Story: O Roy Subrata, ο Ινδός Κροίσος, πουλάει μέσα από τη φυλακή ακόμα & το φημισμένο ξενοδοχείο Plaza για να πληρώσει εγγύηση 1,6 δισ.!

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που μπαίνουν στη φυλακή και αναγκάζονται να πουλήσουν ακριβά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να πληρώσουν την εγγύηση και να βγουν. Και έπειτα υπάρχει και ο Subrata Roy ο οποίος ίσως χρειαστεί να αποχωριστεί το Plaza Hotel, ή και μερικά άλλα περιζήτητα ακίνητα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που μπαίνουν στη φυλακή και αναγκάζονται να πουλήσουν ακριβά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να πληρώσουν την εγγύηση και να βγουν. Και έπειτα υπάρχει και ο Subrata Roy ο οποίος ίσως χρειαστεί να αποχωριστεί το Plaza Hotel, ή και μερικά άλλα περιζήτητα ακίνητα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.



Ο Ινδός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ενός ομίλου που ονομάζεται Sahara Group που έχει συμφέροντα στα πάντα, από τον κλάδο χρηματοδότησης έως και τηλεοπτικούς σταθμούς και μια ομάδα της Φόρμουλα 1, είναι φυλακισμένος στο Tihar στο Νέο Δελχί από το Μάρτιο. Η εταιρεία κατηγορείται από τις ινδικές ρυθμιστικές αρχές πως άντλησε 240 δισ. ρουπίες (3,95 δισ. δολάρια) από την πώληση ενός μετατρέψιμου ομολόγου χωρίς να λάβει την απαιτούμενη άδεια. Ο Roy ισχυρίζεται ότι η εταιρεία του συμμορφώθηκε με την εντολή να επιστρέψει τα χρήματα που συγκέντρωσε από 30 εκατομμύρια καταθέτες.

Για να βγει από το Tihar, τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, ο Roy χρειάζεται να πληρώσει εγγύηση 1,6 δισ. δολαρίων. Ακόμη και για κάποιον ο οποίος ελέγχει 120 επιχειρήσεις και 146.000 στρέμματα γης, το ποσό είναι μεγάλο. Εξου και το «πωλητήριο» που μπήκε στο ξενοδοχείο-ορόσημο στη συμβολή των λεωφόρων Fifth Avenue και Central Park South –αλλά και οι ασυνήθιστες αλλαγές που έγιναν για τον 66χρονο Roy και την ομάδα του εντός φυλακής (Ο όμιλος Sahara αγόρασε το Plaza το 2012). Την 1η Αυγούστου, μια τριμελής επιτροπή δικαστών αποφάνθηκε ότι η αίθουσα συνεδριάσεων της φυλακής θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να γίνει κελί και γραφείο, εξοπλισμένο με συστήματα τηλεδιάσκεψης και εγκαταστάσεις διαδικτύου, καθώς και αρκετά κρεβάτια. Το δικαστήριο επέτρεψε επίσης στον Roy να έχει τέσσερα μέλη του προσωπικού του από τις 6 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εξηγώντας την ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές, οι δικηγόροι του Roy κατέθεσαν στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα πως η εταιρεία απαιτεί μια «ευχάριστη ατμόσφαιρα» για να διαπραγματευτεί την πώληση.

Η εξασφάλιση ενός ευχάριστου περιβάλλοντος φαίνεται να αποζημιώνει το δικαστήριο που σύντομα ενδέχεται να λάβει την πολυπόθητη εγγύηση. Ο όμιλος Sahara βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Σουλτάνο του Μπρουνέι για το Plaza καθώς και για το Dream Downtown Hotel στο Μανχάταν και το Grosvenor Hotel στο Λονδίνο, μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές προσκείμενες στη συμφωνία.

Τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό, αλλά ήδη οι επικριτές του σουλτάνου και της υιοθέτησης του ισλαμικού νόμου από το Μπρουνέι προειδοποιούν κατά της εξαγοράς ενός κτιρίου-ορόσημου της Νέας Υόρκης. Τον Απρίλιο, η χώρα υιοθέτησε έναν ποινικό κώδικα που προβλέπει το θάνατο διά λιθοβολισμού για βιασμό, μοιχεία και σοδομισμό. Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποκαλώντας το λιθοβολισμό βασανιστήριο, δήλωσε ότι η «επιβολή θανατικής ποινής για ένα τέτοιο ευρύ φάσμα αδικημάτων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Ανήσυχοι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον ποινικό κώδικα για να επιτεθεί σε ομοφυλόφιλους και γυναίκες στο Μπρουνέι, διασημότητες, όπως η Ellen DeGeneres και ο Jay Leno απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ των ξενοδοχείων Beverly Hills Hotel και Hotel Bel-Air που ανήκουν στον Σουλτάνο.

The Plaza Hotel, New York

Τώρα η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), μια ομάδα που προωθεί τα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤ, έχει ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της εξαγοράς του Plaza από τον Σουλτάνο. «Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι θα μπορούσε να αρχίσει να εκτελεί γυναίκες και άτομα ΛΟΑΤ στο Μπρουνέι ήδη από του χρόνου», δήλωσε ο Ty Cobb, διευθυντής παγκόσμιας δέσμευσης της HRC. «Η ροή αμερικανικού κέρδους από τα ξενοδοχεία του προς το καθεστώς του, πρέπει να σταματήσει. Καλούμε όλους τους Νεοϋορκέζους να στείλουν ένα απλό και ευθύ μήνυμα προς το σουλτάνο: πάρε τις επιχειρήσεις σου αλλού».

Η HRC και άλλοι επικριτές του Σουλτάνου φέρνουν αποτέλεσμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορεί να μην είχαν αρκετή δύναμη να «τορπιλίσουν» τη συμφωνία, αλλά με το αφεντικό του πωλητή να έχει εγκλωβιστεί στη φυλακή, οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. Εάν οι επικριτές καταφέρουν τουλάχιστον να επιβραδύνουν την πώληση μέσω της ισχυρής διαμαρτυρίας, θα μπορούσαν να ωθήσουν το όμιλο Sahara να βρει έναν άλλον αγοραστή. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Sahara. Άλλωστε, όσο πιο πολύ διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερο ο Roy παραμένει στη φυλακή του Tihar.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ