Λευκά ή πράσινα, μωβ ή άγρια είναι η εποχή των σπαραγγιών του πιο ''ευγενούς'' λαχανικού - φτιάξτε συναρπαστικές συνταγές: σουφλέ ή ομελέτα, σαλάτα ή συνοδευτικό‏;

Αν είστε τυχεροί, αυτή την εποχή θα βρείτε άγρια σπαράγγια στις λαϊκές. Σπάνια, γιατί η εποχή τους δεν διαρκεί πολύ αλλά και γιατί…λίγοι τα μαζεύουν. Ζεματίστε τα και φτιάξτε μια τραγανή σαλάτα με λαδολέμονο ή με μια βινεγκρέτ με λαδόξιδο. Ιδανική συντροφιά τους, τα αβγά. Θα χρειαστείτε αρκετές κορφούλες σπαραγγιών, όμως, για μια καλή ομελέτα, για να δώσουν τη γεύση τους.

Αν είστε τυχεροί, αυτή την εποχή θα βρείτε άγρια σπαράγγια στις λαϊκές. Σπάνια, γιατί η εποχή τους δεν διαρκεί πολύ αλλά και γιατί…λίγοι τα μαζεύουν. Ζεματίστε τα και φτιάξτε μια τραγανή σαλάτα με λαδολέμονο ή με μια βινεγκρέτ με λαδόξιδο. Ιδανική συντροφιά τους, τα αβγά. Θα χρειαστείτε αρκετές κορφούλες σπαραγγιών, όμως, για μια καλή ομελέτα, για να δώσουν τη γεύση τους.



Τα σωτάρετε αρχικά σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο -όχι πάνω από 1'- και κατόπιν προσθέτετε τα αβγά, καλά χτυπημένα με αλατοπίπερο. Ελαφρά σωταρισμένα σε βούτυρο θα τα βάλετε δίπλα σε αβγά ποσέ, που θα "σπάσουν" για να σκορπίσουν τον κρόκο τους δένοντας ιδανικά με το χόρτο. Εξαιρετικά και με μια στραπατσάδα "υγρή". Αυτά για τα άγρια, που ισχύουν, όμως και για τα καλλιεργημένα πράσινα σπαράγγια.

Tης Ντίνας Γκρουμούτη, athinorama.gr

Το πράσινο καλλιεργημένο σπαράγγι είναι πιο λεπτό από το λευκό και το μοβ και με πιο έντονη γεύση. Μπορούμε να το βράσουμε για 8'-10΄ (δεν πρέπει να μαλακώσει τελείως), να το ψήσουμε στη σχάρα ή στο γκριλ, να το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Ένα λαδολέμονο ή μια βινεγκρέτ με λίγη μουστάρδα είναι αρκετά για ένα κομψό και πολύ γευστικό ορεκτικό. Εκτός από τα αβγά, ταιριάζουν με το προσούτο και το ζαμπόν, την παρμεζάνα, λευκές σάλτσες με βάση το αβγό, μαγιονέζα με ψιλοκομμένη κάππαρη. Δεν χρειάζονται μπαχαρικά εκτός από μαύρο πιπέρι και τα μυρωδικά που θα τους βάλουμε είναι μετρημένα, για να μην σκεπάσουν τη λεπτή τους γεύση. Kαθαρίζουμε το μίσχο τους λίγα εκατοστά κάτω από την κορυφή, ξύνοντας την εξωτερική φλούδα και κόβουμε 2 εκ. περίπου από το τελείωμα, ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι.

Μόλις βράσουν τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό, για να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους και τα στεγνώνουμε επάνω σε πετσέτα. Αναγνωρίζουμε τα φρέσκα γιατί είναι στητά, με σκληρές και σφιχτές κορυφές και σπάζουν εύκολα. Τα διατηρούμε μέχρι δύο μέρες στο ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Μπορούμε να τα καταψύξουμε, κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακουλίτσες.

Πένες primavera

Πένες primavera

υλικά για 4 άτομα 500 γρ. πένες (ή πένες ριγωτές)
1 συσκευασία πράσινα σπαράγγια
300 γρ. φρέσκο αρακά 
200 γρ. μικρά τρυφερά κολοκυθάκια
3-4 σκ. σκόρδου σε λεπτά φετάκια
1 λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (από κομμάτι)
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε μήκος 6-7 εκ. από την κορυφή τους. Τα ξανακόβουμε στη μέση, κρατάμε τις κορυφές και ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φετάκια 1/2 εκ. Βάζουμε νερό να κοχλάσει και ζεματάμε για 3'-4' τον αρακά και τα σπαράγγια, χωρίς να τα αφήσουμε να μαλακώσουν πολύ. Τα βουτάμε αμέσως σε μια λεκανίτσα με παγωμένο νερό και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο για 1' (να μην πάρει χρώμα). Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατίζουμε και ανακατεύουμε 3'. Εν τω μεταξύ, έχουμε βάλει να βράσουν οι πένες al dente. Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε καλά και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τα σπαράγγια. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά 1' ανακατεύοντας να πάρουν το λάδι τα ζυμαρικά και προσθέτουμε 2 κ.σ. από το νερό των ζυμαρικών καθώς και το 1/3 της παρμεζάνας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 1' ακόμα, να αναμειχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε πιπέρι και το ξύσμα του λεμονιού. Προσθέτουμε 1 κ.σ. λεμόνι και δοκιμάζουμε αν χρειάζονται άλλο αλάτι. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και την υπόλοιπη παρμεζάνα και σερβίρουμε, καλύτερα από το ίδιο το σκεύος που παρουσιάζουμε στο τραπέζι.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις υπόλοιπες συνταγές

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ