BBC: ''Στην Ελλάδα αν δεν πληρώσεις δε σου δίνουν το νεογέννητο μωρό σου''!!!

Ένα αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την ελληνική δημόσια υγεία και συγκεκριμένα τα μαιευτήρια δημοσιεύει σήμερα το BBC στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.


Ένα αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την ελληνική δημόσια υγεία και συγκεκριμένα τα μαιευτήρια δημοσιεύει σήμερα το BBC στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πριν από λίγο καιρό η Άννα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) γέννησε σε ένα μαιευτήριο των Αθηνών με καισαρική τομή και της ζητήθηκε να πληρώσει 1.200 ευρώ. Όταν εκείνη είπε πως δεν έχει τα χρήματα που της ζητούν τότε της είπαν, απειλώντας, την πως δεν μπορεί να πάρει το μωρό της στο σπίτι εάν δεν καταβάλει όλο το ποσό.

«Όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Ελλάδα έτσι και η Άννα δεν δικαιούται δωρεάν, μη έκτακτη, ιατρική περίθαλψη. Το ελληνικό κράτος την προβλέπει μόνο για όσους εργάζονται και πληρώνουν τις τακτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

«Με την ανεργία να φτάνει το 21% πολλοί Έλληνες δεν δικαιούνται δωρεάν ιατρική περίθαλψη» λέει ο διευθυντής των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης.

Η γιατρός Κατερίνα Στυψανέλη λέει ότι στο παρελθόν αρκετοί διευθυντές δεν επέμεναν στη καταβολή των χρημάτων από φτωχές οικογένειες αλλά τώρα πιέζονται για να εφαρμόσουν τους κανόνες. «Δεν είναι λάθος του νοσοκομείου, είναι η πολιτική της κυβέρνησης και ο προϋπολογισμός που τους «δένει τα χέρια», αναφέρει η γιατρός.

Η γιατρός, κυρία Κατερίνα Στυψανέλη

_60281815_katerina3

Η Άννα ζει σε μια «καλύβα» με τσιμεντένιο πάτωμα, και τους τοίχους να καταρρέουν στη Λούτσα. Όλα τα έξοδα του σπιτιού καλύπτονται από τα χρήματα που βγάζει η Άννα καθαρίζοντας σπίτια. «Το νοσοκομείο μας ζήτησε πολλά χρήματα και ο υπεύθυνος στο γραφείο της διοίκησης μας είπε ότι αν δεν καταβάλλουμε όλο το ποσό δε θα μας αφήσουν να πάρουμε το μωρό στο σπίτι. Ποιος γονιός δε φοβάται πως θα του κρατήσουν το μωρό» λέει η μητέρα.

Το ίδιο συνέβη στην Άννα και πριν 20 μήνες όταν πήγε να γεννήσει το πρώτο της παιδί. «Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι επιτέλους .Οι μητέρες πρέπει να γεννήσουν αλλά αν δεν έχουν λεφτά τι θα κάνουν; Θα γεννήσουν στον δρόμο; Δεν γίνεται.» λέει η γιατρός η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεσολάβησε για να πάρει η Άννα το παιδί της στο σπίτι. Ο διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο γέννησε η Άννα, ωστόσο αρνείται ότι γνωρίζει το περιστατικό και δήλωσε ότι ο υπάλληλος δεν την απείλησε ότι θα κρατήσουν το μωρό και ότι μάλιστα από την αρχή της είπαν ότι μπορεί να πληρώσει με δόσεις.

Η Άννα είναι από την Αλβανία και ζει στην Ελλάδα από τεσσάρων ετών αλλά το πρόβλημα που αντιμετώπισε δεν είναι πρόβλημα μόνο των μεταναστών αναφέρει ο διευθυντής των «Γιατρών του Κόσμου».

Το ίδιο περιστατικό συνέβη και στον Γιάννη και τη Σπυριδούλα Αμπατζή, οι οποίοι έχουν και οι δύο την ελληνική υπηκοότητα. Όταν η Σπυριδούλα πήγε να γεννήσει το Μάρτιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, της είπαν ότι αν δεν καταβάλει τα χρήματα που πρέπει δεν θα πάρει εξιτήριο το μωρό της. «Δεν είχα τα χρήματα και έτσι πήρα το μωρό μου και σηκώθηκα και έφυγα» δήλωσε η κυρία Αμπατζή στο BBC.

Πηγή: Mediagate

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ