Richard Hunter: Ένας κυνηγός από το Cambridge στο τιμόνι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γιατί ο διεθνούς φήμης Αυστραλός καθηγητής Ελληνικών Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επιστρέφει στη χώρα που αγαπάει από φοιτητής;

Εξι καθηγητές με διεθνή αναγνώριση, που διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, εξελέγησαν ως εξωτερικά μέλη του πρώτου Συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση του Συμβουλίου του ΑΠΘ, σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, καθώς τα οκτώ εσωτερικά μέλη, που εκλέχτηκαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία την 1η Νοεμβρίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματος, συνεδρίασαν και εξέλεξαν ομόφωνα τα εξωτερικά μέλη. Αυτά, κατά αλφαβητική σειρά, είναι τα ακόλουθα:

1. Κορφιάτης Γεώργιος, Καθηγητής, Stevens Institute of Technology

2. Μπουντούλας Χαρίσιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ohio State University

3. Πάσχος Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής, University of Dortmund

4. Σιούτας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, University οf Southern California

5. Χριστοφόρου Λουκάς, Ομότιμος Καθηγητής, University of Tennessee

6. Χάντερ Ρίτσαρντ, Καθηγητής, University of Cambridge

Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη, κατά πλειοψηφία, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσουν τα 14 εσωτερικά και εξωτερικά μέλη για να ορίσουν τον αναπληρωτή πρόεδρο, ο οποίος θα προέρχεται - σύμφωνα με το νόμο - από τους εσωτερικούς, δηλαδή θα είναι καθηγητής του ΑΠΘ.

Ελήφθησαν υπόψη οι ακαδημαϊκές εμπειρίες

Υπενθυμίζεται ότι είχαν κατατεθεί 28 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις των εξωτερικών μελών. «Εγινε εκτεταμένη μελέτη των βιογραφικών που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι και ελήφθησαν υπόψη οι προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος 4076 για τα εξωτερικά μέλη. Επιπλέον, όμως, ελήφθησαν υπόψη οι ακαδημαϊκές εμπειρίες των υποψηφίων σε συνάρτηση με τη διοικητική τους εμπειρία και ιδιαίτερα την εμπειρία από τη λειτουργία παρεμφερών οργάνων στα πανεπιστήμιά τους», δήλωσε στον «Α» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πλειοψηφήσας σύμβουλος κατά τις εκλογές των εσωτερικών, Βασίλης Ταρλατζής τονίζοντας πως συνυπολογίστηκαν και οι εμπειρίες τους σε ζητήματα, που είναι σημαντικά για το Αριστοτέλειο, όπως οι επαφές με ξένα πανεπιστήμια, οι πατέντες και η εξαγωγή τεχνογνωσίας. Ο κ. Ταρλατζής χαρακτήρισε εξαιρετικές όλες τις υποψηφιότητες, αλλά, όπως είπε, οι επιλεγέντες - με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν - είναι διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας πανεπιστημιακοί, προερχόμενοι από ξένα πανεπιστήμια.

Ο Ρίτσαρντ Χάντερ γεννήθηκε το 1953 στην Αυστραλία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Kέιμπριτζ, όπου υπηρετεί από το 2001 ως καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. Εχει πλούσιο επιστημονικό έργο, το 2001 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2004 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ.

Παράλληλα, είναι επίτιμος εισηγητής στην αυστραλιανή Ακαδημία Ανθρωπιστικών Επιστημών και επισκέπτης εισηγητής στο Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καθηγητές Eλληνικών και Kλασικών Σπουδών, έχοντας διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και έχοντας συγγράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα.

Ταυτόχρονα έχει και διοικητική εμπειρία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων μέλος του γενικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου. Εξάλλου, είχε και έχει ενεργό συμμετοχή σε πολλές διεθνείς επιστημονικές επιτροπές που έχουν σχέση με τις κλασικές σπουδές και την ελληνική φιλολογία και τον ελληνικό πολιτισμό.

«Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία. Ολοι όσοι υποστηρίζουμε και διδάσκουμε τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας». Με την παραπάνω δήλωσή του στα «ΝΕΑ», ο κ. Χάντερ δίνει στο στίγμα των προσπαθειών που θα καταβάλλει από τη νέα του θέση.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Χάντερ τόνισε πως είναι εξαιρετική τιμή η εκλογή του ως εξωτερικού μέλους του Συμβουλίου και στη συνέχεια ως προέδρου. «Εχω μακρά σχέση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ανυπομονώ να συμβάλω κι εγώ στο μέλλον του, καθώς εισέρχεται σε μια νέα περίοδο διοίκησης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισήμανε πως η επιλογή του ιδίου και των υπόλοιπων πέντε εξωτερικών μελών δίνει το στίγμα της εξωστρέφειας για το πανεπιστήμιο. «Με την εκλογή έξι μελών από πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας, τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να κλειστεί στον εαυτό του από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά θα αντλήσει από τη διεθνή εμπειρία προκειμένου να διαμορφώσει νέες ευκαιρίες και να επιχειρήσει να διασφαλίσει το ότι η πολύ καλή διεθνής του φήμη ως εξαιρετικό ίδρυμα δεν θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου γνωρίζουμε καλά το επίπεδο των προβλημάτων, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε το μέλλον του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τόσο σε επίπεδο έρευνας και διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο οικονομικό», τόνισε.



(κλικ για να δείτε το βίντεο)

Για τα σχέδιά του και για την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στην εκπαίδευση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μίλησε στο MEGA και τη δημοσιογράφο Βίκυ Κατεχάκη o Βρετανός καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Cambridge Ρίτσαρντ Χάντερ, που επελέγη από τους εκλέκτορες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τη θέση του προέδρου του νέου συμβουλίου διοίκησης.

Πηγές: agelioforos.gr, tanea.gr, megatv.com

http://www.classics.cam.ac.uk/faculty/staff-bios/academic-research-staff/richard-hunter/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ