You are beautiful, I love you: ο Γιάννης Κλούβας, παλιό καμάκι της Ρόδου παντρεύτηκε Φιλανδέζα, έκανε οικογένεια και θυμάται πως «ρίχνονταν» στις τουρίστριες

Στην ταινiα Η Παριζιάνα, του 1969, ο Κώστας Καρράς κυκλοφορεί στη Μύκονο με ένα κασετοφωνάκι στο χέρι. Καμάκι στις όμορφες τουρίστριες, με το πάτημα ενός κουμπιού: «You are beautiful, I love you». Αλλά το καμάκι δεν ήταν εφεύρημα του ελληνικού κινηματογράφου. Συνέβαινε στ' αλήθεια.

Στην ταινiα Η Παριζιάνα, του 1969, ο Κώστας Καρράς κυκλοφορεί στη Μύκονο με ένα κασετοφωνάκι στο χέρι. Καμάκι στις όμορφες τουρίστριες, με το πάτημα ενός κουμπιού: «You are beautiful, I love you». Αλλά το καμάκι δεν ήταν εφεύρημα του ελληνικού κινηματογράφου. Συνέβαινε στ' αλήθεια.


Από το HOMME Κείμενο: Βίκυ Κατεχάκη, Φωτογραφίες: Henrik Purienne, εκδόσεις Prestel

Οι εξπέρ του καμακιού δρούσαν πάντα τα καλοκαίρια και στο target group αυτού του ξεχωριστού φλερτ περιλαμβάνονταν κυρίως νεαρές Σκανδιναβές τουρίστριες. Με τα λιγοστά αγγλικά τους, oι πρώτες ερωτήσεις ήταν: «σου αρέσει εδώ;», «πόσο θα μείνεις;», «σου αρέσει η ελληνική μουσική;». «Στη συνέχεια, για να δεις αν σε γουστάρει, της έλεγες: “θέλεις να συνεχίσουμε το ποτό μας κάπου αλλού;”».

Ο Γιάννης Κλούβας ήταν ένα από τα πιο γνωστά καμάκια της Ρόδου. Στα 15 του χρόνια, όπως λέει, έβγαλε την πρώτη του γκόμενα από τη Δανία. Ακολούθησαν πολλές. «Κάθε σεζόν ένα καμάκι μπορεί να έβγαζε από τριάντα έως πενήντα γυναίκες. Αλλά το πρώτο καμάκι, ο ωραίος της παρέας, ήταν εκείνος που έπαιρνε τις καλύτερες». Εμφανίσιμα ή λιγότερο εμφανίσιμα, τα καμάκια είχαν έναν συγκεκριμένο κώδικα στο ντύσιμο: Παντελόνια καμπάνα, εφαρμοστά πουκάμισα –ανοιχτά σχεδόν μέχρι τον αφαλό–, αλυσίδα στον λαιμό, μαλλιά σεσουάρ, άρωμα στο φουλ.


Ολοι οι φίλοι του Γιάννη παντρεύτηκαν Σκανδιναβές. Το ίδιο κι εκείνος. Η γυναίκα του είναι Φινλανδή. Τη γνώρισε στη Ρόδο το 1973 σε ηλικία 18 ετών. Θυμάται ακόμη εκείνη τη μέρα: «Ημουν χορευτής στο κέντρο “Πέργκολα”. Φορούσαμε ναυτικό καπέλο και όταν τελείωνε ο χορός, το πετούσαμε στο πλήθος και φροντίζαμε να το πιάσει η γυναίκα που γουστάραμε. Εγώ το πέταξα στην Μπερίτ. Το καμάκι πέτυχε...». Παντρεύτηκαν έξι χρόνια αργότερα. Από τότε είναι μαζί, έχουν μάλιστα και δύο κόρες.

Εάν υπήρχε η οικονομική ευχέρεια, τα καμάκια ταξίδευαν τον χειμώνα στις σκανδιναβικές χώρες για να συναντήσουν τους καλοκαιρινούς έρωτες. Διαφορετικά, οι επιστολές έδιναν και έπαιρναν. Ο Γιάννης Κλούβας ήταν ο «γραμματέας» της παρέας του, αφού συγκριτικά με τους άλλους μιλούσε τα καλύτερα αγγλικά. Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και ιδιαίτερα μετά το τέλος της χούντας τα καμάκια συνέβαλαν –όπως καμαρώνουν οι εκπρόσωποί τους– στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. «Η δική μου γενιά στάθηκε τυχερή. Δεν χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε. Ο τουρισμός –και το καμάκι– μας κράτησε εδώ...»

DOCUMENTA

Ο Γιάννης Κλούβας συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ Οι Κολοσσοί Του Ερωτα (2010) του σκηνοθέτη Νίκου Μιστριώτη, το οποίο έχει κεντρικό θέμα τα καμάκια και έχει προβληθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ