Noma: το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο επί 3 χρόνια σε ένα ντοκυμαντέρ μετά φαγητού, στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δίπτυχο αφιέρωμα στο δανέζικο ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο



Δίπτυχο αφιέρωμα στο δανέζικο ντοκιμαντέρ διοργανώνεται, όπως αναφέρει το Βήμα, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της προβολής βραβευμένων ντοκιμαντέρ από τις βόρειες χώρες (6 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου).  Οι προβολές εντάσσονται στο πρόγραμμα του  CineDoc, ενός οργανισμού που εδώ και χρόνια εστιάζει στην προώθηση ντοκιμαντέρ στις ελληνικές αίθουσες, όπου υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην παρουσιάζονταν ποτέ. Η Δανέζικη Πρεσβεία στηρίζει την προσπάθεια, όπως θα γίνει και με τις πρεσβείες των χωρών που θα  ακολουθήσουν (Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία).



Το πρόγραμμα του αφιερώματος στο δανέζικο ντοκιμαντέρ απαρτίζεται από δυο ταινίες. Στις 20:00 θα παιχθεί το «Noma - at Boiling Point» του Κρίστιαν Βόρτινγκ, διάρκειας 58' και παραγωγής 2010. Το φιλμ εστιάζει στο εστιατόριο Noma της Κοπεγχάγης που θεωρείται ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) στον κόσμο. Για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ο Βόρτινγκ παρακολούθησε επί έξι μήνες  τον νεότατο και διάσημο για την εκρηκτικότητά του σεφ Ρενέ Τεντζεπί που επιδεικνύει καυτή δράση στην κουζίνα. Δουλεύοντας ακαταπαύστως και υπό συνεχή πίεση με τους συνεργάτες του, ο Ρετζεπί έχει στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία γιατί στην κουζίνα του μόνο το τέλειο επιτρέπεται.

Στις 21:30, την ίδια ημέρα, σειρά έχει κάτι εντελώς διαφορετικό, το «Rent A Family Inc.» του Κάσπερ Αστρουπ Σρέντερ που είναι περσινή παραγωγή διάρκειας 80'. Και εδώ το θέμα είναι πρωτότυπο: κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ είναι ο Ριουίκι, ο Γενικός Διευθυντής της Ιαπωνικής εταιρείας I Want to Cheer You Up Ltd (Θέλω να σου προκαλέσω κέφι), η οποία έναντι ενοικίου προμηθεύει συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και όποιους άλλους χρειάζεται κάποιος που θέλει να κρατήσει κάτι μυστικό, ή να κάνει τη ζωή του να φαίνεται καλύτερη. Όμως το μυστικό του Ριουίκι είναι ότι κανείς από την οικογένειά του δεν γνωρίζει τι ακριβώς επαγγέλεται.



Μετά τις προβολές στο γαλλικό Ινστιτούτο θα πραγματοποιηθεί δείπνο του CineDoc με fingerfood από το εστιατόριο Safka. Ολοι οι θεατές με εισιτήριο CineDoc θα μπορούν ως τις 15 Μαρτίου να απολαύσουν ένα ειδικό μενού δύο πιάτων στο Safka (Κυριακή-Πέμπτη).  Επίσης μετά την προβολή θα κληρωθούν αστυνομικά μυθιστορήματα από τη Δανία των εκδόσεων Μεταίχμιο.  

Τέλος, τα δυο ντοκιμαντέρ θα προβληθούν επίσης το Σάββατο και την Κυριακή 9-10 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός που από πέρσι στηρίζει την προσπάθεια του CineDoc.

Η τιμή εισιτηρίου τόσο για το Γαλλικό Ινστιτούτο όσο και για τον Δαναό είναι έξι ευρώ και τα εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ