Συμφώνησαν και στα πολυτεκνικά επιδόματα - Έτοιμο το φορολογικό και από τους τρεις αρχηγούς

Μετά από βελτιώσεις που επήλθαν στις ρυθμίσεις για τα πολυτεκνικά επιδόματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τη νέα πολύωρη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπήρξε σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού.

Μετά από βελτιώσεις που επήλθαν στις ρυθμίσεις για τα πολυτεκνικά επιδόματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τη νέα πολύωρη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπήρξε σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού.

Ωστόσο, το θέμα δεν έκλεισε, αφού παραμένουν ακόμη διαφορές σε ζητήματα μεταξύ των οποίων είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα στις βελτιώσεις που αποφασίστηκαν στην συνάντηση της Παρασκευής της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • το πολυτεκνικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 450€ στα 500€ για κάθε παιδί μετά τα τρία.
  • οι μισθωτοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (με εξαρτημένη εργασία) από το 2013 θα εξαιρεθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
  • οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 13%
  • όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι

Τα αγκάθια που παραμένουν

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

ΠΑΣΟΚ: στους αργηγούς οι τελικές αποφάσεις

Κύκλοι της Ιπποκράτους χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη την αποδοχή από το οικονομικό επιτελείο των αλλαγών επισημαίνοντας ότι αυτές ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποί του ΠΑΣΟΚ στον διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών. Το ΠΑΣΟΚ, τονίζουν, σεβόμενο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα από την πλευρά των φορολογικών εσόδων, επεδίωξε με τις προτάσεις του να διασφαλίσει τις ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού.

Επισημαίνουν δε ότι οι τελικές συζητήσεις και αποφάσεις, θα υπάρξουν κατά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών «μιας και υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες (σύμφωνα με τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων)».

Στις βελτιώσεις που επήλθαν μετά -όπως τονίζουν- από τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε από τις 4/12 ότι δεν θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το φορολογικό αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές, πηγές από την Ιπποκράτους αναφέρουν:

1. Αποσύρθηκε η πρόταση για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών – συνταξιούχων, άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%.

Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές ως εξής:

  • Από 0 – 25.000 ευρώ συντελεστής 21%
  • Από 25.000 – 40.000 ευρώ συντελεστής 36%
  • Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%

2. Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

3. Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

4. Οι νέοι και οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.

5. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.

Σε μια συνολική αποτίμηση του προτεινόμενου φορολογικού νομοσχεδίου κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν οδηγεί στην συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη, θα διευρύνει την φορολογική βάση και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, λένε ακόμη.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να επιταχυνθεί η προεργασία, ώστε το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό φορολογικό Σύστημα να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, καταλήγουν οι ίδιοι.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ