Λωρήν Μπακόλ η καλλονή ... ταξιθέτρια έγινε σταρ του Χόλυγουντ - ο Χ. Μπόγκαρτ εγκατέλειψε την γυναίκα του & την παντρεύτηκε σε 3 μήνες!

Η βραχνή φωνή, η ιδιαίτερη ομορφιά και το χαρακτηριστικό της βλέμμα θα καθιέρωναν τη μεγάλη κυρία της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ στις συνειδήσεις του παγκόσμιου κοινού ως την αινιγματική σταρ των σκοτεινών φιλμ νουάρ.

Η κοπέλα που ξεκίνησε ως μοντέλο για να κατακτήσει ισότιμα κινηματογράφο και θέατρο θα άφηνε το στίγμα της στα κινηματογραφικά πράγματα του καιρού της, παρά το γεγονός ότι έβαζε πάντα πάνω από την καριέρα την προσωπική της ευτυχία.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/13/article-2723410-207DBA6800000578-638_306x423.jpg http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/13/article-2723410-207DB9DC00000578-115_306x423.jpg

Ο γάμος της εξάλλου με τον αστέρα του σινεμά Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ θα περιόριζε δραστικά την κινηματογραφική της πορεία, χαρίζοντάς της ωστόσο ανέμελες στιγμές και δύο παιδιά φυσικά.

Στις δεκαετίες που μέτρησε η καριέρα της Μπακόλ σε σανίδι και μεγάλη οθόνη θα μας άφηνε γερή παρακαταθήκη μια σειρά από αξιομνημόνευτες ερμηνείες που σφράγισαν πασίγνωστους ρόλους...

Πρώτα χρόνια

Η Lauren Bacall γεννιέται ως Betty Joan Perske στις 16 Σεπτεμβρίου 1924 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από μεσοαστική οικογένεια. Ο αλκοολικός πατέρας της θα εγκαταλείψει τη φαμίλια στην τύχη της πριν κλείσει η Λορίν τα 6 της, με την ίδια και τη μητέρα της να αλλάζουν αργότερα το επίθετό τους για να μην έχουν πια καμία σχέση με τον πατέρα: υιοθετούν το επώνυμο της γιαγιάς, Bacal, προσθέτοντας ένα «l» στο τέλος.

Συνεπαρμένη από το θέατρο και τον κινηματογράφο ήδη από νεαρή ηλικία, η Μπακόλ κάνει τα πάντα για να βρεθεί στις σκοτεινές αίθουσες: ούσα ακόμα στο Γυμνάσιο, αρχίζει να δουλεύει ως ταξιθέτρια.

Σύντομα θα κάνει το πέρασμα στο σανίδι, εμφανιζόμενη σε ρολάκια τόσο εντός όσο και εκτός Μπρόντγουεϊ.

Ταυτόχρονα εργάζεται ως μοντέλο και ήταν αυτή ακριβώς η ιδιότητά της που θα την έκανε πρωτίστως γνωστή: το 1943 εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Harper's Bazaar, με το νεαρό μοντέλο να ενθουσιάζει τη Νάνσι Χοκς, τη σύζυγο του περίφημου χολιγουντιανού σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς.

Με τη φορτική πίεση της συζύγου του λοιπόν, ο Χοκς συγκατατίθεται να δοκιμάσει την Μπέτι Μπακόλ.

Ενθουσιάζεται αμέσως και την παίρνει μαζί του στο Χόλιγουντ, λειτουργώντας ως μέντορας: της μαθαίνει ορθοφωνία και την πείθει να αλλάξει το όνομά της σε Λορίν, για να μην είναι τόσο έντονη η εβραϊκή της καταγωγή.

Η ίδια ωστόσο δεν θα νιώσει ποτέ άνετα με το όνομα που θα γινόταν έκτοτε παγκοσμίως γνωστή...

Καριέρα και έρωτας

Η πρώτη εμφάνιση της Λορίν Μπακόλ στον κινηματογράφο έρχεται νωρίς, με την ίδια να είναι μόλις 19 ετών: το 1944 συμμετέχει στην ταινία του Χοκς «To Have and Have Not» στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

Η επιτυχία της ταινίας εκτοξεύει αμέσως την Μπακόλ στην κορυφή και την κάνει έκτοτε σταθερή επιλογή στα φιλμ νουάρ! Οι κακές κριτικές που συγκέντρωσε ωστόσο η ερμηνεία της στην επόμενη ταινία, το «Confidential Agent» του 1945, λίγο έλειψε να υπονομεύσουν την καριέρα της, περισσότερες επιτυχίες έμελλε όμως να ακολουθήσουν σύντομα.

Η Μπακόλ και ο Μπόγκαρτ, ο οποίος ήταν κατά 25 χρόνια μεγαλύτερός της, σύντομα θα γίνονταν ζευγάρι, με τον διάσημο πρωταγωνιστή να χωρίζει μέσα σε λίγους μήνες τη σύζυγό του για να παντρευτεί τη Λορίν.

Στις 21 Μαΐου 1945 τελείται το γαμήλιο μυστήριο με κάθε επισημότητα.

Παρά τις ευτυχισμένες στιγμές δίπλα στον Μπόγκαρτ, η καριέρα της Μπακόλ τέθηκε πλέον σε δεύτερη μοίρα.

Η ίδια σχολιάζει: «Πολλοί σκηνοθέτες δεν με σκέφτονταν πλέον παρά ως γυναίκα του Μπόγκαρτ. Αυτό δεν οδηγεί φυσικά σε μεγάλη καριέρα και ξεκάθαρα εγώ δεν πάλεψα ποτέ για την καριέρα μου. Υποθέτω λοιπόν ότι κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Ήταν επιλογή μου».

Στα χρόνια που κράτησε ο γάμος της με τον αστέρα του κινηματογράφου, η Μπακόλ θα πρωταγωνιστούσε σε μόλις μία ταινία τον χρόνο. Το ζευγάρι εμφανίστηκε μαζί σε άλλα τρία φιλμ, τον «Μεγάλο Ύπνο» (The Big Sleep), το «Dark Passage» και το «Key Largo».

Η Λορίν και ο «Μπόγκι» απέκτησαν επίσης δύο παιδιά, τον Στίβεν και τη Λέσλι.

Το 1957 ωστόσο ο σύντροφος της ζωής της θα χαθεί από καρκίνο του πνεύμονα, αφήνοντας την Μπακόλ συντετριμμένη.

Αποσύρεται από τον κινηματογράφο για να ανασυγκροτηθεί.

Μοναδικό αξιομνημόνευτο στιγμιότυπο της εποχής είναι το σύντομο -και καταστροφικό- ειδύλλιο με τον Φρανκ Σινάτρα, το οποίο θα οδηγούσε σε έναν επίσης σύντομο -και ακόμα καταστροφικότερο- αρραβώνα.

Μετά το άδοξο τέλος της σχέσης, η Μπακόλ μετακομίζει στην Ανατολική Ακτή για να επιστρέψει στην πρώτη της αγάπη, το θέατρο.

Σύντομα όμως θα βάλει και πάλι την προσωπική της ζωή πάνω από την καριέρα της, παρά την πορεία που φάνηκε να εξασφαλίζει στο σανίδι.

Το 1961 παντρεύεται λοιπόν τον Jason Robards Jr., με το ζευγάρι να αποκτά ευθύς αμέσως τον απόγονό του, έναν γιο που ονόμασαν Σαμ.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αυτού γάμου, η Μπακόλ θα πρωταγωνιστήσει σε σχετικά λίγες ταινίες, με το διαζύγιο να έρχεται τελικά το 1969.

Παρά τα προσωπικά προβλήματα, της προτείνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο νέο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Applause» και η Λορίν δέχεται παρά το γεγονός ότι δεν είχε δοκιμαστεί ιδιαίτερα στο τραγούδι.

Το θεατρικό γίνεται αμέσως η κορυφαία επιτυχία της χρονιάς, με την ίδια να συγκεντρώνει διθυραμβικές κριτικές και να βραβεύεται με Τόνι ως η καλύτερη ηθοποιός του 1970.

Το δεύτερο Τόνι της καριέρας της θα έρθει το 1981, για τον ημι-αυτοβιογραφικό της ρόλο στο θεατρικό έργο «Woman of the Year».

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80, η Μπακόλ είχε ζήσει μια γεμάτη ζωή: μπαινόβγαινε στο Χόλιγουντ όποτε ήθελε και είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων για το υποκριτικό της ταλέντο τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματογράφο.

Το 1978 εκδίδει την αυτοβιογραφία της, το «By Myself», με το δεύτερο μέρος να ακολουθεί το 1994 («Now).]

Και στους δύο τόμους αποκαλύπτει με γενναιότητα τις δυσκολίες της ζωής της αλλά και μια σειρά από αμφιλεγόμενα θέματα, όπως ο αλκοολισμός και των δύο συζύγων της...

Κατοπινά χρόνια

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Μπακόλ θα περιόριζε δραστικά τις κινηματογραφικές της εμφανίσεις, μιλώντας μάλιστα ανοιχτά με περιφρονητικό τρόπο για τον τρόπο που δουλεύει το σύγχρονο Χόλιγουντ.

Παρόλα αυτά, έκανε δύο σύντομα περάσματα δίπλα στη Νικόλ Κίντμαν, στο «Dogville» και το «Birth», ενώ το 2007 θα τη βρει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «The Walker», πλαισιώνοντας τον Γούντι Χάρελσον και την Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Το 2009 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου της, με την ίδια να παραμένει ενεργή και ακμαία παρά τα σχεδόν 90 χρόνια της ζωής της.

Η Λορίν Μπακόλ ήταν ένας από τους τελευταίους κρίκους της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, με τον χρόνο να μην έχει αμβλύνει ούτε το πνεύμα ούτε τη γλώσσα της.

Ο ζωντανός θρύλος των κορυφαίων φιλμ νουάρ που όλοι λατρεύουμε δεν πρόκειται να ξεχαστεί, καθώς έχει τις μνημειώδεις ερμηνείες της για κληρονομιά...

 

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr / dailymail.co.uk

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ