Βρήκαν το αίμα του Λουδοβίκου του 16ου σε... κολοκύθα

Τα οργισμένα πλήθη που παρακολούθησαν τον αποκεφαλισμό της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας όχι μόνο απόλαυσαν το θέαμα, αλλά κράτησαν και σουβενίρ.

Τα οργισμένα πλήθη που παρακολούθησαν τον αποκεφαλισμό της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας όχι μόνο απόλαυσαν το θέαμα, αλλά κράτησαν και σουβενίρ.


Μία ομάδα επιστημόνων από την Γαλλία και την Ισπανία εντόπισε ένα μοναδικό εύρημα από την κορυφαία στιγμή της Γαλλικής Επανάστασης, στο πλέον απρόσμενο... δοχείο: μία ξερή νεροκολοκύθα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, επάνω της είχαν ζωγραφιστεί διάφορες επικές μορφές της επανάστασης, μαζί με τα λόγια: «Στις 21 Ιανουαρίου ο Μαξιμιλιέν Μπουρνταλού βούτηξε το μαντήλι του στο αίμα του Λουδοβίκου του 16ου μετά τον αποκεφαλισμό του». Μέσα, βρισκόταν ένα κομμάτι ύφασμα γεμάτο υπολείματα αίματος.

Για τους ειδικούς της σήμανσης που εντόπισαν το σπάνιο αντικείμενο, η πρόκληση ήταν προφανής και την αντιμετώπισαν με επιτυχία: χρησιμοποιώντας για σύγκριση το DNA ενός άλλου γάλλου γαλαζοαίματου, του Ερρίκου του 4ου, από το μουμιοποιημένο σώμα του, απέδειξαν ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ταύτιση με το DNA από το αίμα του μαντηλιού: ουσιαστικά, απέδειξαν ότι το αίμα ανήκε σε γάλλο γαλαζοαίματο.

Στη συνέχεια, εντόπισαν ένα σπάνιο γονίδιο που περνάει μόνο από πατέρα σε γιο, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει γραμμική σύνδεση μεταξύ των δύο δειγμάτων μέσω των προγόνων τους από την πλευρά του πατέρα, δηλαδή όπως γινόταν η διαδοχή στο θρόνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ