Μόνο στο eirinika: Μυηθήκαμε στον «ναό» των απανταχού Ελλήνων gamers και φαν των επιτραπέζιων παιχνιδιών, την «Κάισσα»! Tι δοκιμάσαμε και τι σας προτείνουμε!

Φαντασία, χιούμορ, δημιουργικότητα και πρωτοτυπία. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για την ΚΑΙΣΣΑ, την Νο 1 ελληνική εταιρεία κατασκευής επιτραπέζιων παιχνιδιών, παιχνιδιών ρόλων και συλλεκτικών καρτών!

Μολονότι η εταιρεία Κάισσα ιδρύθηκε το 1985 από μια παρέα σκακιστών ως ένα αμιγώς σκακιστικό κατάστημα, σύντομα επέκτεινε τις δραστηριότητες της και σε άλλες, πρωτοποριακές για την Ελληνική αγορά κατηγορίες παιχνιδιών, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η κορυφαία Ελληνική εταιρεία στον τομέα της, κερδίζοντας διαρκώς φανατικούς οπαδούς!

Αξίζει να αναφέρουμε, πως κάθε χρόνο η Κάισσα διοργανώνει εκατοντάδες εκδηλώσεις με κορυφαία το Games Fair, την γιορτή των παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας, η οποία λαμβάνει χώρα  κάθε Δεκέμβριο στην Αθήνα, αλλά και τα Πανελλήνια πρωταθλήματα σε παιχνίδια με συλλεκτικές κάρτες και επιτραπέζια. Οι Έλληνες πρωταθλητές συμμετέχουν στη συνέχεια στα αντίστοιχα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα με συχνές διακρίσεις.

Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, επισκέφθηκαν το κεντρικό κατάστημα στην Καλλιδρομίου (Εξάρχεια) και μίλησαν με τον
Γιάννη Παλαιολόγο, τον υπεύθυνο Ελληνικών εκδόσεων της ΚΑΙΣΣΑ ζητώντας του να μας εξηγήσει τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής επιχείρησης, τις δυνατότητες των Ελλήνων gamers καθώς και να μας προτείνει ένα επιτραπέζιο παιχνίδ που θα μας κάνει να κολλήσουμε!

***********


Χάρης Αποστολόπουλος: Πώς ξεκίνησε η ιστορία της Κάισσα; Αν δεν κάνω λάθος, στην αρχή ήταν ένα αμιγώς σκακιστικό κατάστημα...

Γιάννης Παλαιολόγος: Η εταιρεία Κάισσα ιδρύθηκε το 1985 από μια παρέα σκακιστών πράγματι ως σκακιστικό κατάστημα. Σύντομα όμως (στις αρχές της δεκαετίας του 90) επέκτεινε τις δραστηριότητες της και σε άλλες, πρωτοποριακές για την Ελληνική αγορά κατηγορίες παιχνιδιών: τα Παιχνίδια Ρόλων, τα Παιχνίδια με Συλλεκτικές Κάρτες, τα Επιτραπέζια και τα Παιχνίδια με Μινιατούρες.

Μιλήστε μας για τα πολλά πρωτότυπα επιτραπέζια παιχνίδια δικής σας ιδέας και κατασκευής... Πού και πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα παιχνίδια της Κάισσα;

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούμε παιχνίδια Ελλήνων δημιουργών και εικονογράφων: Souvlaki Wars, Παλέρμο το Μεγάλο Ξεκαθάρισμα κ.ο.κ. (για τα οποία έχουμε δικαιώματα για όλο τον κόσμο), αλλά παράλληλα κυκλοφορούμε και μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών που είναι μεταφράσεις ξένων (Ευρωπαϊκών κυρίως) παιχνιδιών, για τα οποία έχουμε τα δικαιώματα για την Ελληνική γλώσσα.

Τα παιχνίδια μας μπορεί κανείς να τα βρει κατ’αρχήν στην αλυσίδα καταστημάτων Κάισσα (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ συνεργαζόμαστε επίσης με πολλά καταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλυσίδα των Public, στην οποία θα βρει κανείς τα περισσότερα από τα παιχνίδια που έχουμε κυκλοφορήσει στα Ελληνικά.

Είστε η νο 1 Ελληνική εταιρεία στη διανομή Επιτραπεζίων, Συλλεκτικών Καρτών, Παιχνιδιών Ρόλων κοκ. Με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε;

Τα προϊόντα τα οποία δεν είναι δικά μας, έχουν καταγωγή κυρίως από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία. Κυρίως όμως είναι Γερμανικά (επιτραπέζια) και Αμερικάνικα (παιχνίδια με συλλ. κάρτες, παιχνίδια ρόλων και επιτραπέζια).

Οι πελάτες σας είναι ως επί το πλείστον, παιδιά και έφηβοι ή υπάρχουν και μεγαλύτερης ηλικίας;

Θέλουμε να αγκαλιάσουμε όλες τις ηλικίες! Βασικό χαρακτηριστικό των επιτραπέζιων παιχνιδιών μας, είναι ότι απευθύνονται ΚΑΙ σε ενήλικες, ΚΑΙ σε ανήλικους, μέχρι βέβαια κάποιας ηλικίας. Θα έλεγα ότι το εύρος ηλικιών που καλύπτουμε είναι από 6 έως 99 ετών. Φυσικά δεν θα πούμε όχι και σε κάποιον γηραιότερο των 99 που θα ήθελε να παίξει! (γέλια)

Μιλήστε μας για τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνετε, όπως το Games Fair, την γιορτή των παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε Δεκέμβριο στην Αθήνα. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή; Ποιο είναι το έπαθλο για τους νικητές;

Το Games Fair είναι μια γιορτή παιχνιδιών που λαμβάνει χώρα κάθε Δεκέμβριο σε κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό! Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, γίνονται συχνά εκδηλώσεις και πρωταθλήματα για διάφορα παιχνίδια. Πρόσφατα για παράδειγμα είχαμε στα επιτραπέζια τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα στους Αποίκους του Κατάν και στο Ticket to Ride, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνει το Πανελλήνιο του Wizard και στις 4 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του ιδίου παιχνιδιού. Εν τω μεταξύ, γίνονται τουρνουά για κάθε νέα έκδοση στα παιχνίδια με συλλεκτικές κάρτες όπως το Yu Gi Oh! και το Magic the Gathering, αλλά και πανελλήνια πρωταθλήματα.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι μεγάλη, και όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει και περισσότερο. Τα δώρα για τους νικητές είναι τα εισιτήρια για να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και δώρα σχετικά με το παιχνίδι που παίζεται: σπάνιες κάρτες, επιφάνειες παιχνιδιού, μπλούζες κλπ.

Όσοι διακριθούν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα παιχνιδιών με συλλεκτικές κάρτες και επιτραπεζίων που διοργανώνετε, συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους διαγωνισμούς. Αλήθεια πώς τα πηγαίνουν εκεί οι Έλληνες gamers; Είναι καλοί στη στρατηγική;

Όπως είπα και πριν, πράγματι οι νικητές συμμετέχουν στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με τα εισιτήρια τους για τις διοργανώσεις αυτές να είναι ως επί το πλείστον προσφορά της Κάισσας. Μπορώ να πω ότι πηγαίνουμε πολύ καλά σε αυτούς τους διαγωνισμούς: πέρυσι ο Παντελής Λιτσαρδόπουλος ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα Κάστρα του Μυστρά (Carcassonne), ενώ στο Yu-Gi-Oh! το 2012 ο Μιχάλης Παράσχος ήρθε 2ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τo 2013 ο Χρήστος Μπουνταλούδης το κέρδισε! Στο ίδιο παιχνίδι, πιο παλιά, το 2005, ο Μιλτιάδης Μάρκου είχε βγει Παγκόσμιος Πρωταθλητής!

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι με συλλεκτικές κάρτες; Το διαχρονικό «Magic», τα πασίγνωστα «Pokemon», το «Yu Gi Oh!» ή το «Lord Of the Rings»;

Όλα έχουν το κοινό τους. Αλλά αυτή τη στιγμή, λόγω και του πολύ καλού οργανωμένου παιχνιδιού τους, τα δυο κορυφαία παιχνίδια είναι το Yu-Gi-Oh! και το Magic the Gathering.

Η επιτυχία του δημοφιλούς «Tichu», του κινεζικού πόκερ δηλαδή, συνεχίζεται ακόμα ή κάπως... κόπασε;

Το παιχνίδι έκανε μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε (αν και είναι παλιό παιχνίδι… απλά τώρα τα τελευταία χρόνια μαθεύτηκε στη χώρα μας) και έχει ακόμα πάρα πολλούς πιστούς οπαδούς. Απλά μετά το αρχικό «μπαμ», τώρα οι πωλήσεις του είναι σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Ποιο πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι παρέας θα μας προτείνατε, το οποίο να είναι αρεστό και σε μεγαλύτερες ηλικίες;

Δύσκολα μου βάζετε! Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα αρέσουν και σε μικρούς και σε μεγάλους. Ένα από τα πιο δημοφιλή μας παιχνίδια είναι το «Dixit», όπου από μια απλή περιγραφή προσπαθείς να βρεις ποια από τις ανοιχτές κάρτες σου περιέγραψε ο αφηγητής. Αν τώρα ψάχνετε κάτι που να θέλει παρατηρητικότητα και  γρήγορα αντανακλαστικά, θα πρότεινα το «Jungle Speed». Αν θέλετε ένα παιχνίδι που θυμίζει παντομίμα, αλλά χωρίς κινήσεις (αλλά με εικόνες!), πολύ καλό είναι το «Concept». Αν πάλι δεν χορταίνετε τα παιχνίδια τύπου «Παλέρμο» (κλείσιμο και άνοιγμα ματιών, βρείτε τους Μαφιόζους μετά από συζήτηση και ψηφοφορίες), τότε το «Παλέρμο: το Μεγάλο Ξεκαθάρισμα» είναι ό,τι πρέπει. Θα μπορούσα να σας πω κι άλλα… αλλά τελικά φοβάμαι ότι θα σας τα πω όλα, γιατί το καθένα είναι πολύ καλό σε αυτό που προσφέρει…

Η προσωπική μου αδυναμία πάντως είναι ο «Μικρός Πρίγκιπας», βασισμένο στο γνωστό βιβλίο του Σαιντ Εξυπερύ. Η εικονογράφησή του είναι παρμένη μέσα από το βιβλίο, και το θέμα του πανέξυπνο: φτιάξτε τον δικό σας πλανήτη!


 
Ποιο παιχνίδι, δεν προλαβαίνετε να ακουμπήσετε στα ράφια σας και... εξαφανίζεται; Ισχύει για όλες τις ηλικίες; Αν όχι ποιο είναι το πιο δημοφιλές για τα παιδιά και ποιο για τους ενηλίκους;

Πολύ δημοφιλές είναι το «Dixit», κυρίως όμως σε μεγαλύτερους (αρέσει πολύ και στις γυναίκες, λόγω της εικονογράφησής του αλλά και του θέματός του). Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι «Κάστορες & Ποντίκια» (όχι ότι δεν παίζουν και μεγάλοι με αυτό – π.χ. εγώ με τη γυναίκα μου). Του έχουν μάλιστα βγάλει και παρατσούκλι: «τα Καστοράκια».

Επηρεαστήκατε καθόλου από την κρίση; Τι κάνατε για να την αντιμετωπίσετε;

Η κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, μας επηρέασε όλους. Πιστεύω πως, αυτό που αναθεωρήσαμε σε μεγάλο βαθμό, είναι ο τρόπος που διασκεδάζουμε. Πλέον ο κόσμος προτιμάει να διασκεδάζει στο σπίτι του με τους φίλους του ή την οικογένειά του, παρά να βγαίνει έξω. Εδώ έρχεται η Κάισσα, η οποία προσφέρει οικονομική διασκέδαση στο σπίτι για μικρούς και μεγάλους, χωρίς τον απομονωτισμό των υπολογιστών. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, έχουμε παιχνίδια για απογεύματα με την οικογένεια, για βραδιές με φίλους, ακόμα και για το μήνα του μέλιτος!


O Γιάννης Παλαιολόγος, υπεύθυνος Ελληνικών εκδόσεων της ΚΑΙΣΣΑ

Αυτό που προσπαθήσαμε, και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε, είναι να κρατήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας σταθερές (ή σε κάποιες περιπτώσεις να τις μειώσουμε κιόλας), όταν οι πιέσεις για αυξήσεις ήταν μεγάλες. Προτιμήσαμε να απορροφήσουμε εμείς τις όποιες αυξήσεις, για να παραμείνουν τα προϊόντα μας σε τιμές προσιτές για τον πελάτη. Επίσης, προσπαθούμε να προσανατολιζόμαστε προς πιο οικονομικές λύσεις παιχνιδιών, χωρίς όμως να ρίχνουμε την ποιότητα. Θέλουμε να προσφέρουμε στο κοινό καλό παιχνίδι, σε καλές τιμές.

Αν δεν κάνω λάθος, στο τέρμα της καθόδου της λεωφόρου Μεσογείων, υπάρχει ένα Κάισσα-cafe. Τι ακριβώς «παίζει» με αυτό; Είναι ένα μαγαζί όπου οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν την απόλαυση του καφέ με τα αγαπημένα τους επιτραπέζια; Τι άλλο μπορούν να κάνουν και ποιο τα ωράριό του;

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στη Μεσογείων 12, στους Αμπελόκηπους. Οι επισκέπτες του κάνουν ακριβώς αυτό που λέτε: πίνουν τον καφέ τους, και άμα θέλουν παίζουν και κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι (ή και πολλά: πολλοί πελάτες έρχονται και παίζουν με τις ώρες!). Εμείς προσφέρουμε, πέραν της εξυπηρέτησης που θα βρει κανείς σε μια καφετέρια, τους «game masters», δηλαδή παιδιά που γνωρίζουν καλά τα παιχνίδια, και αναλαμβάνουν να τα εξηγήσουν, ή να δώσουν διευκρινήσεις σε όποιον τις χρειάζεται. Είναι ένας ωραίος τρόπος να γνωρίσει κανείς τα παιχνίδια μας, και, αν κάποιο του αρέσει πολύ, να το αγοράσει κιόλας.

Στο Cafe λαμβάνουν χώρα και πολλά από τα τουρνουά που διοργανώνουμε. Έτσι, αν είναι ο δρόμος σας προς τα εκεί, μπορεί να πετύχετε και  κάποιο Πανελλήνιο πρωτάθλημα! Το ωράριό τους για το καλοκαίρι είναι κάθε μέρα (δηλ. ΚΑΙ τα Σαββατοκύριακα) από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΙΣΣΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ