Σειρά εκδηλώσεων ''Οι βιώσιμες πηγές ενέργειας προς όφελος των επόμενων γενεών'' στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, στις 19.00’ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Ενέργειας για όλους, το οποίο διακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, και με την υποστήριξη της εταιρείας EDF EN Greece, διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κοινού και του σχολικού κοινού σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, στις 19.00’

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Ενέργειας για όλους, το οποίο διακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, και με την υποστήριξη της εταιρείας EDF EN Greece, διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κοινού και του σχολικού κοινού σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας.

Τη στιγμή που σχεδιάζεται μία νέα ενεργειακή στρατηγική για την Ευρώπη, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μεταπηδήσουμε σε μία βιώσιμη οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ως κοινοτικό της στόχο, την κάλυψη του 20% των αναγκών σε συνολική ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση. Η Ελλάδα, ως χώρα του ήλιου και του ανέμου, προσφέρει ένα αξιόλογο δυναμικό ανάπτυξης ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης που θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, 19.00’, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι Έλληνες και Γάλλοι ειδικοί:
-    Patrick Criqui, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομίας της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενέργειας (EDDEN-CNRS) του Πανεπιστημίου της Grenoble,
-    Παντελής Κάπρος, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
-    Ιωάννης Τσιπουρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Μιχάλης Καϊταντζίδης, δημοσιογράφος με ειδίκευση στα ενεργειακά θέματα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Μια δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ενέργεια και κτίρια: λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον»,  θα οργανωθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 20 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, για το σχολικό κοινό, εκπαιδευτικά εργαστήρια με τίτλο ««Οι πρεσβευτές των βιώσιμων πηγών ενέργειας» προτείνονται στα σχολεία από τις 29 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και από τη 1η Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Αυτά τα διαδραστικά  προγράμματα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα της ενέργειας και των βιώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχο τους είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν, με διασκεδαστικό τρόπο, την ύπαρξη των διαφόρων πηγών ενέργειας και τα θέματα που τις αφορούν, προκειμένου να τους ωθήσει να αναλογιστούν τους τρόπους κατανάλωσης ενέργειας και να τους παρακινήσει να υιοθετήσουν μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά.
Στη διαδρομή του προγράμματος αυτού, οι μαθητές θα ανακαλύψουν μια έκθεση με τίτλο «Η ενέργεια, ποιες οι επιλογές για το μέλλον» του Ιδρύματος GoodPlanet και μια διαδραστική εφαρμογή «Το σχολείο της ενέργειας», ειδικά σχεδιασμένη, πειράματα και παιχνίδια on line.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ