Κομμένα τα ποτά, το τσιγάρο, αρχίστε άσκηση, κοιμηθείτε περισσότερο: Τα 10 μυστικά για να μείνετε υγιής & όμορφη μετά τα 40

Ο Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός παθολόγος και επιστημονικός διευθυντής στο πρότυπο πολυιατρείο «Ορθοβιοτική Ιατρικη», αποκαλύπτει δέκα μυστικά για να παραμείνετε υγιείς μετά τα 40.



Αποφύγετε το τσιγάρο: Σε 20 λεπτά θα πέσουν οι παλμοί σας. Μέχρι την επόμενη μέρα θα έχει φύγει το περιττό μονοξείδιο του άνθρακα από το αίμα σας. Με τα χρόνια, θα μειωθεί στο μισό ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα.

Κινηθείτε: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για σχεδόν όλες τις ασθένειες. Σύμφωνα με τη μελέτη Framingham Heart Study, οι γυναίκες που είναι ιδιαίτερα δραστήριες απολαμβάνουν τρεισήμισι χρόνια περισσότερης ζωής. Η τακτική μετριοπαθής άσκηση βοηθά στην προστασία ενάντια σε καρκίνο, διαβήτη, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, ατυχήματα, κατάθλιψη, άγχος, νόσο Αlzheimer και μολύνσεις.

Υιοθετείστε τη μεσογειακή διατροφή: Ελαχιστοποιεί την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε trans-λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες, όπως παχυσαρκία και καρδιοπάθειες.

Προσέξτε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): Ένας ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9 θεωρείται φυσιολογικό βάρος. Αν ξεπεράσετε το 25, είστε υπέρβαρος και οτιδήποτε πάνω από 30 δείχνει παχυσαρκία.

Πιείτε μόνο ένα ποτό: Με περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα, αυξάνετε τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, κεφαλής, τραχήλου και του πεπτικού συστήματος, υπέρτασης, εγκεφαλικού και αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο αλκοόλ από τους άντρες, γιατί το σώμα τους παράγει λιγότερο από ένα ένζυμο που διασπά το αλκοόλ στο στομάχι, πριν απορροφηθεί από το αίμα.

Κοιμηθείτε καλά: Πολλές μελέτες επισημαίνουν πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, από απλά (μεγαλύτερη πιθανότητα κρυολογήματος και αύξηση βάρους), μέχρι πιο σοβαρά (μεγαλύτερος κίνδυνος υψηλής πίεσης, καρδιοπαθειών και διαβήτη).

Γίνετε ο συνήγορος του εαυτού σας: Δημιουργήστε καλή συνεργασία με τους γιατρούς σας. και δουλέψτε μαζί τους, ώστε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα για απεικονιστικές και κλινικές εξετάσεις. Να παρακολουθείτε καινούριες κηλίδες και εξογκώματα,
και οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνήθειές σας, όπως η όρεξη, η
ενέργεια, οι συνήθειες του εντέρου ή η διάθεση.

Μείνετε «συνδεδεμένοι»: Πολλές μελέτες έχουν υπογραμμίσει τη θετική επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην μετέπειτα πορεία της υγείας, βρίσκοντας πως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παρέμεναν κοινωνικά ενεργά, ζούσαν περισσότερο από αντίστοιχης ηλικίας μοναχικούς ανθρώπους.

Πείτε όχι στο άγχος: Λόγω άγχους, ο εγκέφαλος πυροδοτεί έναν καταρράκτη χημικών και ορμονών που εντείνουν τον καρδιακό παλμό, επιταχύνουν την αναπνοή, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Το αίμα γίνεται πιο «κολλώδες» με μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργηθούν θρόμβοι, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει φλεγμονώδεις ενώσεις.

Χρησιμοποιείστε συμπληρώματα επιλεκτικά: Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την πυκνότητα των οστών. Παρόλο που μπορείτε να λάβετε την προτεινόμενη καθημερινή δόση των 1.200mg ασβεστίου από τη διατροφή σας, οι μελέτες υποδεικνύουν πως οι περισσότερες γυναίκες δεν το παίρνουν.
Πολλές γυναίκες, επίσης, δεν έχουν επαρκή βιταμίνη D. Αν είστε (αυστηρά) χορτοφάγος θα πρέπει να παίρνετε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, βιταμίνη απαραίτητη για τα νεύρα, η οποία βρίσκεται σε τροφές που προέρχονται από ζώα.


onmed.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ