχείων. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του δασκάλα. Εξυπνος και καλός μαθητής, πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Εκεί γνωρίζεται και αποκτά φιλικούς δεσμούς με έναν συμφοιτητή του, ο οποίος έρχεται στη σχολή από το Χαλάνδρι. Το όνομά του, που θα γίνει αργότερα ευρύτερα γνωστό και όχι μόνον στους επιχειρηματικούς κύκλους, είναι Γιώργος Κορωνιάς.

Μετά το Πολυτεχνείο θα συνεχίσει τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παίρνει master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Επιστρέφει στην Αθήνα και εργάζεται αρχικά ως ελεύθερος επαγγελματίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ. Τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα θα γίνουν με μια μικρή εταιρεία που εισάγει εκτυπωτές με την επωνυμία STAR. Το 1981 ιδρύει την Info Quest, που σήμερα διανέμει προϊόντα πληροφορικής και αναπτύσσει λογισμικό.



Η εταιρεία κάνει τα πρώτα της βήματα, ενώ στο μεταξύ στη ζωή του νέου προέδρου του ΣΕΒ έχει μπει η Ευτυχία Κουτσουρέλη, η οποία θα γίνει όχι μόνο σύζυγος, αλλά και συνεταίρος του. Οι πληροφορίες θέλουν την κυρία Κουτσουρέλη να πούλησε κάποια διαμερίσματα που είχε η οικογένειά της και έτσι το ζεύγος Φέσσα απέκτησε την αναγκαία οικονομική βάση για να μεγαλώσει η Info Quest. Μαζί αποκτούν και δύο παιδιά, μια κόρη και έναν γιο, σήμερα 26 και 23 ετών αντίστοιχα, που σπουδάζουν.

Η Ευτυχία, Εφη την αποκαλούν όλοι, είναι μια ψηλή, οστεώδης γυναίκα, αεικίνητη, με απίστευτα αποθέματα ενέργειας. Εκρηκτικά δραστήρια και μανιώδης καπνίστρια. Οταν η Info Quest μπήκε στο Χρηματιστήριο, αλλά και σε άλλες συναντήσεις που είχε το ηγετικό δίδυμο της εταιρείας με δημοσιογράφους, οι διαφορές ήταν τουλάχιστον θεαματικές. Οση ώρα ο Θ. Φέσσας προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τους δημοσιογράφους με παύσεις που προσέθεταν έμφαση στα λεγόμενά του και διεισδυτικές ματιές, η κυρία Κουτσουρέλη είχε πάρει την μπάλα, είχε βάλει καλάθι, είχε ζητήσει time out, είχε οργανώσει την ομάδα και ξεκινούσε νέα επίθεση.

Αν ο ένας άνθρωπος που είχε σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική ανέλιξη του Θ. Φέσσα ήταν η κυρία Κουτσουρέλη, ο άλλος ήταν ο παλιός συμφοιτητής του Γ. Κορωνιάς. Οταν ο μετέπειτα manager της Vodafone έφυγε από την Ergodata, κάπου το 1990-’91, ο Θ. Φέσσας κάλεσε τον φίλο του και του πρόσφερε δουλειά στην Info Quest. Ο Γ. Κορωνιάς αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Σωκράτης Κόκκαλης του πρότεινε να δουλέψει γι’ αυτόν, καθώς έχει στον νου του το project Panafon-Vodafone. Ο Γ. Κορωνιάς εξήγησε την κατάσταση στον Θ. Φέσσα, ο οποίος κατανόησε τον πειρασμό της πρότασης Κόκκαλη στον Κορωνιά χωρίς μικρότητες.

Ο Γ. Κορωνιάς ποτέ δεν θα ξεχάσει την εξαιρετική αντιμετώπιση και την ευκαιρία που του έδωσε ο φίλος του και θεωρεί πως του χρωστά. Θα του το ανταποδώσει λίγα χρόνια αργότερα, καθώς τον βοήθησε με το know how που είχε να αποκτήσει την τέταρτη άδεια κινητής τηλεφωνίας. Ο Θ. Φέσσας επεκτείνεται το 2001 στις τηλεπικοινωνίες με την Q-Telecom. Ανταγωνιστές του, η Vodafone, η Telecom Italia και η Cosmote. Με δανειακές υποχρεώσεις 190 εκατ. και συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 300 εκατ. ευρώ η αγορά βοά ότι η Q-Telecom μένει από ρευστότητα και όλοι περιμένουν ότι η πτώση θα παρασύρει και την Info Quest. Τον Ιανουάριο του 2006 η ΤΙΜ Ηellas (νυν Wind) που έχει εξαγοραστεί από δύο επενδυτικά κεφάλαια -ΤPG και ΑΡΑΧ- δίνει το εξωφρενικό ποσό των 330 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει την Q-Telecom. Στην αγορά κυκλοφορεί η φήμη πως ο Θ. Φέσσας προσπαθούσε χωρίς επιτυχία λίγους μήνες πριν να πουλήσει την Q-Telecom για 100 εκατ. και ενώ είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση διασώθηκε με ένα deal 330 εκατ. ευρώ! Με την πληροφορική ασχολείται, αλλά τα χρυσοφόρα deals ο Φέσσας τα έκανε στην κινητή τηλεφωνία. Είχε προηγηθεί η πώληση μιας εταιρείας-παρόχου της Panafon, που λέγεται ότι του απέφερε τότε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, είναι επιχειρηματίας που του αρέσουν τα deals. To 1999 εξαγόρασε την εταιρεία ταχυμεταφορών ΑCS Courier και το 2006 τη Unisystems αντί 77 εκατ. από τον Δοξιάδη. Απέκτησε επίσης τη Rainbow που είχε την αντιπροσωπία της Apple και σήμερα πουλάει τα προϊόντα της στην Ελλάδα και στην Κύπρο μέσω της εταιρείας του iSquare. Κατέχει επίσης την Quest Energy, στην οποία με 45% συμμετέχει και η οικογένεια Δαυίδ.

Ο κατάλογος των επιχειρηματικών του προσπαθειών περιλαμβάνει και ατυχείς κινήσεις, όπως τη συμμετοχή στον λεγόμενο και κυπριακό πύραυλο του NASDAQ, την AremisSoft, η οποία έσκασε θεαματικά και η μετοχή της προσγειώθηκε ανώμαλα από τα 50 στα 5 δολάρια. Μεγάλη γκρίνια υπήρχε στην αγορά για το πώς χειρίστηκε η Unisystems το έργο της ηλεκτρονικής καταγραφής των ακινήτων των Ελλήνων για να επιβληθεί το ΕΤΑΚ. Επίσης, τα καταστήματα U -ίσως και λόγω της κρίσης- δεν κινήθηκαν ποτέ σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες του ομίλου. Πάντως στην αγορά σήμερα λένε ότι ο όμιλος Quest είναι συμμαζεμένος, σε αρκετά καλή κατάσταση, χωρίς μεγάλη δανειακή έκθεση, ενώ προσθέτουν πως έχει μειώσει το προσωπικό και συνεπώς τα έξοδά του.

Ο Θ. Φέσσας είναι ένα βιολογικό φαινόμενο. Εξήντα τριών ετών, και δεν έχει ούτε μια άσπρη τρίχα. Τόσο που χαιρέκακα ορισμένοι στην αγορά τον αποκαλούν «βαψομαλλιά». Ωστόσο οι φίλοι του υποστηρίζουν με πάθος ότι ανήκει στην πολύ περιορισμένη μειοψηφία των ανθρώπων που διατηρούν φυσικούς τόνους στα μαλλιά τους παρά την πάροδο της ηλικίας. Λένε μάλιστα πως έχουν εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής του υπό έντονο φωτισμό, με μεγεθυντικούς φακούς κ.λπ. χωρίς να ανακαλύψουν ίχνη βαφής. Κατόπιν των ερευνών αποδίδουν «κοράκου χρώμα το μαλλί» στην αταραξία που τον χαρακτηρίζει, καθώς ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ είναι από cool έως αναίσθητος.

Ενα δύσκολο διαζύγιο

Τα ανεξάντλητα αποθέματα αταραξίας ο Θ. Φέσσας τα χρειάστηκε όταν αντιμετώπισε το εξαιρετικά δύσκολο διαζύγιο που είχε με την Εφη Κουτσουρέλη. Πιθανόν πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά διαζύγια στην Ελλάδα, καθώς η κυρία Κουτσουρέλη -λόγω και της ενεργού συμβολής της στην ίδρυση του ομίλου- πήρε, κατά πληροφορίες, το 25% (άλλοι λένε το 50%) των μετοχών του ομίλου. Σίγουρα πάντως πήρε και τη μονοκατοικία που είχαν χτίσει στη Βουλιαγμένη, κοντά στον Αγιο Γεώργιο, ένα σπίτι με θέα στο Καβούρι και την παραλία του.

Γενικότερα, πάντως, ο Θ. Φέσσας δεν είναι άνθρωπος που ξεχνά τους συγγενείς και τους δικούς του ανθρώπους. Φροντίζει την ηλικιωμένη μητέρα του και κάθε χρόνο πηγαίνει μία εβδομάδα διακοπές με τους φίλους του από την εποχή του Πολυτεχνείου. Στους φίλους του επίσης, εκτός του Γ. Κορωνιά, συμπεριλαμβάνονται ο Ανδρέας Κορασίδης, ο Φωκίων Μπράβος, ο Σάκης Καλλιτσάντσης και άλλοι από τον χώρο των επιχειρήσεων. Φιλελεύθερος στις απόψεις, παραδοσιακός υποστηρικτής της Ν.Δ., λέγεται ότι βρέθηκε πολύ κοντά στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Καλές σχέσεις βέβαια έχει και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κ.ά. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο ΣΕΒ υπό την προεδρία του θα υιοθετήσει ένα πιο ταξικό πρόσωπο.  Σήμερα με τη σύντροφό του Μαρία Τσελέντη, συνιδιοκτήτρια τράπεζας στη Σιγκαπούρη από τον προηγούμενο γάμο της, εξακολουθεί να ζει στη Βουλιαγμένη. Εχει δύο αδυναμίες: η μία είναι το περπάτημα, καθώς μέρα παρά μέρα κάνει τη διαδρομή Βουλιαγμένη - Γλυφάδα. Η άλλη είναι η θάλασσα που τη χαίρεται με το σκάφος του. Μάλιστα πέρυσι στο Φισκάρδο πέρασε δύσκολες στιγμές όταν ένας Ιταλός έπεσε πάνω στο φουσκωτό όπου επέβαινε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η σύντροφός του.

Για τα επίσημα δείπνα -επαγγελματικά και μη- προτιμά το «Nobu» στον «Αστέρα» και το «Milos» στο «Χίλτον». Είναι κοινωνικός, μπον βιβάντ, αλλά ταυτόχρονα σφικτός και μετρημένος άνθρωπος. Αν και ανήκει στο club των επιτυχημένων και έχει μια αξιόλογη επιχειρηματική πορεία, λένε πως μάλλον αδικεί τον εαυτό του όταν επιδεικνύει μια κοινωνική ανησυχία για ανάπτυξη σχέσεων με ισχυρούς, επώνυμους και πλούσιους, ενώ του προσάπτουν και μια σχεδόν εφηβική στάση στη διαχείριση των προσωπικών του.  Ορισμένοι στην αγορά τον κατηγορούν για αλαζονεία, υποστηρίζουν πως «θεωρεί τον εαυτό του ως τον μεγαλύτερο Ελληνα επιχειρηματία» και γενικότερα πως η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από μια έπαρση. Γεγονός πάντως είναι ότι έχει επιβιώσει επιχειρηματικά σε έναν κλάδο όπου κατέρρευσαν μεγάλα ονόματα, όπως η Altec ή ο όμιλος Πουλιάδη. Το σίγουρο είναι πως αναλαμβάνοντας το πηδάλιο του ΣΕΒ θα χρειαστεί και πάλι το μείγμα ικανοτήτων και τύχης που τον οδήγησε εδώ που είναι σήμερα.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ