Ο διάσημος ερευνητής ωκεανολόγος Brendan Foley έρχεται στην Αθήνα για μια διάλεξη με θέμα την ελληνοαμερικανική συνεργασία στην υποβρύχια αρχαιολογία

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν με συναρπαστικό τρόπο στο ευρύ κοινό τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μάς παρασύρουν στο μαγικό αλλά ενδεχομένως και παρεξηγημένο κόσμο τους.

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν με συναρπαστικό τρόπο στο ευρύ κοινό τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μάς παρασύρουν στο μαγικό αλλά ενδεχομένως και παρεξηγημένο κόσμο τους.

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη δεύτερη για φέτος συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του ερευνητή ωκεανολόγου Brendan Foley με θέμα «Advanced Technology and Greek-American Cooperation in Underwater Archaeology» σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Eδώ και έναν σχεδόν αιώνα, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (Woods Hole Oceanographic Institute, WHOI) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αξιόπιστα ονόματα στην ωκεανολογική επιστήμη. Το μεγαλύτερο κέντρο ωκεανογραφικών ερευνών της Αμερικής συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της έρευνας των ωκεανών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στην κατανόηση του ρόλου των ωκεανών στη διαμόρφωση και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Σκοπός του WHOI είναι η έρευνα του πυθμένα των θαλασσών μέσω της ανάπτυξης μη επανδρωμένων συστημάτων εξ’ αποστάσεως εξερεύνησης. Στο Ινστιτούτο Woods Hole αναπτύσσονται προηγμένες μεθοδολογίες αυτόματου ελέγχου και σχεδιάζονται τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια για την παρατήρηση και συλλογή δειγμάτων σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές.

 

Μεταξύ άλλων, το WHOI έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες υποβρύχιες έρευνες στην περιοχή της Μεσογείου (Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλγερία και Τουρκία). Από το 2004, συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με σκοπό την μελέτη αρχαίων ναυαγίων. Η ελληνοαμερικανική ερευνητική ομάδα εισήγαγε προηγμένες τεχνολογίες στην επιστήμη της αρχαιολογίας και πλέον για την μελέτη των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων στο Αιγαίο, επιστρατεύονται υποβρύχια, αυτόνομα ρομπότ, νέες τεχνικές κατάδυσης αλλά και η μέθοδος ανάλυσης DNA.

Σε αυτήν τη διάλεξη ο Dr. Brendan Foley θα παρουσιάσει με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται με στόχο την προώθηση της υποθαλάσσιας έρευνας στην Μεσόγειο και θα αναπτύξει τις απόψεις του για το μέλλον της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας.

Ο Dr. Brendan Foley σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και στο Tufts, Ενάλια Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ενώ έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία και Αρχαιολογία της Τεχνολογίας από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), όπου και εργάστηκε ως λέκτορας και υπότροφος. Από το 2006, εργάζεται στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ως ειδικός ερευνητής στο εργαστήριο Deep Submergence. Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στην υποθαλάσσια/ενάλια αρχαιολογία σε μεγάλα βάθη. Εδώ και είκοσι χρόνια εφαρμόζει προηγμένες τεχνολογίες και συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα . Επίσης, έχει πάρει μέρος σε πολλές υποθαλάσσιες έρευνες και ανασκαφές σε μικρά και μεγάλα βάθη σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο.

 

Είσοδος ελεύθερη. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

 

Πού//

«The Hub Events» (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

 

Πότε//

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, ώρα 20:00

 

Πληροφορίες//

τηλ: 210-3411009

e-mail: info@thehubevents.gr

www.thehubevents.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ