Δωρεάν εξετάσεις για 200.000 ανασφάλιστους

«Εισιτήρια» για δωρεάν εξετάσεις σε 200.000 ανασφάλιστους Ελληνες θα διανεμηθούν από τον επόμενο μήνα.

«Εισιτήρια» για δωρεάν εξετάσεις σε 200.000 ανασφάλιστους Ελληνες θα διανεμηθούν από τον επόμενο μήνα.



Toυ Δημήτρη Καραγιώργου

Το πρόγραμμα «εισιτήριο παροχής υπηρεσιών Υγείας» (health care voucher) είναι προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ. Εχει διετή διάρκεια και αφορά υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους.

Παρέχει δυνατότητα αρχικής εξέτασης από γιατρό και στη συνέχεια παραπομπής για εξετάσεις. Οι κάτοχοι των «εισιτηρίων» θα λαμβάνουν και πλήρες «πακέτο» προληπτικών εξετάσεων και ιατρική εκτίμηση. Δικαιούχοι είναι πολίτες οι οποίοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και μακροχρόνια άνεργοι.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το πρόγραμμα «εισιτήριο παροχής υπηρεσιών Υγείας» που θα δώσει πολύτιμη βοήθεια σε ανασφάλιστους πολίτες παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος  Το πρόγραμμα «εισιτήριο παροχής υπηρεσιών Υγείας» που θα δώσει πολύτιμη βοήθεια σε ανασφάλιστους πολίτες παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος

Η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί ως εξής:

Στην ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, οι δικαιούχοι θα καταχωρίσουν τα στοιχεία τους, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Στην ίδια εφαρμογή θα καταχωριστούν, επίσης, οι πάροχοι των υπηρεσιών Υγείας (γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία) που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι πάροχοι θα αποκτήσουν κωδικούς διαπίστευσης για είσοδο στο σύστημα.

Αισιόδοξος ο Μ. Σαλμάς για τον στόχο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνηςΑισιόδοξος ο Μ. Σαλμάς για τον στόχο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης

Ο ανασφάλιστος δικαιούχος θα εισάγει τα στοιχεία του στη σχετική φόρμα της διαδικτυακής εφαρμογής, είτε από το σπίτι του είτε από το ΚΕΠ. Το σύστημα θα ελέγχει τα στοιχεία και θα δημιουργεί κατάλληλα «εισιτήρια» (vouchers). Για κάθε εξέταση, θα υπάρχει και το αντίστοιχο εισιτήριο, το οποίο ο δικαιούχος θα μπορεί να εκτυπώνει.

Καταχώριση στη μερίδα
Με αυτό, θα μπορεί να επισκέπτεται στον συμβεβλημένο γιατρό, ο οποίος θα εισέρχεται στο σύστημα (με τα στοιχεία διαπίστευσης που έχει λάβει). Θα εντοπίζει ηλεκτρονικά το «εισιτήριο» του ασθενούς και θα συμπληρώνει στο σύστημα τις εξετάσεις που απαιτούνται.

Οι εξετάσεις θα καταχωρίζονται στη μερίδα του «εισιτηρίου», όπως και η χρέωση του γιατρού. Ο ανασφάλιστος θα προσέρχεται, στη συνέχεια, στο συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο ή νοσοκομείο, όπου θα πραγματοποιεί τις εξετάσεις που σύστησε ο γιατρός.

Το διαγνωστικό ή το νοσοκομείο θα μπαίνει στο σύστημα με τα στοιχεία διαπίστευσης που έχει λάβει και θα εντοπίζει το «εισιτήριο» του δικαιούχου. Θα πραγματοποιεί τις εξετάσεις και θα καταχωρίζει στο σύστημα τη χρέωση.

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο δικαιούχος θα πηγαίνει εκ νέου στον γιατρό για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και ο γιατρός θα χρεώνει το «εισιτήριο» με το κόστος επανεξέτασης. Η εξόφληση θα γίνεται με βάση τις δαπάνες που έχουν καταχωριστεί.

Στοιχεία
Εντός στόχου οι δαπάνες για φάρμακα

Μειωμένη εμφανίζεται το τελευταίο τετράμηνο η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων. Από 274,7 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, τον Ιανουάριο «έκλεισε» στα 226,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση 17,7%.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία «ενθαρρυντικά». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 2013, εάν συνυπολογιστεί η εξοικονόμηση από το πρόσφατο δελτίο τιμών φαρμάκων και της «θετικής» λίστας, η οποία επίκειται.

Ο κ. Σαλμάς παρουσίασε, επίσης, την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις κλινικές μελέτες στα δημόσια νοσοκομεία, εκτιμώντας ότι την επόμενη διετία θα εισρεύσουν στο ΕΣΥ 300 εκατ. ευρώ από μελέτες φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Κωνσταντίνος Δημόπουλος επεσήμανε ότι η Επιτροπή θεώρησε αναγκαίο να αποκωδικοποιήσει και να απλουστεύσει διαδικασίες, προκειμένου οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας να είναι γρήγορες και αξιόπιστες.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ