Ρευστότητα 1 δισ. στους μικρομεσαίους από το Ταμείο Εγγυήσεων

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να διοχευτευθεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές ΜμΕ έως το τέλος του 2013, με ευνοϊκά δάνεια από τις τράπεζες.

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να διοχευτευθεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές ΜμΕ έως το τέλος του 2013, με ευνοϊκά δάνεια από τις τράπεζες.

Σήμερα, υπεγράφη η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης 'Αννας Διαμαντοπούλου και του Έλληνα Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Πλούταρχου Σακελλάρη, παρουσία του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Γιοχάνες Χαν.

Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Σακελλάρης επισήμαναν τον στρατηγικό ρόλο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για την επιτυχία του Ταμείου. Συγκεκριμένα η υπουργός έκανε έκκληση στους τραπεζίτες και στις τράπεζες να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα την εκταμίευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί εθνική ανάγκη.

Σκοπός του Ταμείου, όπως τονίσθηκε και από την υπουργό και από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, είναι η άμεση χορήγηση κεφαλαίων για επενδύσεις και κεφαλαίο κίνησης και κατά προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήδη λαμβάνουν βοήθεια από διαρθρωτικά ταμεία. Σημειώθηκε ότι οι πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση και επισημάνθηκε ότι την τελική επιλογή για να δοθούν τα κεφάλαια θα την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες. Οι όροι των δανείων θα μοιάζουν με τα δάνεια που δίνει η ΕΤΕπ και δεν αφορά μόνο νέες επιχειρήσεις αλλά και παλαιές.

O Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα στηρίξει τη δραστηριότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση των ΜμΕ είναι καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, αυτό το καινοτόμο εργαλείο, μέσω του πολλαπλασιαστικού του αποτελέσματος, θα συμβάλει στην αποδοτικότερη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. που έχουν διατεθεί για την Ελλάδα. Βασιζόμαστε στην αγαστή συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΤΕπ θα μεριμνήσει ώστε τα ποικίλα χρηματοδοτικά προϊόντα και η τεχνογνωσία της να είναι έτοιμα προς χρήση προς όφελος της Ελλάδας κατά τα προσεχή έτη».

Εν όψει της ανάγκης, την οποία επισήμανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ενδυναμωθούν οι συνέργειες μεταξύ των δανείων της ΕΤΕπ και των κονδυλίων της Ε.Ε., το νέο αυτό εργαλείο εμφανίζεται στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσει την πραγματική οικονομία. Θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα για τη στήριξη των ΜμΕ και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τις ΜμΕ.


Όπως είναι ήδη γνωστό, το Ταμείο θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ 1:2 θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση βελτίωσης της αξιολόγησης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης προβλέπεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ποσοστού μόχλευσης από την πλευρά της ΕΤΕπ.

Η υπουργός Ανάπτυξης έκανε επίσης γνωστό πως σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Φιλικά Επιχειρηματική Ελλάδα.

Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε τα εξής, κατά τη σημερινή του ομιλία: 

Κυρία Υπουργέ,
Kύριε Επίτροπε,
Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα υπογράφουμε Συμφωνία Χρηματοδότησης για την δημιουργία ενός νέου και καινοτόμου εργαλείου για την ώθηση της επιχειρηματικότητας στην χώρα. Πρόκειται για το ειδικό ταμείο εγγυήσεων που θα παρέχει στήριξη σε δάνεια που χορηγούμε μέσω ενδιάμεσων Τραπεζών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το αναπτύξαμε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανταποκρίνεται στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιανουαρίου για μεγαλύτερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η στήριξή αυτή διευκολύνεται με χρησιμοποίηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μόχλευση των χρηματοδοτήσεών μας.

Το Ταμείο Εγγυήσεων θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, τόσο για τις συνεργαζόμενες τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις. Απευθύνεται κυρίως στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην χώρα, και κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις εκείνες που ήδη λαμβάνουν στήριξη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο Εγγυήσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαθέσει δάνεια προς Ελληνικές Τράπεζες ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Οι Τράπεζες με τη σειρά τους, και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τονίζω ότι αυτοί οι πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από Τράπεζες για αναχρηματοδότηση παλαιών πιστωτικών γραμμών. Επιτρέπεται όμως να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε το Ταμείο τάχιστα σε λειτουργία.

Θα διαθέσουμε αυτή τη ρευστότητα σε ελληνικές τράπεζες που πληρούν τις προϋποθέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Προϋπόθεση για να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι να υπάρξει ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις και να αποφασίσουν οι Τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν. Τονίζω, όπως κάνω πάντα, ότι η επιλογή της χρηματοδότησης των επενδύσεων γίνεται αποκλειστικά από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Το Ταμείο θα έχει ανακυκλούμενο χαρακτήρα, με δυνατότητα εκ νέου χρησιμοποίησής του για νέες χρηματοδοτήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι ήδη διαθέσιμα 300 εκατομμύρια ευρώ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τις σχετικές συμβάσεις υπογράψαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην Ελλάδα το 2011 χρηματοδοτήσαμε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες εταίρους μας 1.557 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που ανήκει στον Όμιλό μας και διαχειρίζεται το πρόγραμμα JEREMIE, έχει ήδη υπογράψει έξι συμφωνίες συνολικού ύψους 180 εκατομμυρίου ευρώ. Έτσι διοχετεύονται συνολικά 360 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, το Ταμείο επέλεξε πρόσφατα διαχειριστές κεφαλαίων για δύο νέα μέσα παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα διαθέτουν συνολικά περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ για συμμετοχές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως σε τεχνολογίες αιχμής.

Στην παρούσα μακροοικονομική συγκυρία, είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας να διατηρήσει η χώρα την επενδυτική της ικανότητα. Η σημερινή συμφωνία θα βοηθήσει σε αυτό το στόχο.

Παράλληλα δείχνει το δρόμο της αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία παρόμοιου Ταμείου Εγγυήσεων στην Πορτογαλία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό κα. Διαμαντοπούλου, τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη και τον Επίτροπο κ. Χάν για την άριστη και αποδοτική συνεργασία που μας οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Πηγή: www.kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ