Ηλίας Διαμαντόπουλος - O Έλληνας καμικάζι που απειλούσε να ρίξει το αεροπλάνο του στο τουρκικό προξενείο - ήταν γεμάτο από Έλληνες και Τούρκους! (Φωτό)‏

Θεσσαλονίκη 1981. Ώρα 11 το πρωί. Οι υπάλληλοι του τουρκικού προξενείου υποδέχονταν τους υψηλούς καλεσμένους για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Θεσσαλονίκη 1981. Ώρα 11 το πρωί. Οι υπάλληλοι του τουρκικού προξενείου υποδέχονταν τους υψηλούς καλεσμένους για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Τούρκος πρέσβης, σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, άρχισε την ομιλία του στην αυλή του σπιτιού που γεννήθηκε ο Ατατούρκ, αλλά λίγο πριν τελειώσει, ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο τύπου SX-AGT έκανε την εμφάνισή του πάνω από το χώρο της τελετής. Οι καλεσμένοι νόμιζαν αρχικά ότι επρόκειτο για μισθωμένο αεροπλάνο επιδείξεων από τους Τούρκους και περίμεναν να δουν τα ακροβατικά του πιλότου.

Ξαφνικά όμως, είδαν αξιωματικούς της χωροφυλακής να μπαίνουν πανικόβλητοι στο σπίτι του Κεμάλ και να ζητούν την εκκένωση του χώρου. Με τηλεβόες φώναζαν να απομακρυνθούν άμεσα οι κάτοικοι των γύρων πολυκατοικιών, οι υπάλληλοι των καταστημάτων στην οδό Αγίου Δημητρίου και οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από το προξενείο και την κατοικία του Κεμάλ.

Ο πιλότος του μονοκινητήριου Ηλίας Διαμαντόπουλος, 41 ετών, απειλούσε, ότι θα γίνει καμικάζι και θα ρίξει το αεροπλάνο στο προξενείο για να τους σκοτώσει όλους.

 

Το θρίλερ μόλις άρχιζε...

Όταν πολλαπλασιάστηκαν οι χαμηλές διελεύσεις πάνω από το προξενείο και τις ταράτσες των πολυκατοικιών, οι αρχές ενημέρωσαν τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Μίκρας.

Οι ελεγκτές επικοινώνησαν μαζί του και τον άκουσαν να απειλεί θεούς, δαίμονες και Τούρκους, λέγοντας ότι στο αεροπλάνο κουβαλούσε δύο τσάντες με εκρηκτικά.

«Είμαι αποφασισμένος να πεθάνω σκοτώνοντας και τους Τούρκους», απειλούσε και οι αρχές ανησυχούσαν ότι μάλλον εννοεί όσα λέει. Σε κάθε εφόρμηση του προς την πρεσβεία πλέον, έκανε χειρονομίες στον κόσμο και στους άνδρες των ΜΑΤ, που είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες.

Η εμπλοκή των Φάντομ

Μετά την εκκένωση της περιοχής και τη φυγάδευση των υψηλών προσώπων της ελληνικής και της τούρκικης κυβέρνησης, δόθηκε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να απογειωθούν δύο Φάντομ, για να εξαναγκάσουν σε προσγείωση τον επίδοξο καμικάζι.

Για να καταφέρουν οι αρχές να μεταπείσουν τον Διαμαντόπουλο, μετέφεραν στον πύργο ελέγχου τον αδερφό του Λάκη με σκοπό να τον συνετίσει. «Ηλία, σταμάτα τις τρέλες. Έχεις γυναίκα και παιδιά» του έλεγε συνεχώς από τον ασύρματο.

Η ώρα περνούσε αλλά ο καμικάζι ήταν ανένδοτος. Είχε κάνει περισσότερες από εκατό κάθετες εφορμήσεις τρομοκρατώντας τους πάντες. Η αγωνία σταδιακά κορυφωνόταν, καθώς τα καύσιμα του μονοκινητήριου εξαντλούνταν και ο Διαμαντόπουλος έκανε επικίνδυνα ακροβατικά σε χαμηλό ύψος, πάνω από το προξενείο.

Το κόλπο των αρχών

Είχε περάσει πλέον μιάμιση ώρα και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε. Τότε οι αρχές ζήτησαν από τον αδερφό του πιλότου να του πει ότι την εκδήλωση στο σπίτι του Κεμάλ παρακολουθούσαν η γυναίκα και τα παιδιά του. Ο Διαμαντόπουλος μόλις το άκουσε μαλάκωσε και πήρε την απόφαση να προσγειωθεί στη Μίκρα.

Ομάδες των ΜΑΤ που είχαν λάβει θέσεις στο αεροδρόμιο, όρμησαν και συνέλαβαν τον καμικάζι, μόλις έσβησε τη μηχανή του μονοκινητήριου.

 

Όταν οδηγήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μισούσε τους Τούρκους και ήθελε να τους εκδικηθεί. Κατά την ανάκριση του είπε τα εξής: «το 1974 επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι από το Ιράν, διέσχισα την Τουρκία.

Με συνέλαβαν και υπέστην φοβερούς εξευτελισμούς και κακοποίηση που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους». Η γυναίκα και ο αδερφός του τον περιέγραφαν ως έναν καλό οικογενειάρχη, που αγαπούσε την πατρίδα του και δεν σήκωνε προσβολές ούτε για τον εαυτό του, ούτε για τον τόπο του. Μετά το περιστατικό, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος ζήτησε συγνώμη από τον τούρκο πρέσβη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ