Τα Γιάννενα γιορτάζουν τα 100 χρόνια της απελεύθερωσής τους με νέο «αίμα» στην πόλη παντού - επισκεφθείτε την στα γιορτινά της

Μια σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει ο δήμος σε συνεργασία με δημιουργικές ομάδες της πόλης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21/2/1913). Μεταξύ αυτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών οργανώνει μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων: από συναυλίες, όπερα, ομιλίες μέχρι και εικαστικές εκθέσεις, όπως η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής των Κώστα Μαλάμου και Ιωάννας Μητσέα-Μαλάμου «Τα 100 χρόνια», που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο (μέχρι 16/3) στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.

Προορισμοί με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
Το athinorama.gr περπατά σε μια πόλη που ανανεώνεται διαρκώς, καταγράφοντας νέα πρόσωπα και στέκια με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ελευθερίας, οι οποίοι κορυφώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εν αρχήν ην το Κάστρο



Όσες φορές κι αν επιστρέψω σε αυτήν την πόλη, πάντα περπατάω πρώτα απ’ όλα στα σοκάκια της καστροπολιτείας, για να βεβαιωθώ ότι διατηρεί την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της. Ευτυχώς, ποτέ μέχρι σήμερα δεν με έχει απογοητεύσει. Πέρα από τα κλασικά αξιοθέατα (Τζαμί Ασλάν Πασά - Δημοτικό Μουσείο, Ιτς Καλέ, Βυζαντινό Μουσείο), οι νέες αφίξεις, όπως το ολοκαίνουργιο καφέ «Το Μουσελίμι» (Παλαιολόγου Ανδρονίκου 8, 2651044217 ), δίνουν ένα λόγο παραπάνω για να την επισκεφθείς. Η Μαίρη έφτιαξε εδώ το χώρο των ονείρων της, βγαλμένο από τις παλιές ελληνικές ταινίες, δίνοντας εκ νέου ψυχή σε παλιά έπιπλα και αντικείμενα: «Η ιδέα ξεκίνησε περίπου πριν από δύο χρόνια. Έχοντας ζήσει σε μια κλασική ελληνική οικογένεια που δεν πετάει τίποτε, αποφάσισα να συνδυάσω τα αντικείμενα αυτά με την αγάπη μου για τις ελληνικές ταινίες και τα σκηνικά σε ένα σαλόνι-καφέ όπου ο κόσμος θα μπορεί να χαλαρώνει ακούγοντας κυρίως vocal jazz. Ο χώρος αυτός μέσα στο Κάστρο έδεσε τέλεια!» Εδώ θα απολαύσεις πρωινό, καφεδάκι, παραδοσιακά ροφήματα (σαλέπι, σερμπέτια), λικεράκια, σπιτικά γλυκά του κουταλιού αλλά και σπιτικά γλυκά ημέρας (πορτοκαλόπιτα, τάρτα μήλου, cheesecake, πάστα φλόρα) και θα χαλαρώσεις σε ένα «home away from home». Προσωπικά δοκίμασα ένα εξαιρετικό σερμπέτι με ιβίσκο και μέλι, χωρίς αλκοόλ λόγω της πρωινής ώρας, και δεν χόρταινα να χαζεύω έξω κατοίκους και περαστικούς τσιμπολογώντας σπιτικό κέικ...

Άλλο ένα νέο καφέ, το «Chevalier» (Παλαιολόγου Ανδρονίκου 2), έχει ανοίξει μέσα στα τείχη, ενώ το ιδιαίτερο «Φίλοιστρον» αποτελεί σταθερή αξία, όπως και το παραδοσιακό καφενείο στα παλιά μαγειρεία. Περπατάω στο Ιτς Καλέ (η εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου), φτάνοντας μέχρι τα τείχη μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο, ένα από τα καλύτερα σημεία για να παρατηρήσετε την πόλη και τη λίμνη. Συνεχίζω τη βόλτα κλασικά στον παραλίμνιο δρόμο^ συναντώ ψαράδες, κωπηλάτες που προπονούνται και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών που περπατά, τρέχει ή ποδηλατεί γύρω από την Παμβώτιδα, αντλώντας θετική ενέργεια από το γαλήνιο τοπίο. Όσο κι αν το απολαμβάνω, τα βήματά μου βιάζονται να με οδηγήσουν στη νέα αγαπημένη μου περιοχή...

Στις στοές της Ανεξαρτησίας και πέριξ



Περιμετρικά του Κάστρου βρίσκεται το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης που έχει διατηρήσει – ως ένα βαθμό – μια γοητεία ιδιαίτερη κι έχει πλέον δύο πρόσωπα. Τα πρωινά τα εμπορικά μαγαζιά κυριαρχούν^ εδώ θα βρεις τα πάντα: από ξηρούς καρπούς, βιβλία, παραδοσιακά σκεύη μέχρι έπιπλα, αλλά και πολλά μαγαζιά με καλλιτεχνικές ανησυχίες, όπως το Elf και το Χειροτεχνείο στην Ανεξαρτησίας με όμορφες προτάσεις για δώρα, το Τρίπτυχο με τις ρομαντικές δημιουργίες (Κάνιγγος 13, 2651713555), το Οξύ και το Χαγιάτι στο δρομάκι της Κατσαντώνη, δύο μικροσκοπικά μαγαζάκια φουλ στο χρώμα που κρύβουν αναρίθμητους χειροποίητους θησαυρούς και παλαιάς κοπής ζαχαροπλαστεία όπως ο Βελογιάννης (Ανεξαρτησίας 133, 26510 22819), όπου θα μπεις για να δοκιμάσεις τα εξαιρετικά του λουκούμια.

Με το που πέφτει το σκοτάδι, τη «διαχείριση» της περιοχής αναλαμβάνουν τα δεκάδες καφέ-μπαράκια-ουζερί, που δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται μέσα σε διατηρητέα κτίρια και ιστορικές στοές. Ένα από τα σημεία-μαγνήτης της γειτονιάς είναι ο πεζόδρομος της Καλλάρη. Το «Αστράκι» είναι από τα πρώτα που άνοιξαν στην περιοχή και διατηρεί ακόμη το ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα του (Καλλάρη 16, 2651772771): η Θάλεια σερβίρει ποιοτικό καφέ με σπιτικό κέικ της μαμάς, ρακόμελο, σπιτικά λικέρ από ρόδι, κράνο, καρύδι κ.ά. Λίγα βήματα πιο πέρα, το κουκλίστικο καφέ «Μπιζιστέν» – στα περσικά μπιζιστέν σημαίνει σκεπαστή αγορά – σερβίρει μεταξύ άλλων γνήσιο τσίπουρο με εξαιρετικούς μεζέδες (Λόρδου Βύρωνα 25, 2651027369). Ιδιαίτερο είναι επίσης και το tea room/cafe-bar «Σύννεφο 9» (Νεοπτολέμου 9, 2651033131), απέναντι από την κεντρική πύλη του Κάστρου, για ροφήματα και πολλά είδη τσαγιού σε ένα χώρο με προσωπικότητα.

Η στοά Μαραμένου έχει ανεβεί πολύ με το «Le Monde» σε γοητευτικά μοντέρνο ύφος, το ροκ διαθέσεων «Cafe Marchito», που πρόσφατα μεγάλωσε το χώρο του επεκτεινόμενο στο δίπλα κτίριο, το «Cafe Denoar» με τα alternative ακούσματα αλλά και το νεότερο μέλος της παρέας, το παραδοσιακό καφενείο «Ραχάτι» στο βάθος.

Η «παλιά» στοά Λιάμπεη, πάλι, όσο πάει κι ομορφαίνει. Στο αγαπημένο «Montage» επιλέγεις πλέον με τι θα συνοδεύσεις τον καφέ σου (γλυκό του κουταλιού, λουκουμάκι ή γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι;), σε ένα χώρο καλόγουστο (καλύτερο σημείο τα τραπεζάκια στο παράθυρο, από όπου χαζεύεις τους περαστικούς που πάντα κοντοστέκονται στην είσοδο της στοάς) κι ένα από τα λίγα μέρη όπου οι τουαλέτες αποτελούν πραγματικό αξιοθέατο! Αργότερα για ποτό στο λιλιπούτειο «Golfy’s», στο «Route 66» (πρώην «Ananda») με τις υπέροχες πετρόχτιστες καμάρες ή στην κλασικά ροκ «Στοά».
Εναλλακτικά, αν η όρεξη ζητάει και τσιμπολόγημα, σταματάς στο μυσταγωγικό πολυχώρο της «Στοάς Λούλη» (Ανεξαρτησίας 78, 2651071322), όπου το κέφι ανάβει εύκολα με τη ζωντανή ορχήστρα σε λαϊκούς αλλά και ρεμπέτικους ρυθμούς, για μπίρα και μεζεδάκια στο «Ζυθορυχείο», σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό, με πολλές διαφορετικές ετικέτες μπίρας (Ανεξαρτησίας 144Α, 2651035550) ή στο «London The Pub» με λίγες, αλλά νόστιμες γευστικές προτάσεις (Ανεξαρτησίας 180).

Νέα άφιξη στην περιοχή αποτελεί το ιστορικό ξενοδοχείο «Metropolis», που άνοιξε και πάλι τις πόρτες του τον περασμένο Νοέμβριο από την οικογένεια Λύτσικα στο Νο 33 της οδού Αβέρωφ. Πλήρως ανακαινισμένο, διατηρώντας ωστόσο τον εξωτερικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που του προσδίδει την αίγλη περασμένης εποχής, το όμορφο city hotel με τα 9 δωμάτια προσφέρει διακριτική πολυτέλεια, με άνετους και καλαίσθητους χώρους (από την αρχιτεκτόνισσα Ναταλία Καρακώστα). Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο σπιτικό πρωινό – έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου –, που περιλαμβάνει από ζυμωτά ψωμάκια, σπιτικές μαρμελάδες, αγνό μέλι και παραδοσιακή ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα μέχρι εκλεκτά τυροκομικά και αλλαντικά ελληνικής προέλευσης, όπως και ποιοτικό φρεσκο-αλεσμένο καφέ. Το όμορφο cafe-bistrot στο ισόγειο έχει ήδη γίνει σημείο συνάντησης της πόλης^ στα συν και η no smoking πολιτική που ακολουθεί.

Βόλτα στο κέντρο με νέα στέκια



Περπατώντας στο νεότερο εμπορικό κέντρο (η περιοχή που σηματοδοτείται από τις οδούς Χαριλάου Τρικούπη, Πυρσινέλλα, 28ης Οκτωβρίου μέχρι και την κεντρική Πλατεία Πύρρου), γρήγορα διαπιστώνεις ότι νέα cafes έχουν ξεφυτρώσει παντού – το συζητάνε έντονα και οι κάτοικοι. Από τις τελευταίες αφίξεις είναι οι δύο γνωστές λαρισαϊκές εταιρείες street coffee, τα «Mikel» (Χ. Τρικούπη 18 ) και «Bruno» (28ης Οκτωβρίου & Μουλαϊμίδου, 2651077817), οι οποίες έχουν ανοίξει ήδη από δύο καταστήματα στα Ιωάννινα (και απ’ ό,τι μαθαίνουμε συνεχίζουν την εξάπλωσή τους και στην υπόλοιπη Ελλάδα) αλλά και το cafe-bistrot «Marche» στη Χ. Τρικούπη με σκηνικό που σε ταξιδεύει. Λίγο πιο πάνω, το all day coffee bar «Piccadilly» (Χ. Τρικούπη 39, 265102999) με την ιδιαίτερη διακόσμηση, τα cocktails και τις ψαγμένες ετικέτες ποτών έχει κερδίσει τον κόσμο. Η μουσική εναλλάσσεται από dance σε mainstream, τα πάρτι με DJs από την Αθήνα αλλά και οι live μουσικές βραδιές συμπληρώνουν το σκηνικό. Το νέο «αδερφάκι» του κοντά στη λίμνη, το «Piccadilly Circus» (Εθν. Αντιστάσεως 1, Σκάλα, 2651030102) σερβίρει κυρίως cocktails σε vintage ποτήρια, ενώ οι DJs Stand και Walter, με επιρροές από την αγγλική σκηνή, ταξιδεύουν μουσικά τους θαμώνες παίζοντας πάντα με βινίλια.

Τα ζαχαροπλαστεία της πόλης είναι ούτως ή άλλως εμπειρία. Το νέο σημείο αναφοράς –άνοιξε περίπου πριν από δύο χρόνια– βρίσκεται στον πεζόδρομο της Μουλαϊμίδου: στο «Motley Coffeesweet» η αναμονή για τραπέζι αξίζει τον κόπο^ άλλωστε η ώρα περνάει ευχάριστα χαζεύοντας το ανοιχτό παρασκευαστήριο και τα λαχταριστά γλυκά που γεμίζουν τις βιτρίνες του χώρου υποδοχής. Βάφλα προφιτερόλ, σοκολατόπιτα, πρωτότυπα ροφήματα όπως το Mottley Wafflito και παγωτό με νέες μέθοδο παραγωγής θα δυσκολέψουν την επιλογή σου – προσωπικά αγαπημένα η lemonpie και τα cupcakes-σοκολατάκια –, σε ένα χώρο γνήσια απολαυστικό ( σημειώστε ότι το κατάστημα ακολουθεί no smoking πολιτική).
Στον ίδιο δρόμο άνοιξε πρόσφατα και το νέο γραφείο τουρισμού της πόλης (Μουλαϊμίδου 10, 2651037017) όπου θα απευθυνθείς για να βγάλεις δωρεάν κάρτα και να δοκιμάσεις το νέο πιλοτικό πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων Cyclo Ioannina που δοκιμάζεται εδώ και λίγο καιρό στην πόλη.

100 χρόνια Ελεύθερα Γιάννενα



Μια σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει ο δήμος σε συνεργασία με δημιουργικές ομάδες της πόλης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21/2/1913). Μεταξύ αυτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών οργανώνει μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων: από συναυλίες, όπερα, ομιλίες μέχρι και εικαστικές εκθέσεις, όπως η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής των Κώστα Μαλάμου και Ιωάννας Μητσέα-Μαλάμου «Τα 100 χρόνια», που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο (μέχρι 16/3) στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί στις 17/2 και ο Μπιζάνιος Δρόμος 2013, τον οποίο αναβίωσε πέρυσι ο Δήμος Ιωαννιτών. Η διαδρομή Μπιζάνι-Γιάννενα (11,2 χλμ.) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 21/2/1971, πάντα στο πλαίσιο του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης. Επίσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο προγραμματίζεται η έκθεση «Άρης Κωνσταντινίδης - Εκτός χρόνου, εντός ορίων» (21/2-14/4) με φωτογραφίες, αντίγραφα σημειώσεων και σχέδια του αρχιτέκτονα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και βασικού εκπροσώπου του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Πού να φάτε

Τα πολυάριθμα ουζερί-μεζεδοπωλεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην πόλη. Μία από τις καινούργιες και ήδη αγαπημένες αφίξεις σε αυτόν το χώρο είναι το σύγχρονο μεζεδοπωλείο «Τα...ξύδια» (Λεωφ. Δωδώνης 18, 2651049332), όπου τρία νέα παιδιά, ο Κωστής, ο Θωμάς και η Βάσω, έχουν δημιουργήσει ένα φιλόξενο χώρο με εικόνες από όλη την Ελλάδα. Ο σεφ Δημήτρης Αναγνώστου επιμελείται το μενού προτείνοντας ένα ταξίδι γεύσεων από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μικρά Ασία^ δοκιμάστε κοντοσούβλι κοτόπουλο και φιλετάκια πρεσπιώτικα με κρασί και τσίπουρο παραγωγής τους.
Στην περιοχή Ανατολή, λίγο έξω από την πόλη, θα βρείτε ένα κουκλίστικο εστιατόριο, το «Κόκκινο Πιάτο» (Ιωαννίνων 64, 2651063010), όπου η Iza και ο Πάνος σερβίρουν απλά και νόστιμα πιάτα, φρέσκα σάντουιτς, σπιτικά γλυκά και ποιοτικό καφέ και οργανώνουν ιδιαίτερες βραδιές για να σε μυήσουν στο πάθος τους για το καλό φαγητό και κρασί. Για φαγητό στα γρήγορα, τέλος, η πόλη φημίζεται για τις ιδιαίτερα νόστιμες και χορταστικές – αλμυρές και γλυκές – κρέπες: δοκιμάστε στην Αβέρωφ το «Piazza del Cafe» ή την «Άλλη Γεύση».

Πού να μείνετε



Hotel Metropolis (2651030004, από € 80 με πρωινό) Το ιστορικό ξενοδοχείο, πλήρως ανακαινισμένο, λειτουργεί και πάλι στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο. Εννέα δωμάτια με μοντέρνες πινελιές πολυτέλειας, που σε συνδυασμό με το 100% σπιτικό πρωινό και τη δυνατότητα parking, το καθιστούν ιδανική λύση για ξενοδοχείο πόλης. Στο όμορφο cafe-bistrot στο ισόγειο του ξενοδοχείου θα απολαύσεις καφέ, ποτό και προτάσεις από τη διεθνή κουζίνα.

Grand Serai Congress & Spa (2651090550, από € 110 με πρωινό αμερικανικού τύπου σε μπουφέ και ειδική προσφορά με δωρεάν ημιδιατροφή) Το εντυπωσιακό σεράι-στολίδι για την πόλη προσφέρει 216 δωμάτια με ιδιαίτερη διακόσμηση καθώς και πολυτελείς παροχές, όπως το ανανεωμένο Grand Serai Spa.

Hotel Olympic (2651022233, από € 70 με πρωινό) City hotel στο κέντρο με 44 δωμάτια, 8 σουίτες και 2 σοφίτες πλήρως εξοπλισμένα, με μοντέρνα επίπλωση και θέα στην πόλη ή τη λίμνη. Το piano bar-restaurant «Plaza» με ελληνική και διεθνή κουζίνα είναι meeting point της πόλης.

Epirus Lux Palace Hotel (2651093555, € 70 με πρωινό αμερικανικού τύπου σε μπουφέ) Εντυπωσιακό ξενοδοχείο 7 χλμ. από το κέντρο της πόλης με value for money τιμές και πολυτελείς παροχές. Διαθέτει συνολικά 200 δωμάτια και σουίτες καθώς κι εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα.

Φρόντζου Πολιτεία (2651021011, € 65 με πρωινό) Το συγκρότημα στο λόφο της Αγίας Τριάδας, με εξαιρετική θέα στη λίμνη και την πόλη, ανήκει στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και περιλαμβάνει ξενώνα, πολύ καλό εστιατόριο, καφέ με θέα, παιδότοπο, συνεδριακό κέντρο κι εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων. Ο ξενώνας διαθέτει 9 δίκλινα δωμάτια και 3 τετράκλινες σουίτες, όπου τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (ξύλο-πέτρα) κυριαρχούν.

Dovitel Boutique Hotel (2651081001, από € 50 με πρωινό μπουφέ) Λίγο έξω από την πόλη, στο Πέραμα – όπου βρίσκεται κι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής, το Σπήλαιο Περάματος –, το ξενοδοχείο προσφέρει απλή κι ευχάριστη διαμονή στα 31 ευρύχωρα δωμάτιά του.

* Οι τιμές αφορούν το μήνα Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ